Σε ταραγμένο κλίμα ξεκινά η Σύνοδος για το… κλίμα στο Παρίσι. Στη σκιά των πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων που συγκλόνισαν τη γαλλική πρωτεύουσα την 13η Νοέμβρη η αστυνόμευση της πόλης είναι κάτι το πρωτοφανές. Όσο για το αποτέλεσμα επί της ουσίας της Συνόδου αυτό κρίνεται επισφαλές. 

Ads

Τα «προεόρτια» της Συνόδου ξεκίνησαν χθες με διαδηλώσεις για την κλιματική αλλαγή σε όλο τον πλανήτη. Πολύ μεγάλη ήταν η συγκέντρωση – παρά την απαγόρευση διαδηλώσεων και πορειών λόγω τρομοκρατίας – στο Παρίσι, στην Place de la République. Σημειώθηκαν επεισόδια ενώ έγιναν 300 προσαγωγές. 

Στη Γαλλία βρίσκονται αντιπροσωπείες κρατών από 196 χώρες. Στόχος της Συνόδου για το κλίμα δεν είναι άλλος από μια νέα συμφωνία για το Περιβάλλον που θα αντικαταστήσει αυτή του Κιότο 1997. Επιδιώκεται να υπογραφεί δεσμευτική διεθνής συμφωνία για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου. 

Από τις Βρυξέλλες σημειώνουν ότι σίγουρα «θα υπάρξει κάποια συμφωνία αλλά το θέμα είναι, να υπάρξει καλή συμφωνία». 

Ads

Το κλίμα είναι επισφαλές καθώς στην Κοπεγχάγη το 2009 υπήρξε αποτυχία. Τα κράτη κατέληξαν απλώς σε μια σύγκλιση στον μικρότερο δυνατό κοινό παρονομαστή για τη μείωση της υπερθέρμανσης, που δεν είχε ορατά αποτελέσματα.

Τουλάχιστον 183 χώρες έχουν τώρα δημοσιοποιήσει τα σχέδια τους για τη μείωση εκπομπών ρύπων. Σύμφωνα με αυτά, εκτιμάται ότι η αύξηση της θερμοκρασίας θα είναι περίπου 3 βαθμοί Κελσίου και όχι κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου που είναι η επίσημη στόχευση. 

Οι ομιλίες…

Η κρισιμότητα της διεθνούς διάσκεψης για το κλίμα που ξεκίνησε σήμερα στο Παρίσι, καθώς τα συμπεράσματά της «θα καθορίσουν την ποιότητα ζωής για τις επόμενες γενιές», ήταν ο κοινός άξονας στις ομιλίες όλων των ηγετών που έχουν ανέβει μέχρι στιγμής στο βήμα της διάσκεψης.

«Έχουν πλέον καταρριφθεί τα παλιά επιχειρήματα για την αδράνεια όσον αφορά την κλιματική αλλαγή» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. «Ήρθα εδώ προσωπικά ως ηγέτης της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου και της δεύτερης χώρας παγκοσμίως σε εκπομπές ρύπων, για να πω ότι η Αμερική όχι μόνο αναγνωρίζει τον ρόλο που παίζει στην κλιματική αλλαγή αλλά και υποστηρίζει ότι κάτι πρέπει να γίνει γι’ αυτό» δήλωσε ο Ομπάμα και πρόσθεσε:

«Έχουμε πλέον ξεπεράσει τα παλιά επιχειρήματα για την αδράνεια. Ένας από τους εχθρούς που πρέπει να πολεμήσουμε είναι ο κυνισμός. Η νοοτροπία ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει την κλιματική αλλαγή. Ας δράσουμε τώρα. Δεν υπάρχουν γρήγορες νίκες στην κλιματική αλλαγή, απλώς αποτρέπεται ο πόνος. Η γενιά μας μπορεί να μην προλάβει να δει όλες τις επιπτώσεις όσων επιτευχθούν στο Παρίσι».

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=7THpxqHp9lA]

«Η κλιματική αλλαγή είναι μια από τις πιο σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα με απτές οικονομικές επιπτώσεις» δήλωσε από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, διαβεβαιώνοντας ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να συνδράσει στις συλλογικές προσπάθειες για την αποτροπή της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=y0exMWwJp_A]

«Ελπίζουμε ότι μέσα από συντονισμένες προσπάθειες θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια νέα παγκοσμια συμφωνία που θα αντικαταστήσει το πρωτόκολλο του Κιότο» ανέφερε ο Πούτιν, ο οποίος έλαβε και τα εύσημα από τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ επειδή ήταν ιδιαίτερα σύντομος.

