Τεθωρακισμένα άρματα περικύκλωσαν πόλη βόρεια της Χομς τη Δευτέρα, όταν δεκάδες στρατιώτες εγκατέλειψαν τα κυβερνητικά στρατεύματα. Σύμφωνα με ακτιβιστές και κατοίκους της περιοχής οι δυνάμεις του καθεστώτος άνοιξαν πυρ κατά της πόλης Ραστάν.

Ads

Τουλάχιστον 40 ελαφρά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, αλλά και 20 λεωφορεία με στρατιώτες των Μυστικών Υπηρεσιών του συριακού στρατού αναπτύχθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας στην είσοδο της πόλης Ραστάν, 20 χιλιόμετρα βόρεια της Χομς και άνοιξαν πυρ εναντίον της πόλης.

Επιπλέον την Κυριακή, ο στρατός της Συρίας πραγματοποίησε έφοδο στην πόλη Χαν Σεϊχούν, στο βορρά. Τουλάχιστον δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλα συνελήφθησαν.

Δεν παίρνει σκληρή θέση ο Αραβικός Σύνδεσμος

Μετριοπαθείς είναι εν τω μεταξύ, οι επικρίσεις του Αραβικού Συνδέσμου στην περίπτωση της Συρίας και της βίαιης καταστολής των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων από τον Μπασάρ αλ-Άσαντ. «Εκφράζουμε το ενδιαφέρον και την ανησυχία μας για τις επικίνδυνες εξελίξεις στο έδαφος της Συρίας, που έχουν προκαλέσει χιλιάδες απώλειες, συμπεριλαμβανομένων νεκρών και τραυματιών», αναφέρεται στο ανακοινωθέν το οποίο εκδόθηκε μετά την πρώτη επίσημη υπουργική συνάντηση του Συνδέσμου για τη Συρία.

Ads

«Επισημαίνουμε, επίσης, ότι η σταθερότητα της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας αποτελεί βασικό πυλώνα για τη σταθερότητα συνολικά του αραβικού κόσμου και της περιοχής» επισημαίνεται. Πρακτικά, λοιπόν, η αποστολή του γ.γ. του Αραβικού Συνδέσμου, Ναμπίλ Ελαράμπι, στη Δαμασκό, δεν έχει μεγάλες πιθανότητες να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην κατάσταση.

Παρόμοιο αίτημα διατύπωσε και ο στενότερος σύμμαχος της Συρίας στην περιοχή, το Ιράν. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, κάλεσε τη Δαμασκό να ανταποκριθεί «στα νόμιμα αιτήματα του λαού» ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι δεν είναι αποδεκτό να υπάρξει κενό εξουσίας στη Συρία. Παράλληλα, η Τεχεράνη προειδοποίησε το ΝΑΤΟ να μην επιχειρήσει κανενός είδους επέμβαση. «Η Συρία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αντίστασης (κατά του Ισραήλ) στη Μέση Ανατολή και το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να την τρομοκρατήσει με μια επίθεση» υποστήριξε ο Σαλεχί.