Σε συμφωνία κατέληξαν η κυβέρνηση του Χονγκ Κόνγκ και οι διαδηλωτές σήμερα όσον αφορά τους όρους διεξαγωγής της συζήτησης για την εκλογική μεταρρύθμιση. Ήδη οι διαδηλωτές αρχίζουν να αφήνουν τα πόστα τους και η κυκλοφορία των δημοσίων υπαλλήλων στα κυβερνητικά κτίρια να εξομαλύνεται.

Ads

Η κυβέρνηση διαβεβαίωσε τους επικεφαλής των φοιτητών ότι οι συζητήσεις θα είναι ανοικτές στο κοινό. Οι δυο πλευρές συμφώνησαν επί τριών αρχών: η πρώτη είναι ότι θα υπάρξουν περισσότερες από μία συναντήσεις, η δεύτερη ότι η κυβέρνηση και οι φοιτητές θα συμμετάσχουν επί ίσοις όροις και η τρίτη είναι ότι όταν υπάρξει συμφωνία, η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις αποφάσεις.

Το Πεκίνο είχε αποκλείσει νωρίτερα την τροποποίηση της απόφασή του της 31ης Αυγούστου σχετικά με την εκλογή του νέου κυβερνήτη του Χονγκ Κονγκ το 2017 μεταξύ δύο ή τριών επιλεγμένων υποψηφίων.

Οι φοιτητές θα συνεχίσουν να καταλαμβάνουν τρεις βασικές περιοχές του Χονγκ Κονγκ, τις συνοικίες Αντμιράλιτι, Μονγκ Κοκ και Κόζγουεϊ Μπέι, μέχρι η κυβέρνηση να προχωρήσει «σε απτές υποχωρήσεις σε ό,τι αφορά την εκλογική μεταρρύθμιση» χωρίς να παίρνουν όμως εγγυήσεις ότι δεν θα δεχθούν αστυνομική καταστολή. 

Ads