Αναβολή για αύριο πήρε τελικά η συζήτηση επί των τεσσάρων τροπολογιών για τις αλλάγες του Συντάγματος της ΠΓΔΜ στο κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο λόγος σύμφωνα με ΜΜΕ της ΠΓΔΜ είναι ότι ο Ζόραν Ζάεφ φαίνεται να μην έχει εξασφαλίσει ακόμη τις απαραίτητες 80 ψήφους για να περάσουν οι τροπολογίες.

Ads

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας βρίσκεται  «σε πυρετώδεις διαπραγματεύσεις με τους οκτώ ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από το VMRO-DPMNE αλλά και με τον επικεφαλής του αλβανικού κόμματος BESA, Μπιλ Κασάμι».

Το αλβανικό κόμμα εμφανίζεται ανυποχώρητο στις απαιτήσεις του να μην ισχύσει για τους Αλβανούς κατοίκους της χώρας η «μακεδονική» υπηκοότητα και να υπάρξει προστασία όχι μόνο για τους «Μακεδόνες ομογενείς» που ζουν στο εξωτερικό, αλλά και για τους «ομογενείς από τη Μακεδονία». Αυτές οι αξιώσεις όμως έρχονται σε ευθεία αντίθεση με την άποψη των οκτώ ανεξάρτητων βουλευτών, που αποχώρησαν από το VMRO-DPMNE επειδή ακριβώς συμφώνησαν με όσα αναφέρονται στις προτεινόμενες αλλαγές στο Σύνταγμα.

Κάπως έτσι ο Ζόραν Ζάεφ φαίνεται να προσπαθεί να βρει την ύστατη στιγμή λύση, κάνοντας επαφές και με τις δύο πλευρές, ώστε να μην τεθεί εν κινδύνω η ψήφιση των συνταγματικών αλλαγών και κατ’ επέκταση η Συμφωνία των Πρεσπών.     

Ads

Πάντως, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είχε παραδεχτεί σε χθεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη πως δε θεωρεί δεδομένη την πλειοψηφία των 80 βουλευτών για την ψήφιση των συνταγματικών αλλαγών. Εξέφρασε όμως παράλληλα την πεποίθηση ότι όλη η διαδικασία που σχετίζεται με την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών θα ολοκληρωθεί με επιτυχία τόσο στη χώρα του όσο και στην Ελλάδα.