Ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα έχει σκοτώσει περισσότερους από 29.000 Παλαιστίνιους από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνο με τον νεότερο απολογισμό, σηματοδοτώντας άλλο ένα ζοφερό ορόσημο σε μια από τις πιο θανατηφόρες και καταστροφικές στρατιωτικές εκστρατείες στην πρόσφατη ιστορία.

Ads

Πλάνα που επαληθεύτηκαν από το Al Jazeera δείχνουν Παλαιστίνιους να τρέχουν να καλυφθούν αφού δέχθηκαν επίθεση από τις ισραηλινές δυνάμεις καθώς περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια στη βόρεια Γάζα, καθώς και παιδιά να σπεύδουν να μαζέψουν αλεύρι από το έδαφος, εν μέσω ραγδαίας επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα, όπου τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει για συνθήκες λιμού που επηρεάζουν περίπου 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους.

https://www.youtube.com/watch?v=yIF7Y69GXgA&ab_channel=AlJazeeraEnglish

Παρά την απελπιστική κατάσταση, το Ισραήλ, το οποίο ελέγχει τα σημεία εισόδου στη Γάζα, έχει αρνηθεί να επιτρέψει την είσοδο περισσότερης βοήθειας. Ο πόλεμος έχει εκδιώξει περίπου το 80% των Παλαιστινίων στη Γάζα από τα σπίτια τους και έχει αφήσει το ένα τέταρτο του πληθυσμού να λιμοκτονεί, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΗΕ.

Ads

Διπλωματικό αδιέξοδο εν αναμονή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι μαζί με την Αίγυπτο και το Κατάρ προσπαθήσουν να μεσολαβήσουν για μια άλλη συμφωνία εκεχειρίας και απελευθέρωσης αιχμαλώτων. Οι προσπάθειες αυτές φαίνεται να έχουν σταματήσει τις τελευταίες ημέρες, με το Κατάρ να επικρίνει τη Δευτέρα τα σχόλια του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στα οποία είπε ότι το κράτος του Κόλπου θα έπρεπε να κάνει περισσότερα για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των αιχμαλώτων και ότι η Ντόχα χρηματοδοτεί τη Χαμάς.

Οι ΗΠΑ συνέταξαν ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το οποίο ζητούν «προσωρινή κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας «το συντομότερο δυνατό» και αντιτίθενται σε ισραηλινή χερσαία επίθεση στη νοτιότερη πόλη Ράφα.

Η Ουάσινγκτον δέχεται τεράστια διεθνή πίεση να χρησιμοποιήσει τη δύναμή της για να περιορίσει τις καταστροφικές επιχειρήσεις του Ισραήλ, αφού πέρασε μεγάλο μέρος του πολέμου τονίζοντας το δικαίωμα του συμμάχου της στην αυτοάμυνα.

Οι συνομιλίες για το αμερικανικό σχέδιο θα ξεκινήσουν αυτή την εβδομάδα, αλλά δεν είναι σαφές πότε ή αν η πρόταση μπορεί να τεθεί σε ψηφοφορία.

Το Ισραήλ θα είναι υποχρεωμένο να ακολουθήσει οποιαδήποτε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς αυτές είναι νομικά δεσμευτικές. Το ζήτημα αυτό διακρίνει το Συμβούλιο Ασφαλείας από τη Γενική Συνέλευση.

Είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ ζητούν προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα στον ΟΗΕ, έχοντας ασκήσει βέτο σε προηγούμενα ψηφίσματα που χρησιμοποιούσαν τον όρο. Το αμερικανικό σχέδιο αναφέρει επίσης ότι μια μεγάλη χερσαία επίθεση στη Ράφα θα είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη ζημιά στους αμάχους και περαιτέρω εκτόπισή τους, ενδεχομένως και σε γειτονικές χώρες – μια αναφορά στην Αίγυπτο.

Λέει επίσης ότι μια τέτοια κίνηση θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στην περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια.

Διακόπτει τις παραδόσεις βοήθειας στο βόρειο τμήμα της Γάζας το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα

Τη διακοπή των παραδόσεων διατροφικής βοήθειας στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας ανακοίνωσε το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP), μέχρι οι συνθήκες να επιτρέψουν την ασφαλή διανομή της.

«Η απόφαση να σταματήσουμε τις παραδόσεις στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία, καθώς ξέρουμε πως σημαίνει ότι η κατάσταση εκεί θα επιδεινωθεί περαιτέρω και περισσότεροι άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν από λιμό», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το επισιτιστικό πρόγραμμα του ΟΗΕ που έχει την έδρα του στη Ρώμη.

Τρεις υπηρεσίες του ΟΗΕ -το WFP, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η υπηρεσία του οργανισμού για τα παιδιά UNICEF- δήλωσαν χθες, Δευτέρα (19/2), πως τα τρόφιμα και το ασφαλές νερό είναι «εξαιρετικά σπάνια και οι αρρώστιες διαδεδομένες… με αποτέλεσμα την απότομη αύξηση του οξέος υποσιτισμού» στη Γάζα, τέσσερις μήνες και πλέον στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Η διατροφική κρίση είναι ιδιαίτερα σοβαρή στον βορρά, όπου τον Ιανουάριο ένα στα έξι παιδιά ηλικίας μικρότερης των δύο ετών φέρονται να υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό και όπου «η κατάσταση είναι πιθανό να είναι ακόμη σοβαρότερη σήμερα», ανέφεραν οι υπηρεσίες.

Το WSP ανέφερε ότι επανέλαβε τις παραδόσεις τροφίμων στον βορρά την Κυριακή μετά την αναστολή τους για τρεις εβδομάδες λόγω μιας επίθεσης σε φορτηγό της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) και «της απουσίας ενός συστήματος ανθρωπιστικής ενημέρωσης που να λειτουργεί».

Αυτοκινητοπομπή φορτηγών άρχισε να κινείται προς την πόλη της Γάζας, αλλά δυσκολεύτηκε να προχωρήσει καθώς λιμοκτονούντα πλήθη προσπάθησαν να επιτεθούν στα φορτηγά, τα οποία στη συνέχεια αντιμετώπισαν πυρά όπλων καθώς εισέρχονταν στην πόλη, ανέφερε η υπηρεσία.

Την επομένη, φορτηγά του WFP λεηλατήθηκαν μεταξύ της Χαν Γιούνις στον νότο και της Ντέιρ αλ Μπάλαχ στην κεντρική Γάζα, και ένας οδηγός ξυλοκοπήθηκε, ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ.