Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν στρατιωτικά μέσα μετά τις κατηγορίες για χρήση χημικών όπλων στη Συρία, παρόλο που ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε χθες Παρασκευή εναντίον οποιασδήποτε νέας στρατιωτικής περιπέτειας των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Στο μεταξύ, τις επιλογές δράσης των ΗΠΑ σχετικά με το ζήτημα της Συρίας θα εξετάσουν στον Λευκό Οίκο οι σύμβουλοι ασφαλείας του αμερικανού προέδρου το Σαββατοκύριακο.

Ads

Στις επιλογές των ΗΠΑ συμπεριλαμβάνεται και το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης, στη Συρία μετά την πρόσφατη επίθεση με χημικά, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι, ανακοίνωσε την Παρασκευή αμερικανός αξιωματούχος.

Δήλωσε επίσης, μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς υπό τον όρο της ανωνυμίας, ότι δεν περιμένει να ληφθεί άμεσα η τελική απόφαση. Στη συνεδρίαση είναι πιθανό να συμμετάσχει και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Πάντως, παρά τις δηλώσεις Ομπάμα, το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό θα επεκτείνει την παρουσία του στη Μεσόγειο με ένα τέταρτο πολεμικό πλοίο, εξαιτίας της κλιμακούμενης κατάστασης που επικρατεί στη Συρία, δήλωσε την Παρασκευή Αμερικανός αξιωματούχος.

Ads

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου Τσακ Χέιγκελ ανακοίνωσε την ανάπτυξη στρατιωτικών μέσων ώστε ο πρόεδρος Ομπάμα να έχει στη διάθεσή του “επιλογές”, αν θελήσει να διατάξει μια επέμβαση στη Συρία. “Το υπουργείο Άμυνας έχει την ευθύνη να παράσχει στον πρόεδρο όλες τις επιλογές για να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο”, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Χέιγκελ προσθέτοντας πως αυτό περιλαμβάνει την ανάπτυξη μέσων, τη φύση των οποίων αρνήθηκε να διευκρινίσει.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του Πενταγώνου στην Ουάσινγκτον, τα μέσα αυτά περιλαμβάνουν την αποστολή στη Μεσόγειο ενός τέταρτου αντιτορπιλλικού εξοπλισμένου με πυραύλους κρουζ.

Ο 6ος αμερικανικός στόλος των ΗΠΑ, που επιχειρεί στη Μεσόγειο, αποφάσισε να αφήσει στην περιοχή το αντιτορπιλλικό Mahan, το οποίο επρόκειτο αρχικά να επιστρέψει στο αγκυροβόλιό του στο Νόρφολκ, στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, και να αντικατασταθεί από το αντιτορπιλλικό Ramage. Αυτά τα δύο σκάφη θα προστεθούν συνεπώς μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες στα αντιτορπιλλικά Barry και Gravely. Στα νερά της Μεσογείου περιπολούν συνήθως τρία αντιτορπιλλικά.

Ο Λευκός Οίκος δέχεται πίεση για να δώσει απάντηση στις κατηγορίες ότι πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στη Συρία μια μεγάλης έκτασης επίθεση με χημικά όπλα που στοίχισε τη ζωή σε 1.300 ανθρώπους.

Σε συνέντευξή του στο CNN, ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε πως οι κατηγορίες αυτές για προσφυγή σε χημικά όπλα από το συριακό καθεστώς αποτελούν “ένα σημαντικό γεγονός”, “βαθιά ανησυχητικό”. Ωστόσο επιφυλάχθηκε να βγάλει εσπευσμένα συμπεράσματα, εξηγώντας ότι έδωσε εντολή στις υπηρεσίες πληροφοριών να “συγκεντρώσουν επιπλέον πληροφορίες” για να επιβεβαιώσουν την πραγματοποίηση αυτής της επίθεσης.