Ο σημερινός παγκόσμιος πληθυσμός των 7,3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων αναμένεται να φθάσει τα 8,5 δισεκατομμύρια ως το 2030, τα 9,7 δισεκατομμύρια ως το 2050, και τα 11,2 δισεκατομμύρια το 2100, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.

Ads

Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις αυτές είναι αναθεωρημένες. Οι προηγούμενες προβλέψεις εκτιμούσαν ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα χτυπήσει κορυφή στα 9 δισεκατομμύρια κατά το 2050 και στη συνέχεια θα αρχίσει να μειώνεται. 

Η μεγαλύτερη αύξηση θα σημειωθεί, σύμφωνα πάντα με την έκθεση του ΟΗΕ, στις αναπτυσσόμενες χώρες και κυρίως στην Αφρική. Συγκεκριμένα στην ήπειρο θα καταγραφεί περίπου το μισό της συνολικής αύξησης. 

Έτσι ο πληθυσμός της Αφρικής αναμένεται να φτάσει από τα 1,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους που είναι σήμερα, σε 3,4 με 5,6 ως το τέλος του αιώνα, κυρίως χάρις στην ύπαρξη αμείωτα υψηλών επιπέδων γονιμότητας.

Η Ασία, με σημερινό πληθυσμό 4,4 δισεκατομμυρίων, είναι πιθανό να παραμείνει η ήπειρος με το μεγαλύτερο πληθυσμό, ο οποίος αναμένεται να κορυφωθεί γύρω στα μέσα του αιώνα στα 5,3 δισεκατομμύρια, και στη συνέχεια να μειωθεί σε περίπου 4,9 δισεκατομμύρια ανθρώπους ως το 2100.

Ads

Η Ινδία αναμένεται να γίνει η χώρα με το μεγαλύτερο πληθυσμό, ξεπερνώντας την Κίνα, περίπου το 2022. Η Νιγηρία θα ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες έως το 2050, γεγονός που θα την καταστήσει την τρίτη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο, αναφέρει η έκθεση.

«Σύμφωνα με τα μοντέλα της δημογραφικής αλλαγής και τα ιστορικά στοιχεία, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα βρίσκεται μεταξύ 9,5 και 13,3 δισεκατομμυρίων το 2100» δήλωσε ο Τζον Γουίλμοθ, διευθυντής του Τμήματος Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΟΗΕ. 

«Η συγκέντρωση της αύξησης του πληθυσμού στις φτωχότερες χώρες παρουσιάζει τις δικές του προκλήσεις, καθιστώντας πιο δύσκολη την εξάλειψη της φτώχειας και της ανισότητας», πρόσθεσε.