Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει κατεπειγόντως μετά τις επιθέσεις που πραγματοποίησαν αμερικανικές και βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις κατά των Χούθι στην Υεμένη.

Ads

Η έκτακτη σύγκληση πραγματοποιείται κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας, ανέφερε η γαλλική προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και αναμένεται εντός της ημέρας, αφού ολοκληρωθεί η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Συμβουλίου με θέμα την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

«Δεν μπορούμε παρά να ανησυχούμε για την τρέχουσα κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα (…) Ομως ανησυχούμε επίσης διότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επιλέγουν, όπως συχνά, μονομερή λύση με τη χρήση βίας», είχε τονίσει νωρίτερα ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη, ο Βασίλι Νεμπένζια.

Διαβάστε: Υεμένη / Η αμερικανική επιδρομή ως «φυτίλι» επέκτασης του πολέμου και πώς οι Χούθι μπορεί ήδη να έχουν βγει κερδισμένοι

Ads

Η Ρωσία, η οποία έχει δεχθεί επικρίσεις για τον παράνομο, σύμφωνα με τη Δύση, πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ότι η επίθεση στην Υεμένη πραγματοποιήθηκε χωρίς εντολή από τα Ηνωμένα Εθνη.

Μαζί με την Κίνα, η Ρωσία απείχαν την Τετάρτη (10/1) από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο με απόφασή του απαίτησε να σταματήσουν «αμέσως» οι επιθέσεις των Χούθι εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, καλώντας ταυτόχρονα όλα τα κράτη-μέλη να τηρήσουν το εμπάργκο όπλων σε βάρος των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών της Υεμένης.

«Θα συνεχίσουμε τις επιθέσεις σε πλοία που έχουν σχέση με το Ισραήλ» απαντούν οι Χούθι

Οι Χούθι ανακοίνωσαν ότι πέντε μέλη τους σκοτώθηκαν και άλλα έξι τραυματίστηκαν κατά τη στρατιωτική επιχείρηση ΗΠΑ και Βρετανίας.

Ο στρατιωτικός τους εκπρόσωπος, Γιαχία Σαρί, ανακοίνωσε ότι συνολικά σημειώθηκαν 73 επιθέσεις από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, χαρακτήρισε τις επιθέσεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας «κατάφωρη πράξη επιθετικότητας».

Εκπρόσωπος των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, ο Μοχάμεντ Άμπντελ Σαλάμ, κατέστησε σαφές πάντως πως το κίνημα θα συνεχίσει να βάζει στο στόχαστρο εμπορικά πλοία αν έχουν οποιαδήποτε σχέση με το Ισραήλ, ενώ κατήγγειλε τα «αδικαιολόγητα», κατ’ αυτόν, πλήγματα των αμερικανικών και των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων εναντίον εγκαταστάσεων του κινήματος σε διάφορες πόλεις.

«Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για αυτή την επίθεση εναντίον της Υεμένης, διότι δεν υπάρχει καμιά απειλή για τη διεθνή ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα (…) στόχος (των Χούθι) ήταν και θα παραμείνουν ισραηλινά πλοία και αυτά που κατευθύνονται προς τα λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης», υπογράμμισε μέσω X (του πρώην Twitter).