Συσκευές εντοπισμού GPS φορούσαν στο λαιμό Ινδών μεταναστών, ομοεθνείς τους που τους εκμεταλλεύονταν, αναγκάζοντάς τους να διανέμουν φυλλάδια στην Ιταλία.

Ads

Μέσω της επιχείρησης «Ghost Interprises», η οικονομική αστυνομία της βόρειας Ιταλίας ανακάλυψε αδήλωτες οικονομικές δραστηριότητες Ινδών μεταναστών που είχαν προχωρήσει σε πρωτοφανή εκμετάλλευση της «μαύρης εργασίας».

Ινδοί και Πακιστανοί παράνομοι μετανάστες αναγκάζονταν από ομοεθνείς τους να δουλεύουν δέκα ως 12 ώρες την ημέρα μοιράζοντας φυλλάδια πόρτα-πόρτα. Η εβδομαδιαία τους αμοιβή δεν ξεπερνούσε τα 150 ευρώ.

Ιδιαιτέρως ανατριχιαστική ήταν η αποκάλυψη ότι οι σύγχρονοι αυτοί είλωτες, για να μπορέσουν να δουλέψουν, έπρεπε να φορούν ένα κολάρο που περιείχε συσκευή γεωγραφικού εντοπισμού θέσης μέσω του συστήματος GPS. Με αυτό οι δουλέμποροι ήταν σε θέση να ελέγχουν διαρκώς, μέσω δορυφόρου, πού βρίσκονταν και προς ποια κατεύθυνση μετακινούνταν οι εργάτες-σκλάβοι.

Ads

Η επιχειρηματική δραστηριότητα αυτή για τους εκμεταλλευτές ήταν ιδιαίτερα προσοδοφόρα: σύμφωνα με υπολογισμούς της οικονομικής αστυνομίας της πόλης Βιτσέντσα, ο συνολικός τζίρος από τα συμβόλαια για τη διανομή φυλλαδίων ξεπερνούσε τα 20 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.