«Ρευστά» είναι τα πράγματα αναφορικά με τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ, μετά την αποτυχία των ηγετών των 27 κρατών-μελών να καταλήξουν σε συμφωνία κατά τη χθεσινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής.

Ads

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, η συζήτηση θα συνεχιστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα πραγματοποιηθεί στις 27 και 28 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

«Δεν υπάρχει συμφωνία σε αυτό το στάδιο» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Ο ίδιος τόνισε ότι έγινε καλή πρώτη συζήτηση που κινήθηκε, όπως έκρινε, προς τη «σωστή κατεύθυνση».

Εξήγησε ότι τα πολιτικά κόμματα έκαναν τις προτάσεις τους και «θα έχουμε την ευκαιρία τις επόμενες ημέρες να εργαστούμε περαιτέρω για να προετοιμάσουμε την τελική απόφαση». Υπενθύμισε ακόμη ότι εξαρχής δεν αναμενόταν να ληφθεί τελική απόφαση στο άτυπο δείπνο των ευρωπαίων ηγετών, αλλά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο θα συγκληθεί σε δέκα ημέρες, την 27η και την 28η Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Ads

Ερωτηθείς αν αισιοδοξεί πως θα υπάρξει συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη του μήνα, ο Σαρλ Μισέλ απάντησε πως είναι «καθήκον μας να έχουμε λάβει απόφαση ως το τέλος Ιουνίου». Ο κ. Μισέλ πρόσθεσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να λάβει επίσης αποφάσεις για τις κατευθύνσεις του επόμενου νομοθετικού κύκλου, λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όπως και για τη στρατηγική ατζέντα της επόμενης πενταετίας.

ΕΕ: Τι προέβλεπε η αρχική συμφωνία

Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωνε στο Euronews ότι οι ηγέτες των τριών μεγάλων παρατάξεων (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι) παρουσίασαν τους υποψηφίους της επιλογής τους, αλλά δεν ελήφθη απόφαση. «Πολλοί ηγέτες θέλουν να δουν προγράμματα πριν συμφωνήσουν σε ονόματα», εξήγησε η ίδια πηγή.

Υπενθυμιίζεται πως σύμφωνα με πληροφορίες νωρίς την Δευτέρα, είχε υπάρξει μία αρχική συμφωνία για να προταθεί η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Πορτογάλος Σοσιαλιστής Αντόνιο Κόστα προορίζόταν για πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στο κρίσιμο πόστο της υπεύθυνης για την εξωτερική πολιτική είχε προταθεί η “κεντρώα” Εσθονή Κάγια Κάλας. Η Μαλτέζα Ρομπέρτα Μέτσολα θα διατηρούσε για ακόμη 2,5 χρόνια, τη θέση της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου. Η Μέτσολα ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), όπως και η φον ντερ Λάιεν.

ΕΕ: Πώς χάλασε η «συμφωνία»-πακέτο

Η συμφωνία- «πακέτο» φαίνεται πως «τινάχτηκε στον αέρα« όταν το ΕΛΚ ζήτησε η θητεία του Σοσιαλιστή Αντόνιο Κόστα να διαρκέσει για 2,5 χρόνια για να αντικατασταθεί στη συνέχεια από στέλεχος του ίδιου του ΕΛΚ. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή από τις άλλες πολιτικές ομάδες και δεν υπήρξε συμφωνία.

Δεν είναι σαφές αν την “πρόταση πλεονεξίας”, όπως ονόμασαν κύκλοι στις Βρυξέλλες τις νέες απαιτήσεις του ΕΛΚ, υποστήριξαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός ομόλογος του Ντόναλντ Τουσκ, που φέρονται ως διαπραγματευτές εκ μέρους του ΕΛΚ και υποστήριξαν την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συνέλθουν στις Βρυξέλλες στις 27-28 Ιουνίου, ελπίζοντας να καταλήξουν σε συμφωνία για τους ηγέτες του μπλοκ πριν από την ψηφοφορία για τον επόμενο πρόεδρο της Επιτροπής από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Ιουλίου.