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=PHuqLDWvAog]

Το μήνυμα ότι η σημερινή διάσκεψη για το κλίμα στο Παρίσι που έφερε στην γαλλική πρωτεύουσα πάνω από 150 ηγέτες, «δείχνει ότι είμαστε πιο δυνατοί από τους τρομοκράτες» έστειλε κατά την ομιλία της, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

«Το Παρίσι θα χρησιμεύσει για να θέσουμε την βάση, τα θεμέλια για τις επόμενες γενιές. Συνειδητοποιούμε περισσότερο από ποτέ την ανάγκη να δράσουμε σήμερα…Πρόκειται για περιβαλλοντική ανάγκη, αλλά και για κοινή λογική σε σχέση με την οικονομία…Το μέλλον μας ως ανθρωπότητα καθορίζεται από αυτό…Δισεκατομμύρια άνθρωποι στηρίζουν τις ελπίδες τους σε αυτά που θα πετύχουμε εδώ στο Παρίσι», τόνισε η καγκελάριος και συμπλήρωσε: «Η συμφωνία για το κλίμα θα πρέπει να είναι περιεκτική, φιλόδοξη, δίκαιη και δεσμευτική».

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=967kg8A6e3U]

Η συμφωνία του Παρισιού θα πρέπει να χαρτογραφεί την πορεία για πράσινη ανάπτυξη, αλλά και να σέβεται τις διαφορές μεταξύ στα διαφορετικά επίπεδα ανάπτυξης των χωρών και την ικανότητά τους να περιορίσουν τις εκπομπές ρύπων, δήλωσε από το Παρίσι, ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζιπίνγκ, υποστηρίζοντας ότι η χώρα του εμπλέκεται ενεργά στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Την ανάγκη να αφήσουν οι σημερινές γενιές στις επόμενες, έναν βιώσιμο πλανήτη, επεσήμανε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ: «Η χρονιά που ζήσαμε ήταν μια χρονιά όλων των ρεκόρ. Ρεκόρ σε θερμοκρασίες, ρεκόρ σε συγκέντρωση εκπομπών C02, σε ακραία καιρικά φαινόμενα, σε ξηρασίες, λιώσιμο των πάγων και αύξηση της στάθμης των θαλασσών» σημείωσε ο Φρ. Ολάντ, τονίζοντας ότι «αυτό που πραγματικά διακυβεύεται σε αυτή την διάσκεψη είναι η ειρήνη».

«Μέσα σε μερικές μέρες θα λάβουμε αποφάσεις για μερικές δεκαετίες. Εδώ στο Παρίσι θα αποφασιστεί το μέλλον του πλανήτη…όλα εξαρτώνται από εμάς. Στους ώμους σας βρίσκεται η ελπίδα όλης της ανθρωπότητας» υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην αδιαφορία, την ανικανότητα και τους εγωϊσμούς που έχουν οδηγήσει στην σημερινή κρίσιμη κατάσταση.

Ο Ολάντ που έχει θέσει ως προσωπικό στοίχημα την επίτευξη μιας «ιστορικής συμφωνίας για το κλίμα», επανέλαβε την ανάγκη αυτή η συμφωνία να είναι «δεσμευτική και οικουμενική». Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να χαραχθεί «μια αξιόπιστη διαδρομή που θα επιτρέπει τον περιορισμό της υπερθέρμανσης σε επίπεδο κάτω των 2 βαθμών Κλεσίου και ει δυνατόν στο 1,5 με συστηματικούς ελέγχους και επαναθεώρηση της κατάστασης με ραντεβού ανά 5 χρόνια».

«Για να είναι επιτυχημένη μια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή θα πρέπει να είναι βιώσιμη, να  προτείνει ένα σχέδιο μακροπρόθεσμο, να είναι δυναμική και να μπορεί να προσαρμόζεται στις αλλαγές, δίχως να χρειάζεται συνεχώς επαναδιαπραγμάτευση» επεσήμανε από την πλευρά του ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, προσθέτοντας την ανάγκη να διατηρηθεί μια ισορροπία μεταξύ των ανεπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων χωρών. Μάλιστα υπογράμμισε ότι «οι αναπτυγμένες χώρες οφείλουν να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και να αξιοποιούν 100 δισ. δολάρια ετησίως».

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος της διάσκεψης, Λοράν Φαμπιούς, υποστηρίζοντας ότι όλη αυτή η εντυπωσιακή κινητοποίηση τω αρχηγών κρατών είναι ήδη μια επιτυχία. «Μέσα σε 11 μόνο μέρες, θα πρέπει να καταλήξουμε σε μια οικουμενική και αισιόδοξη συμφωνία» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Το 2014 ήταν η πιο ζεστή χρονιά που καταγράφηκε ποτέ και το 2015 θα είναι ακόμη χειρότερο. Είναι αναγκαία η επείγουσα δράση. Τα αέρια του θερμοκηπίου εξακολουθούν να συγκεντρώνονται στην ατμόσφαιρα, μέχρι που αυτή η συγκέντρωση θα είναι μη αναστρέψιμη. Δεν θα επιλυθούν όλα στο Παρίσι, αλλά δεν θα επιλύσουμε τίποτα δίχως το Παρίσι».

* Φωτογραφία του Δημήτρη Θεοδόση