Συνεχίζεται η ένταση με τα δύο πολεμικά ιρανικά πολεμικά πλοία τα οποία θα περάσουν από τη διώρυγα του Σουεζ και έχουν προκαλέσει την αντίδραση του Ιισραήλ. Οι πληροφορίες για την τύχη των δύο πλοίων είναι συγκεχυμένες καθώς οι πληροφορίες από Αίγυπτο και Ιράν για το πότε θα περάσουν από τη διώρυγα αλλά και πως θα γίνει είναι αντικρουόμενες.

Ads

Το Κάιρο διαβεβαίωσε σήμερα ότι δεν έχει απαγορεύσει τη διέλευση αλλά οι υπεύθυνοι της Διώρυγας άφησαν να εννοηθεί ότι τα δύο ιρανικά πλοία έχουν ήδη «μπλοκαριστεί». «Όλα τα πολεμικά πλοία για να διέλθουν πρέπει να διαθέτουν έγκριση από τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών. Εμείς δεν έχουμε δει τέτοιες εγκρίσεις. Πρέπει να τις έχω στα χέρια μου προτού τους επιτρέψω να περάσουν», δήλωσε ο υπεύθυνος της Διώρυγας

Ωστόσο, άλλος αξιωματούχος, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, δήλωσε ότι τα ιρανικά πλοία βρίσκονταν στον κατάλογο των σκαφών που επρόκειτο να περάσουν προς τη Μεσόγειο αλλά η διέλευσή τους ματαιώθηκε. Από την άλλη πλευρά, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου διέψευσε ότι απαιτείται ειδική άδεια, είτε από το υπουργείο του είτε από το υπουργείο Άμυνας, για τη διέλευση πολεμικών πλοίων από το Σουέζ.

Ιρανός διπλωμάτης, που και αυτός θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, υποστήριξε ότι η Τεχεράνη υπέβαλε σχετικό αίτημα στο υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου αλλά «το πρόβλημα φαίνεται πως είναι διοικητικό, λόγω της παρούσας κατάστασης στην Αίγυπτο». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η χώρα του επιδιώκει να πάρει την απαραίτητη έγκριση το συντομότερο δυνατόν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι παρουσιάστηκε πρόβλημα στην καταβολή του ποσού για το δικαίωμα διέλευσης επειδή οι αιγυπτιακές τράπεζες υπολειτουργούν.

Ads

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά από το 1979 που ιρανικά πολεμικά πλοία θα διέλθουν από το Σουέζ. Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο Fars πρόκειται για το σκάφος εφοδιασμού Kharg, 33.000 τόνων, και τη φρεγάτα Alvand. Και τα δύο σκάφη είναι βρετανικής κατασκευής. Το Kharg έχει πλήρωμα 250 ανδρών και μπορεί να μεταφέρει μέχρι και τρία ελικόπτερα ενώ το Alvand είναι εξοπλισμένο με τορπίλες και πυραύλους.