Πολυδιασπασμένη εμφανίστηκε η διεθνής κοινότητα στην απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει τις κρατικές οντότητες στο Ντονμπάς – τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονιέτσκ και του Ντονμπάς – της Ανατολικής Ουκρανίας, όπως προκύπτει από την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα ξημερώματα της Τρίτης – ώρα Ελλάδας – στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Ads

Η συνεδρίαση συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος κυρίως των δυτικών κρατών – μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, βασιζόμενα σε επιστολή της Ουκρανίας προς τον Οργανισμό. Το αίτημα συνυπέγραψαν οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Νορβηγία, η Αλβανία και το Μεξικό.

Η Ρωσία, η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία του ΣΑ τον Φεβρουάριο και κατά συνέπεια ορίζει την ατζέντα, ήθελε η συνεδρίαση να γίνει κεκλεισμένων των θυρών, κάτι όμως στο οποίο εναντιώθηκαν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

ΟΗΕ: «Λύπη» και «ανησυχία»

Επί της ουσίας, ο ΟΗΕ περιορίστηκε να εκφράσει τη «λύπη» του για την διαταγή να αναπτυχθούν ρωσικά στρατεύματα στο Ντονμπάς και να εκφράσει την ανησυχία του για τον κίνδυνο «μείζονος» σύρραξης. Η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδια για τις πολιτικές υποθέσεις, Ρόουζμερι Ντικάρλο, εξέφρασε τη «λύπη» του οργανισμού για την απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των Λαϊκών Δημοκρατιών της ανατολικής Ουκρανίας και τη «διαταγή να αναπτυχθούν ρωσικά στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία». «Οι επόμενες ώρες και ημέρες θα είναι κρίσιμες. Ο κίνδυνος μείζονος σύρραξης είναι πραγματικός και πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία», πρόσθεσε κατά την έναρξη της κατεπείγουσας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τα Ηνωμένα Έθνη είναι δεσμευμένα στην προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας εντός των ορίων του διεθνούς δικαίου, καθώς και των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, πρόσθεσε η Ντικάρλο.

Ads

Ουκρανία: «Αμετάβλητα τα σύνορά μας»

Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών Σεργκέι Κίσλιτσια τόνισε ότι «τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα» της χώρας του «παραμένουν αμετάβλητα, ανεξαρτήτως των ανακοινώσεων και των ενεργειών» της Ρωσίας.

Το Κίεβο απαιτεί η Μόσχα «να ακυρώσει την απόφαση της αναγνώρισης» των δύο αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών στην ανατολική Ουκρανία ως ανεξάρτητων κρατών, να «επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και να προχωρήσει «σε άμεση και επαληθεύσιμη απόσυρση των στρατευμάτων κατοχής» πάραυτα, πρόσθεσε ο ουκρανός διπλωμάτης.

Γερμανία: «Η Ρωσία πέταξε τη μάσκα»

Για το Βερολίνο, η Ρωσία αποκάλυψε τις αληθινές της προθέσεις με τη διαταγή να αναπτυχθούν στρατεύματα που λέει πως θα έχουν «ειρηνευτικό» ρόλο στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, όπως τόνισε η πρέσβης  της Γερμανίας στα Ηνωμένα Έθνη, Άντιε Λέεντερτζε. «Η Ρωσία είχε επιμείνει επανειλημμένα ότι δεν είναι μέρος στη σύρραξη» στην Ουκρανία, όμως πλέον «πέταξε τη μάσκα, έδειξε πως πάντοτε ήταν», ανέφερε η μόνιμη αντιπρόσωπος της Γερμανίας στον ΟΗΕ.

«Μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους μας θα λάβουμε αυστηρά και προσήκοντα μέτρα σε αντίδραση στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία, που θα έχει σοβαρές οικονομικές, πολιτικές και γεωστρατηγικές συνέπειες», συμπλήρωσε.

Κίνα: «Νίπτω τας χείρας»

Η Κίνα «ένιψε τας χείρας», όπως άλλωστε αναμενόταν, δεδομένης της στενής συμμαχίας της με την Ρωσία. Ο Κινέζος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, ο Τζανγκ Τζουν, κάλεσε όλα τα μέρη στην ουκρανική κρίση να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να απόσχουν από οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να κλιμακώσει την ένταση, σε σύντομη τοποθέτησή του. Ο Κινέζος διπλωμάτης είπε επίσης πως η κυβέρνησή του καλωσορίζει και ενθαρρύνει κάθε προσπάθεια να βρεθεί διπλωματική λύση στην κρίση.

