Οι ΗΠΑ καταθέτουν σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα ζητά μεταξύ άλλων την «υποστήριξη του σώματος για μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα το συντομότερο δυνατό» σύμφωνα με εκδοχή του κειμένου, η οποία περιήλθε σε γνώση του Reuters.

Ads

Το σχέδιο κειμένου των ΗΠΑ, κατά τις ίδιες πληροφορίες, «καθορίζει επίσης ότι υπό τις παρούσες συνθήκες μια μεγάλη χερσαία επίθεση στη Ράφα θα οδηγούσε σε περαιτέρω βλάβη των αμάχων και σε περαιτέρω εκτόπισή τους, μεταξύ άλλων ενδεχομένως και σε γειτονικές χώρες».

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, δήλωσε την Παρασκευή (16/2) ότι το σχέδιο απόφασης που έφερε στο Συμβούλιο Ασφαλείας η Αλγερία και ζητά «εκεχειρία» στη Γάζα θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις «ευαίσθητες διαπραγματεύσεις» που αποσκοπούν στη μεσολάβηση για την παύση του πολέμου του Ισραήλ.

Η Αλγερία κοινοποίησε το σχέδιο στο 15μελές συμβούλιο την Τετάρτη (14/2), που θα απαιτούσε «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, έπειτα από την απόφαση στα τέλη Ιανουαρίου του Διεθνούς Δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών στη Χάγη που αξίωνε να μη διαπραχθεί γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας. Το Αλγέρι θέλει το σχέδιο να τεθεί σε ψηφοφορία αύριο, Τρίτη 20 Φεβρουαρίου.

Ads

Στα μέσα του Οκτωβρίου και στις αρχές Δεκεμβρίου, παρά την πίεση της διεθνούς κοινότητας μπροστά στην επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας, οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο σε δυο σχέδια απόφασης που ζητούσαν άμεση κατάπαυση του πυρός.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, βαθιά διχασμένο για την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση εδώ και χρόνια, δεν έχει μπορέσει να υιοθετήσει παρά μόνο δυο κείμενα ανθρωπιστικού χαρακτήρα από την 7η Οκτωβρίου μέχρι σήμερα. Το πιο πρόσφατο, που υιοθετήθηκε στην ψηφοφορία που διεξήχθη στα τέλη Δεκεμβρίου και οι ΗΠΑ απείχαν, ζητούσε να υπάρξει «μεγάλης κλίμακας» διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακο. Πρακτικά, δεν είχε κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα.