Μπορεί η ΕΕ να κατέληξε τελικά σε συμφωνία για το 6ο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία, ωστόσο υπάρχει εκνευρισμός για τη στάση του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Ads

Άλλωστε, από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, εξαιρέθηκαν οι εισαγωγές μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, που τροφοδοτεί κατά βάση την Ουγγαρία, γεγονός που οδήγησε στην αλλαγή στάσης της χώρας, η οποίο αντιδρούσε εδώ και καιρό, καθυστερώντας την επίτευξη της συμφωνίας.

«Οι εταίροι της ΕΕ είναι πλέον πεπεισμένοι ότι τα τεχνικά ζητήματα που σχετίζονται με το ρωσικό πετρέλαιο που έθεσε η Βουδαπέστη δεν είναι τεχνικά αλλά καθαρά πολιτικά […] είναι σαφές σε όλους ότι η Ουγγαρία παίζει το παιχνίδι του Πούτιν, δεν παίζουν δίκαια οι Ούγγροι. Τώρα ο Όρμπαν είναι πολιτικά απομονωμένος», είπε στη EURACTIV Ευρωπαίος διπλωμάτης, διατηρώντας την ανωνυμία του.

«Με αυτή τη συμφωνία και το απροσδιόριστο διάστημα για το οποίο θα ισχύσει η εξαίρεση της Ουγγαρίας ουσιαστικά και σταδιακά θα μας οδηγήσει de facto σε ένα εμπάργκο των 26», πρόσθεσε.

Ads