Η ευρωπαϊκή διπλωματία, με τον επικεφαλής της, Ζοζέπ Μπορέλ κατήγγειλε την Τρίτη 12/3 τη χρήση της πείνας ως «πολεμικού όπλου» στη Λωρίδα της Γάζας.

Ads

Στην ομιλία του ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανέφερε συγκεκριμένα ότι «Αυτή η ανθρωπιστική κρίση δεν είναι φυσική καταστροφή, δεν είναι πλημμύρα, ούτε σεισμός – προκαλείται από τον άνθρωπο».

Ο Ζοζέπ Μπορέλ άσκησε πιέσεις, προκειμένου να επιτραπεί να περάσει μεγαλύτερη ανθρωπιστική βοήθεια στην παλαιστινιακή πλευρά.

Γενοκτονία

Εκεί οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν οδηγήσει στην απώλεια 31.184 ανθρώπων. Ένας αριθμός που κυρίως αποτελείται από γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Ads

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Ζοζέπ Μπορέλ,«Όταν εξετάζουμε εναλλακτικές οδούς για να προσφέρουμε βοήθεια, διά θαλάσσης ή από τους αιθέρες, πρέπει να θυμόμαστε πως χρειάζεται να το κάνουμε επειδή οι χερσαίες οδοί είναι συνήθως κλειστές. Τεχνητά κλειστές».

Ο ίδιος σημείωσε: «Και η στέρηση τροφής από τον πληθυσμό χρησιμοποιείται ως πολεμικό όπλο». Σύμφωνα με τον Μπορέλ, «Αφού το καταδικάζουμε αυτό στην Ουκρανία, πρέπει να χρησιμοποιούμε τις ίδιες λέξεις για αυτό που συμβαίνει στη Γάζα».

Αναπόφευκτος ο λιμός

Εξαιρετικά κρίσιμη είναι η κατάσταση στο βόρειο τμήμα της παλαιστινιακής πλευράς, καθώς η διανομή βοήθειας σε περίπου 300.000 ανθρώπους καθίσταται στην πράξη αδύνατη, εξαιτίας των διαρκών πολεμικών επιχειρήσεων, των μαχών, των καταστροφών και των λεηλασιών.

Να σημειωθεί ότι η ανθρωπιστική βοήθεια που βρίσκεται υπό τον έλεγχο και την έγκριση του Ισραήλ, δεν μπορεί να φθάσει παρά με το σταγονόμετρο στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει ότι ο κίνδυνος γενικευμένου λιμού εντείνεται και θεωρείται «σχεδόν αναπόφευκτος».