Ετοιμοι να συνεργαστούν με την ελληνική κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα δηλώνουν σε συνέντευξή τους στο «Έθνος Σαββατοκύριακο» οι βασικοί whistleblowers που αποκάλυψαν το σκάνδαλο της τράπεζας UBS. Ο λόγος για τη Στεφανί Ζιμπό, πρώην διευθύντρια Μάρκετινγκ, η οποία το 2008 έφερε στο φως την περιβόητη λίστα της UBS και το «πάρτι» φοροδιαφυγής που είχε στηθεί με τις παράνομες πρακτικές της τράπεζας, αλλά και για τον Μπραντ Μπίρκενφελντ, πρώην διευθυντικό στέλεχος στις ΗΠΑ που την προηγούμενη χρονιά είχε προβεί σε ανάλογες αποκαλύψεις.

Ads

Αφορμή για τη συζήτηση ήταν η προσπάθεια της κυβέρνησης να ισχυροποιήσει τον νόμο περί προστασίας μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος προκειμένου να πεισθούν να μιλήσουν όσοι γνωρίζουν, αλλά και η δολοφονία της δημοσιογράφου Δάφνη Καρουάνα Γκαλίζια στη Μάλτα, με την οποία είχε συνομιλήσει λίγο πριν από τον θάνατό της ο κ. Μπίρκενφελντ.

«Το παράρτημα της UBS Private Banking στη Γενεύη όχι μόνο είχε χιλιάδες Ελληνες πελάτες, αλλά αυτοί είχαν δημιουργήσει ένα ειδικό γραφείο το οποίο ασχολούνταν αποκλειστικά με την Ελλάδα, όπως συνέβαινε και για πολλές χώρες» υποστηρίζουν και οι δύο, ενώ προτίθενται να βοηθήσουν τόσο με παροχή πληροφοριών όσο και «τεχνικά» στην κατάρτιση του νομοσχεδίου. «Η ιστορία της UBS έγινε ευρέως γνωστή το 2011. Από τότε η τράπεζα, προκειμένου να λύσει το εσωτερικό της πρόβλημα, μοίρασε πακτωλούς χρημάτων σε τραπεζίτες που συμμετείχαν στο σκάνδαλο, έδωσε προαγωγές και αυξήσεις μισθών, ενώ όσοι μίλησαν εκδιώχθηκαν» καταγγέλλει η Στεφανί Ζιμπό.

Απόλυση, κοινωνικός αποκλεισμός και φυλακή είναι ορισμένα μόνο από τα «αντίποινα» που δέχτηκαν όσοι αποφάσισαν να μιλήσουν στη Δικαιοσύνη, όμως κανείς τους δεν το έχει μετανιώσει. Ηταν το 2008, όταν η επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ δήλωσε σε έκθεσή της ότι, λόγω υπεράκτιων φορολογικών καταχρήσεων, οι Ηνωμένες Πολιτείες χάνουν κάθε χρόνο περίπου 100 δισ. δολάρια από φορολογικά έσοδα. Εναν χρόνο νωρίτερα, ο Μπραντ Μπίρκενφελντ είχε ενημερώσει το υπουργείο Δικαιοσύνης για τις δραστηριότητες της τράπεζας UBS και βρέθηκε στη φυλακή. «Το υπουργείο Δικαιοσύνης και η UBS διέπραξαν αμέτρητα εγκλήματα για να καταλήξουν στον αξιολύπητο αυτό συμβιβασμό, ενώ παράλληλα αναβάλλουν συνεχώς την άσκηση ποινικής δίωξης, κάτι που δεν θα έπρεπε ποτέ να επιτραπεί. Αυτή η κατάσταση μεταφέρεται, μάλιστα, και σε άλλες χώρες που έχουν ως πρότυπο τις ΗΠΑ, προκειμένου να κάνουν το σωστό. Ομως, υπάρχει τεράστια διαφθορά στις ΗΠΑ. Προσωπικά, θα είχα προχωρήσει στην ιστορική αποκάλυψη για την UBS ακόμη και έπειτα από όσα γνωρίζω σήμερα ότι θα συνέβαιναν» εξομολογείται ο κ. Μπίρκενφλεντ, ο οποίος διατηρεί πλέον δικό του σάιτ (www.lucifersbanker.com), ενώ έχει εκδώσει και ομότιτλο βιβλίο.

Ads

Τη δική της εμπειρία περιγράφει στο «Έθνος Σαββατοκύριακο» και η Στεφανί Ζιμπό, που μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου στην Αμερική, της ζητήθηκε από την προϊσταμένη της στη Γαλλία να καταστρέψει κάποια αρχεία. «Μόλις μου ζητήθηκε να καταστρέψω έγγραφα, κατάλαβα ότι κάτι δεν πάει καλά, όμως δεν μπορούσα να κάνω τη σύνδεση μεταξύ της έρευνας που γινόταν στην τράπεζα και της δικής μου δουλειάς».