Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε τη Δευτέρα ένα ψήφισμα που συνέταξαν οι ΗΠΑ για την τρίτη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, το οποίο λαμβάνει ουδέτερη θέση για τη σύγκρουση, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να μεσολαβήσει για τον τερματισμό του πολέμου.
Το σύντομο ψήφισμα αντανακλά την ανατροπή της πολιτικής των ΗΠΑ για την Ουκρανία από τον Τραμπ μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον περασμένο μήνα και την πιο διαλλακτική στάση του έναντι της Ρωσίας. Αντίθετα, η κυβέρνηση του πρώην προέδρου Τζο Μπάιντεν ηγήθηκε των προσπαθειών στα Ηνωμένα Έθνη για την υποστήριξη της Ουκρανίας καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου.
Διαβάστε επίσης: Πούτιν για Ουκρανία / Απαραίτητη η συμμετοχή των Ευρωπαίων στις διαπραγματεύσεις για συμφωνία
Ο πρέσβης της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια αναγνώρισε «εποικοδομητικές αλλαγές» στη θέση των ΗΠΑ σχετικά με τη σύγκρουση. Είπε στο Συμβούλιο ότι το ψήφισμα «δεν είναι ιδανικό», αλλά «ένα σημείο εκκίνησης για μελλοντικές προσπάθειες προς την κατεύθυνση της ειρηνικής διευθέτησης».
Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ βρισκόταν σε αδιέξοδο καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου και δεν μπορούσε να αναλάβει καμία δράση επειδή η Ρωσία έχει δικαίωμα βέτο.
Αλλά η 193μελής Γενική Συνέλευση έχει επανειλημμένα υποστηρίξει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και έχει ζητήσει μια δίκαιη, διαρκή και συνολική ειρήνη σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ.
Οι ΗΠΑ απέτυχαν νωρίτερα τη Δευτέρα να πείσουν τη Γενική Συνέλευση να εγκρίνει το ίδιο ψήφισμα τριών παραγράφων που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Το ψήφισμα θρηνεί για τις απώλειες ανθρώπινων ζωών στη «σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας», επαναλαμβάνει ότι σκοπός του ΟΗΕ είναι η διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και η ειρηνική διευθέτηση των διαφορών και προτρέπει σε ταχεία λήξη της σύγκρουσης και σε διαρκή ειρήνη.
Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Οι αποχές από το ψήφισμα – «Η επιθετικότητα δεν οδηγεί πουθενά»
Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας θεωρούνται δεσμευτικά, ενώ τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης όχι. Ωστόσο, τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης έχουν ένα πολιτικό βάρος, αντανακλώντας μια παγκόσμια άποψη για τον πόλεμο.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε το αμερικανικό ψήφισμα με 10 ψήφους υπέρ, ενώ η Γαλλία, η Βρετανία, η Δανία, η Ελλάδα και η Σλοβενία απείχαν. Η Ρωσία ψήφισε υπέρ, αφού απέτυχε να το τροποποιήσει και άσκησε βέτο στις ευρωπαϊκές προσφορές να προστεθεί μέρος που να υποστηρίζει την Ουκρανία.
UN Security Council ADOPTS resolution imploring a swift end to the conflict and urges a lasting peace between Ukraine and the Russian Federation
VOTING RESULT
In favor: 10
Against: 0
Abstain: 5 pic.twitter.com/SHv8V4k019— UN News (@UN_News_Centre) February 24, 2025
«Αυτό το ψήφισμα μας βάζει στο δρόμο προς την ειρήνη. Είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά ένα κρίσιμο βήμα, για το οποίο θα πρέπει να είμαστε όλοι υπερήφανοι», δήλωσε στο συμβούλιο η εκτελούσα χρέη πρέσβειρας των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Dorothy Shea. «Τώρα πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε για να οικοδομήσουμε ένα ειρηνικό μέλλον για την Ουκρανία, τη Ρωσία και τη διεθνή κοινότητα».
Ωστόσο, η προσέγγιση του Τραμπ για τη διαμεσολάβηση έχει αφήσει την Ουκρανία και τους Ευρωπαίους συμμάχους επιφυλακτικούς για την εστίασή του στη Ρωσία και ανησυχούν ότι θα μπορούσαν να αποκλειστούν από τις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου.
Η πρέσβειρα της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη Μπάρμπαρα Γούντγουορντ δήλωσε στο Συμβούλιο ότι οι όροι ειρήνης στην Ουκρανία έχουν σημασία και πρέπει «να στείλουν ένα μήνυμα ότι η επιθετικότητα δεν οδηγεί πουθενά».
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν μπορεί να υπάρξει καμία ισοδυναμία μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας στον τρόπο με τον οποίο αυτό το συμβούλιο αναφέρεται σε αυτόν τον πόλεμο. Αν θέλουμε να βρούμε έναν δρόμο προς τη βιώσιμη ειρήνη, το Συμβούλιο πρέπει να είναι ξεκάθαρο σχετικά με την προέλευση του πολέμου», δήλωσε.
Ο Γάλλος πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη Νικολά ντε Ριβιέρ – ο πρόεδρος της οποίας Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε με τον Τραμπ στην Ουάσιγκτον τη Δευτέρα – δήλωσε ότι ενώ η Γαλλία είναι «πλήρως προσηλωμένη στην ειρήνη στην Ουκρανία, ζητάμε συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη και σίγουρα όχι συνθηκολόγηση του θύματος».
