Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν το απόγευμα της Κυριακής στη Γερμανία ανάμεσα σε αστυνομικούς και ακτιβιστές που επιχείρησαν να εμποδίσουν τη διέλευση ενός τρένου που μεταφέρει πυρηνικά απόβλητα. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, υπάρχουν συλλήψεις και τραυματίες.

Ads

Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να εμποδίσουν τη διέλευση από το Χάρλινγκεν στη βόρεια Γερμανία ενός τρένου που μεταφέρει πυρηνικά απόβλητα και η αστυνομία απάντησε κάνοντας χρήση κλομπ και αντλιών νερού.

Όπως υποστηρίζει η αστυνομία «γύρω στις 15:00 (16:00 ώρα Ελλάδος) περίπου χίλιοι άνθρωποι επιτέθηκαν στις δυνάμεις της τάξης, οι οποίες βρισκόντουσαν στις σιδηροδρομικές γραμμές στο Χάρλινγκεν», που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από το Ντάνενμπεργκ, τον τερματικό σταθμό του τρένου που μεταφέρει τα πυρηνικά απόβλητα. Εκεί τα κοντέινερ με τα απόβλητα θα συνδεθούν με φορτηγά που θα τα μεταφέρουν στο Γκορλέμπεν, την τοποθεσία αποθήκευσής τους, διευκρίνισε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι 250 διαδηλωτές επιχείρησαν να αφαιρέσουν το χαλικόστρωμα των σιδηροτροχιών από τις ράγες, ώστε να μην μπορέσει να προχωρήσει το τρένο. Οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι 12 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί κατά τα επεισόδια.

Ads

Στη διάρκεια της νύχτας η αστυνομία έγιναν 16 συλλήψεις, ενώ δεκάδες χιλιάδες είναι οι διαδηλωτές που παραμένουν στο Γκορλέμπεν. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι 20.000 άνθρωποι συμμετείχαν χθες Σάββατο στις διαδηλώσεις, τις μεγαλύτερες αυτού του είδους.

Το τρένο, το οποίο μεταφέρει 123 τόνους πυρηνικών αποβλήτων συνέχισε την πορεία του μετά την προγραμματισμένη δίωρη στάση κοντά στο Ανόβερο. Χθες Σάββατο έφθασε στη Γερμανία, όπου περισσότεροι από 16.000 αστυνομικοί είχαν επιστρατευθεί για να προστατεύσουν το φορτίο κατά την μεταφορά του προς το Γκορλέμπεν. Η μεταφορά του θα συνεχιστεί καθ΄όλη τη διάρκεια της σημερινής μέρας.