Οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που υπέβαλε η Αλγερία και το οποίο ζητούσε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Είναι η τρίτη φορά που η Ουάσινγκτον μπλοκάρει ένα ψήφισμα που θα απαιτούσε τον άμεσο τερματισμό των ισραηλινών επιχειρήσεων στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ads

Ανθρωπιστικές οργανώσεις, αξιωματούχοι του ΟΗΕ και άλλοι διπλωμάτες έχουν υποστηρίξει ότι χωρίς κατάπαυση του πυρός δεν είναι δυνατή η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας που έχει ανάγκη η Γάζα.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι το ψήφισμα θα έθετε σε κίνδυνο τις διαπραγματευτικές προσπάθειες της Ουάσινγκτον με το Κατάρ και την Αίγυπτο για τη μεσολάβηση μιας συμφωνίας που θα απελευθέρωνε ομήρους από τη Γάζα με αντάλλαγμα μια προσωρινή ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός. Οι διαπραγματεύσεις αυτές βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς ούτε το Ισραήλ ούτε η Χαμάς κατέληξαν σε συναίνεση σχετικά με τους όρους μιας συμφωνίας.

«Οποιαδήποτε ενέργεια λάβει το Συμβούλιο αυτή τη στιγμή θα πρέπει να βοηθήσει και όχι να εμποδίσει αυτές τις ευαίσθητες και συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις», δήλωσε η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη. «Η απαίτηση για άμεση κατάπαυση του πυρός χωρίς όρους και χωρίς συμφωνία που να απαιτεί από τη Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους, δεν θα φέρει βιώσιμη ειρήνη» πρόσθεσε.

Ads

Δεκατρία μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ψήφισαν υπέρ, ένα κατά και η Βρετανία απείχε.

Ο πρεσβευτής της Αλγερίας στον ΟΗΕ, επέκρινε έντονα τις Ηνωμένες Πολιτείες, λέγοντας στο Συμβούλιο ότι η καταψήφιση του ψηφίσματος «συνεπάγεται την έγκριση της βάναυσης βίας και της συλλογικής τιμωρίας που ασκείται» στους Παλαιστίνιους. Είπε ότι «η σιωπή δεν είναι βιώσιμη επιλογή, τώρα είναι η ώρα για δράση και η ώρα για την αλήθεια».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συντάξει ένα «αντίπαλο» ψήφισμα, το οποίο βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο διαπραγματεύσεων, το οποίο ζητά προσωρινή ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό και την απελευθέρωση των ομήρων. Αναφέρει επίσης ότι ο ισραηλινός στρατός δεν πρέπει να πραγματοποιήσει επίθεση στη Ράφα υπό τις παρούσες συνθήκες που επικρατούν εκεί.

Αλλά οι διπλωμάτες στα Ηνωμένα Έθνη έχουν απογοητευτεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, λέγοντας ότι έχουν δώσει προτεραιότητα στις δικές τους διπλωματικές διαπραγματεύσεις εις βάρος των προσπαθειών του ευρύτερου Συμβουλίου Ασφαλείας, υπονομεύοντας την ικανότητα του οργάνου του ΟΗΕ να κάνει τη δουλειά του.

Τον Οκτώβριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν βέτο σε ένα ανθρωπιστικό ψήφισμα, το οποίο προτάθηκε από τη Βραζιλία, για την παροχή βοήθειας στη Γάζα, τη στιγμή που το Ισραήλ είχε θέσει τη λωρίδα υπό ασφυκτικό αποκλεισμό βασικής βοήθειας, λέγοντας ότι θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες του προέδρου Μπάιντεν με την κυβέρνηση του Ισραήλ να κερδίσει την παράδοση βοήθειας στη Γάζα.

Η Ρωσία και η Κίνα καταδίκασαν το βέτο των ΗΠΑ.

«Δεν είναι ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έχει μια συντριπτική συναίνεση, αλλά μάλλον είναι η άσκηση του βέτο από τις Ηνωμένες Πολιτείες που έχει καταπνίξει τη συναίνεση του Συμβουλίου» δήλωσε ο πρεσβευτής της Κίνας, Zhang Jun, προσθέτοντας ότι ενώ οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο στην κατάπαυση του πυρός, οι άμαχοι σκοτώνονται και υποφέρουν.