Αντίστοιχη της Κίνας ήταν και η στάση της Ινδίας – επίσης συμμάχου της Μόσχας, με τον Ινδό πρεσβευτή, Τ.Σ. Τιρουμούρτι να περιορίζεται στην έκφραση της «μεγάλης ανησυχίας» και στην πρόσκληση προς «όλες τις πλευρές» για  «αυτοσυγκράτηση».

ΗΠΑ: «Ανοησίες» της Μόσχας τα περί «ειρηνευτικών δυνάμεων»

Όπως επίσης αναμενόταν, η πρέσβης των ΗΠΑ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ χαρακτήρισε «ανοησίες» τις ανακοινώσεις της Μόσχας περί ανάπτυξης «ειρηνευτικών δυνάμεων», προσθέτοντας με οργισμένο τόνο «γνωρίζουμε τι είναι στην πραγματικότητα».

Η ίδια επανέλαβε την κατηγορία της Ουάσινγκτον ότι η αναγνώριση των αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών αποτελούν πρόσχημα προκειμένου η Μόσχα να προχωρήσει σε περαιτέρω εισβολή στο ουκρανικό έδαφος.

Οι συνέπειες των ενεργειών της Ρωσίας θα είναι τρομερές στην Ουκρανία, στην Ευρώπη και σε διεθνές επίπεδο και η ανθρωπιστική κρίση θα κλιμακωθεί πολύ εάν η Ρωσία πράγματι προχωρήσει σε περαιτέρω εισβολή, πρόσθεσε η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

Η Γαλλία, η Νορβηγία και η Ιρλανδία καταδίκασαν τις κινήσεις της Ρωσίας, με την Ιρλανδή πρέσβη Τζέραλντιν Μπερν Νέισον να κάνει λόγο για «μονομερείς ενέργειες που το μόνο που θα κάνουν είναι να επιδεινώσουν τις εντάσεις»,

Ο πρεσβευτής της Αλβανίας Φερίτ Χότζα διερωτήθηκε ποια θα είναι «η επόμενη» χώρα στην οποία η Ρωσία θα αποφασίσει πως πρέπει να εισβάλει, καταγγέλλοντας τη «ρήξη» της Μόσχας «με το διεθνές δίκαιο».

Στο ίδιο μήκος κύματος με τις ΗΠΑ, η Μπάρμπαρα Γούντγουορντ, η πρέσβης της Βρετανίας, αξίωσε η Μόσχα να «κάνει πίσω».

Η Βραζιλία ζήτησε να εφαρμοστεί «άμεσα κατάπαυση του πυρός» στην ανατολική Ουκρανία.

Ο πρεσβευτής της Κένυας, ο Μάρτιν Κιμάνι, μίλησε για παραβίαση «της εδαφικής ακεραιότητας» της Ουκρανίας, εκφράζοντας την «έντονη ανησυχία» της κυβέρνησής του. Η Γκάνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζήτησαν να υπάρξει «αποκλιμάκωση» και να επιδειχθεί «αυτοσυγκράτηση».

Ρωσία προς Δύση: «Να σκεφτείτε διπλά πριν κάνετε τις κινήσεις σας»

Η Μόσχα δεν έχει κλείσει την πόρτα στη «διπλωματία» για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, αλλά εννοεί να αποτρέψει το επαπειλούμενο «λουτρό αίματος» στις περιφέρειες που ελέγχονται από τις Λαϊκές Δημοκρατίες στο Ντονμπάς, τόνισε ενώπιον του ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, ο Βασίλι Νεμπένζια.

«Παραμένουμε ανοικτοί στη διπλωματία, υπέρ της διπλωματικής λύσης Ωστόσο, δεν έχουμε καμία πρόθεση να επιτρέψουμε να διαπραχθεί λουτρό αίματος στο Ντονμπάς», είπε ο ρώσος διπλωμάτης απευθυνόμενος στους ομολόγους του στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Τόνισε πως η Μόσχα δεν μπορούσε να επιτρέψει τους νέους «στρατιωτικούς τυχοδιωκτισμούς» του Κιέβου.

Ο Βασίλι Νεμπένζια προειδοποίησε εξάλλου τις δυτικές δυνάμεις να το «σκεφτούν δύο φορές» προτού προχωρήσουν σε ενέργειες οι οποίες θα επιδείνωναν την κατάσταση στην Ουκρανία.