Την τελευταία βδομάδα τα ποσοστά δημοτικότητας του Τζο Μπάιντεν έπεσαν στο 36% με την πορεία που ακολουθεί η απήχησή του εδώ και τέσσερις εβδομάδες να είναι διαρκώς καθοδική. Επιπλέον, το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο της θητείας του, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos για λογαριασμό του Reuters.

Ads

Η τελευταία φορά που ο Δημοκρατικός πρόεδρος έφτασε σε τόσο χαμηλό δημοσκοπικό επίπεδο ήταν τον Μάιο του 2021, ενώ η δημοτικότητά του παραμένει σταθερά κάτω από το 50% από τον Αύγουστο του ίδιου έτους, κάτι που ίσως σημαίνει ότι το κόμμα του είναι πολύ πιθανό να χάσει τον έλεγχο τουλάχιστον του ενός εκ των δύο νομοθετικών σωμάτων του Κογκρέσου στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Ipsos που δημοσιεύθηκε από το Reuters, η οικονομία είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ αυτή τη στιγμή. Ο  Μπάιντεν δέχεται σοβαρές πιέσεις από την εκτόξευση του πληθωρισμού, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία απογείωσε και τις τιμές των καυσίμων και προκάλεσε νέα προσκόμματα στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες που ακόμη δεν είχαν επανέλθει από το πλήγμα της πανδημίας.

Μεταξύ των υποστηρικτών των Δημοκρατικών, η δημοτικότητα του Τζο Μπάιντεν υποχώρησε οριακά: το 73% εξ όσων δήλωσαν υποστηρικτές των Δημοκρατικών ανέφερε πως εγκρίνει το έργο του προέδρου αυτή την εβδομάδα, ποσοστό οριακά χαμηλότερο από το 74% που καταγραφόταν την 15η Ιουνίου, όμως θεαματικά κάτω από το 85% του περασμένου Αυγούστου. Από την άλλη, μόλις το 7% εξ όσων δηλώνουν υποστηρικτές των Ρεπουμπλικάνων επιδοκιμάζει τις επιδόσεις του.

Ads

Ταυτόχρονο, μόνο το 18% των Αμερικανών θεωρεί πως η χώρα οδεύει στη σωστή κατεύθυνση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημοτικότητα του Δημοκρατικού προέδρου πλησιάζει, τα επίπεδα αυτής του προκατόχου του, του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ, η οποία είχε κατρακυλήσει στο 33% τον Δεκέμβριο του 2017.

Η εθνική δημοσκόπηση διενεργήθηκε μέσω του διαδικτύου, στην αγγλική γλώσσα, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.002 ενηλίκων, εκ των οποίων 435 δήλωσαν υποστηρικτές των Δημοκρατικών και 379 υποστηρικτές των Ρεπουμπλικάνων. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι ±4%.