Επιτεύχθηκε τελικά συμφωνία για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, όπως ανακοίνωσε μέσω Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ads

Εξαιρέθηκαν οι εισαγωγές μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, που τροφοδοτεί κατά βάση την Ουγγαρία, γεγονός που οδήγησε στην αλλαγή στάσης της χώρας, η οποίο αντιδρούσε εδώ και καιρό στο 6ο πακέτο κυρώσεων.

Διαβάστε επίσης: Tα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Ουκρανία

«Συμφωνία για την απαγόρευση εξαγωγής ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ. Καλύπτει αμέσως πάνω από τα δύο τρίτα των (σ.σ. ευρωπαϊκών) εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, κόβοντας μια τεράστια πηγή χρηματοδότησης για την πολεμική της μηχανή. Μέγιστη πίεση στη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο» ανέφερε ο κ. Μισέλ.

Ads

Πρόσθεσε ότι «το πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει (κι) άλλα σκληρά μέτρα: Την αφαίρεση από το SWIFT της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας Sberbank, την απαγόρευση άλλων 3 ρωσικών κρατικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και την επιβολή κυρώσεων σε πρόσωπα που ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία».

Μείωση κατά 90% των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία εντός 2022

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τις πρώτες πρωινές ώρες, ο κ. Μισέλ ανέφερε ότι εξαιρούνται προσωρινά από το εμπάργκο οι εισαγωγές πετρελαίου μέσω αγωγών.

Χάρη στην εθελοντική δέσμευση της Γερμανίας και της Πολωνίας να σταματήσουν τις εισαγωγές τους μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, το εμπάργκο θα εξαλείψει «περίπου το 90%» των ευρωπαϊκών εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου «μέχρι το τέλος του έτους», τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ίδια συνέντευξη Τύπου. Πρόσθεσε ότι για το υπόλοιπο 10%, το Συμβούλιο θα επανέλθει το ταχύτερο δυνατό.

Η εξαίρεση των εισαγωγών μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, ο οποίος προμηθεύει ιδίως την Ουγγαρία, επέτρεψε να αρθεί το βέτο της Βουδαπέστης, που εμπόδιζε για αρκετές εβδομάδες την εφαρμογή του 6ου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Εκτός από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, η 6η δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον αποκλεισμό από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα SWIFT τριών ρωσικών τραπεζών, ιδίως της Sberbank, την απαγόρευση μετάδοσης των εκπομπών τριών ρωσικών κρατικών τηλεοπτικών σταθμών στην ΕΕ και κυρώσεις σε βάρος περίπου εξήντα προσώπων που ευθύνονται ιδίως για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Η οριστική συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και το 6ο πακέτο κυρώσεων αναμένεται να εγκριθεί εντός της εβδομάδας από τους μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών-μελών και να υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ακόμη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε η ΕΕ να παράσχει στην Ουκρανία έκτακτη μακροοικονομική βοήθεια. Δεν έχει γίνει γνωστό αν η βοήθεια θα περιλαμβάνει μόνο δάνεια ή και επιχορηγήσεις.

Η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες για τον τρόπο χρηματοδότησης την επόμενη εβδομάδα, αρκέστηκε να δηλώσει η κυρία φον ντερ Λάιεν, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Όπως σημείωσαν οι New York Times, αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Ρωσία, προσφέροντας εκπτώσεις σε σύγκριση με τις τιμές στις παγκόσμιες αγορές, θα συνεχίσει να βρίσκει κάποιους αγοραστές για το πετρέλαιο της, αλλά τελικά ο όγκος των πωλήσεων και τα κέρδη είναι πιθανό να μειωθούν σημαντικά μόλις τεθεί σε ισχύ το εμπάργκο.

Τέλος, η εφημερίδα σχολιάζει πως η διαμάχη που προηγήθηκε πριν η ΕΕ καταλήξει σε συμφωνία για το 6ο πακέτο κυρώσεων, δείχνει πως το γεγονός ότι η Ένωση απαιτεί ομοφωνία μεταξύ των 27 κρατών μελών για σημαντικές αποφάσεις, μπορεί μετατραπεί σε αδυναμία, ιδιαίτερα αν ο Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος αποτελεί φίλο του Πούτιν, χρειαστεί να υιοθετήσει ακόμη περισσότερα μέτρα.

Η πρώτη αντίδραση της Μόσχας

Η Ρωσία θα βρει άλλους πελάτες για το πετρέλαιό της διαμήνυσε η Μόσχα στην πρώτη αντίδρασή της στο μερικό εμπάργκο της ΕΕ.

Σε ανάρτησή του στο Twitter από την Βιένη, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στους διεθνείς οργανισμούς, Μιχαήλ Ουλιάνοφ, έγραψε, αναφερόμενος στου πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν:

«Όπως είπε η ίδια χθες, η Ρωσία θα βρει άλλους εισαγωγείς. Αξίζει να σημειωθεί ότι τώρα αντικρούει τις δικές της δηλώσεις. Η πολύ γρήγορη αλλαγή στάσεις δείχνει ότι η Ε.Ε. δεν είναι σε καλή κατάσταση».