Γεραπετρίτης για Ουκρανία στον ΟΗΕ: Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει – Γιατί δεν έγιναν δεκτές οι τροποποιήσεις;
Στην ιστορική ευθύνη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, αναφέρθηκε μιλώντας στα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, που συνεδρίασε για την κατάσταση στην Ουκρανία αμέσως μετά την ψήφιση του αμερικανικού Σχεδίου Ψηφίσματος.
Αναγνωρίζοντας τις πολλαπλές παγκόσμιες κρίσεις, ο κ. Γεραπετρίτης επανέλαβε τη σταθερή δέσμευση της Ελλάδας στο διεθνές δίκαιο και τον σεβασμό των συνθηκών που καθορίζουν τα διεθνή σύνορα.
Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι η Ελλάδα καταδικάζει οποιαδήποτε παραβίαση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας μέσω στρατιωτικής επιθετικότητας, επιβεβαιώνοντας τη σαφή στάση της απέναντι στην Ουκρανία από την αρχή του πολέμου. Κάλεσε για τερματισμό της οδύνης και της καταστροφής και επαίνεσε κάθε προσπάθεια προς την ειρήνη.
«Χρειαζόμαστε ειρήνη. Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει. Όλοι συμφωνούμε σε αυτό. Και επαινούμε όλες τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση» σημείωσε.
Η Ελλάδα εξέφρασε ανησυχία για την μη αναφορά στο διεθνές δίκαιο και στον Χάρτη του ΟΗΕ στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας . Ο κ. Γεραπετρίτης αναρωτήθηκε γιατί δεν έγιναν δεκτές οι τροπολογίες των ευρωπαϊκών μελών, οι οποίες καλούσαν σε άμεσο τερματισμό της σύγκρουσης και σε μια δίκαιη, διαρκή και συνολική ειρήνη και τόνισε ότι είναι αδιανόητο να διαφωνεί κανείς σε θεμελιώδεις αρχές όπως η κυρίαρχη ισότητα και η εδαφική ακεραιότητα των κρατών.
«Η αλήθεια είναι πως δεν γίνεται εύκολα κατανοητό το γιατί οι τροποποιήσεις που προτάθηκαν από τα ευρωπαϊκά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν έγιναν δεκτές. Ποιος θα διαφωνούσε με ένα λεκτικό, το οποίο θα αναφερόταν στο ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά έναν γρήγορο τερματισμό της σύγκρουσης; Ποιος θα διαφωνούσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θεωρεί επιτακτική μία δίκαιη, διαρκή και συνολική ειρήνη ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία;
»Ποιος θα διαφωνούσε πως η λύση πρέπει να ευθυγραμμίζεται με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών συνολικά – και όχι επιλεκτικά – και με τις αρχές της κυριαρχικής ισότητας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών; Δεν είναι εύκολα κατανοητό το γιατί δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε αυτές τις βασικές θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου. Αν αυτές οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας θέλουμε να είναι ουσιαστικές, πρέπει να επαναλαμβάνουμε σε κάθε δυνατή περίσταση τα θεμελιώδη των Ηνωμένων Εθνών» τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.
Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη σταθερή δέσμευση της Ελλάδας να στηρίξει κάθε προσπάθεια για μια δίκαιη και διαρκή λύση που θα εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για τον ουκρανικό λαό, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι «σταθερός θιασώτης της ειρήνης».
ΟΗΕ: Τα ψηφίσματα που υιοθέτησε η Γενική Συνέλευση για την Ουκρανία
Η Γενική Συνέλευση υιοθέτησε νωρίτερα δύο ψηφίσματα, ένα που συντάχθηκε από την Ουκρανία και τους Ευρωπαίους και ένα που συντάχθηκε από τις ΗΠΑ και τροποποιήθηκε από τη συνέλευση για να συμπεριλάβει την από καιρό κρατούσα γλώσσα της υποστήριξης της Ουκρανίας. Οι ψηφοφορίες αυτές έδωσαν στην Ουκρανία και τα ευρωπαϊκά κράτη μια διπλωματική νίκη επί της Ουάσινγκτον, σύμφωνα με το Reuters.
«Αυτός ο πόλεμος δεν αφορούσε ποτέ μόνο την Ουκρανία. Αφορά το θεμελιώδες δικαίωμα κάθε χώρας να υπάρχει, να επιλέγει το δικό της δρόμο και να ζει ελεύθερα από επιθέσεις», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Μαριάνα Μπέτσα στη συνέλευση πριν από την ψηφοφορία.

Το τροποποιημένο ψήφισμα που συνέταξαν οι ΗΠΑ κέρδισε 93 ψήφους υπέρ στη συνέλευση, ενώ 73 κράτη απείχαν και οκτώ ψήφισαν κατά. Η Ρωσία απέτυχε στην προσπάθειά της να τροποποιήσει το αμερικανικό κείμενο ώστε να συμπεριλάβει αναφορά στις «βαθύτερες αιτίες» της σύγκρουσης.
Το ψήφισμα που συντάχθηκε από την Ουκρανία και τις ευρωπαϊκές χώρες πέρασε με 93 ψήφους υπέρ, 65 αποχές και 18 αρνητικές ψήφους. Μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάποιες άλλες χώρες που ψήφισαν αρνητικά ήταν η Ρωσία, η Βόρεια Κορέα και το Ισραήλ.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >