Να πολεμήσουν τα θεόρατα δημόσια χρέη τους μέσω της καθήλωσης των δαπανών τους στα τρέχοντα επίπεδα, καθώς και μέσω της κατάλληλης για τη συγκυρία αυτή «αναπροσαρμογής» των μεγεθών που αφορούν το φορολογικό πεδίο ώστε, όπως είναι το ευκταίο, «να μην πληγεί η ευάλωτη ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας», εισηγήθηκε σήμερα στα κράτη μέλη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ads

Σε έκθεσή του με τίτλο «Να βγούμε από την κρίση με παρεμβατικές πολιτικές», το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή είναι ένα πράγμα δύσκολο στην υλοποίηση, όμως έχει τα προηγούμενά της.

Στο πλαίσιο αυτό, αναπτύσσεται ένα σενάριο εντελώς θεωρητικό, όπου τα κράτη-μέλη του θα μειώσουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα από +4,3% του ΑΕΠ φέτος στο +3,7% μόλις το έτος 2020.

Από το ΔΝΤ κρίνεται ότι, μέσω της καθήλωσης των δαπανών στο τρέχον επίπεδο μπορεί το έλλειμμα ενός κράτους να περισταλεί ως και -3,5% του ΑΕΠ του.

Ads

Όμως άλλες τρεις εκατοστιαίες μονάδες ελλείμματος, ως προς το ΑΕΠ, μπορεί να μειωθεί (περαιτέρω) το ίδιο έλλειμμα, μέσω της αύξησης των φορολογικών εσόδων, αποφαίνεται επίσης το ΔΝΤ.