Η Ρωσία ενημέρωσε επισήμως την Ουκρανία, μέσω της ρωσικής πρεσβείας στο Μινσκ, ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρεσβευτής της Μόσχας στη Λευκορωσία, εν μέσω των πρώτων διεθνών αντιδράσεων για τη δυσμενή αυτή εξέλιξη.

Ads

Ο Μπόρις Γκριζλόφ επισήμανε ότι ειδοποίηση εστάλη από την πρεσβεία μέσω διπλωματικών διαύλων στην Ουκρανία και ότι η τήρηση της συμφωνίας τερματίζεται από τις 18 Ιουλίου.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία αυτή που συνήφθη με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ τον περσινό Ιούλιο, σημειώνοντας παράλληλα ότι αυτό δεν συνδέεται με τις εκρήξεις στη γέφυρα της Κριμαίας, τις οποίες η Μόσχα χαρακτήρισε ουκρανική τρομοκρατική επίθεση.

Έκκληση της Γερμανίας

 

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η Γερμανία εξακολουθεί να κάνει έκκληση στη Ρωσία να καταστεί δυνατή μια παράταση της συμφωνίας για την εξαγωγή σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε παράλληλα σήμερα εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Ads

Ερωτηθείς επίσης σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων σχετικά με τις εκρήξεις στη γέφυρα της Κριμαίας, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι το Βερολίνο δεν σχολιάζει μεμονωμένες εξελίξεις στον πόλεμο.

Ερντογάν: Ο Πούτιν θέλει τη συμφωνία

 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως πιστεύει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει τη συνέχιση της εφαρμογής της συμφωνίας που επιτρέπει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, λίγη ώρα αφού η Μόσχα ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη συμμετοχή σε αυτήν.

Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους, ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα συζητήσει τη συμφωνία, περιλαμβανομένου του κεφαλαίου της εξαγωγής ρωσικών λιπασμάτων, με τον Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους που αναμένεται να γίνει τον Αύγουστο.

Παράλληλα, η ρωσική ένωση εξαγωγών σιτηρών Rusgrain ανακοίνωσε ότι τα μέλη της σχεδιάζουν να συνεχίσουν την προμήθεια των πελατών τους με ρωσικά σιτηρά σε ανταγωνιστικές τιμές, παρά την ανακοίνωση της Μόσχας.

«Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής της παγκόσμιας αγοράς σε σιτηρά… Όλες οι υποχρεώσεις των Ρώσων εξαγωγέων σιτηρών θα τηρηθούν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σαρλ Μισέλ: «Σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια»

 

Η απόφαση της Ρωσίας για την πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά «θα θέσει σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια» τονίζει με ανάρτησή του στο τουίτερ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μισέλ σημείωσε: «Η πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά έχει ωφελήσει εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο. Λυπάμαι για τη σημερινή ανακοίνωση της Ρωσίας. Αυτό θα θέσει σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια και την πρόσβαση των πληθυσμών σε όλο τον κόσμο σε προμήθειες σιτηρών και λιπασμάτων. Υποστηρίζω τις προσπάθειες του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες να επιδιώξει την επέκτασή του».