Βαρύς ο φόρος αίματος της Παλαιστίνης από τους συνεχείς βομβαρδισμούς του Ισραήλ. Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 800 από τις 8 Ιουλίου οπότε και ξεκίνησε η χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας. Τραγικές είναι οι εικόνες από την σφαγή χθες σε σχολείο της Γάζας το οποίο ο ΟΗΕ χρησιμοποιούσε ο ΟΗΕ για καταφύγιο με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες ανάμεσά τους και πάλι πολλά παιδιά. Συγκρούσεις σημειώθηκαν και στη Δυτική όχθη στη διάρκεια διαδήλωσης με έναν τουλάχιστον Παλαιστίνιο νεκρό από τα πυρά των ισραηλινών στρατευμάτων. Την ίδια ώρα, ο υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι έχει εκπονήσει σχέδιο για επταήμερα κατάπαυση του πυρός και μερική αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων. Το Ισραήλ όμως το απέρριψε ζητώντας τροποποιήσεις αν και συμφώνησε σε μια 12ωρη κατάπαυση πυρός. Παράλληλα ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα σε μια από τις σπάνιες εμφανίσεις του από το Λίβανο εξέφρασε την στήριξή του στην Παλαιστίνη. 

Ads

Το σχέδιο Κέρι για εκεχειρία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι έχει εκπονήσει ένα νέο σχέδιο με στόχο την επίτευξη της κατάπαυσης του πυρός την οποία έχει παρουσιάσει και στις δυο πλευρές περιμένοντας απάντηση. Η πρόταση προβλέπει προσωρινή κατάπαυση του πυρός για 7 ημέρες με τα ισραηλινά στρατεύματα να αποχωρούν μερικώς από τη Λωρίδα της Γάζας. Καλεί επίσης το Ισραήλ και τη Χαμάς να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για μια πιο μόνιμη διευθέτηση της κρίσης με αιγυπτιακή διαμεσολάβηση. Στις συνομιλίες θα πάρει μέρος και η Παλαιστινιακή Αρχή.

Ο Τζον Κέρι καλεί επίσης τις ΗΠΑ, τον ΓΓ του ΟΗΕ και την ΕΕ να παράσχουν εγγυήσεις ότι οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται στον αφοπλισμό της Γάζας από τις ρουκέτες, τον τερματισμό του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας και την αποκατάσταση των ζημιών που έχει υποστεί ο παλαιστινιακός θύλακας.

Ads

Το Ισραήλ όμως απέρριψε το σχέδιο ως έχει ζητώντας τροποποιήσεις. 

Σφαγή σε σχολείο – καταφύγιο αμάχων

Σε πλήρη πανικό βρίσκονται οι κάτοικοι στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς δεν υπάρχει μέρος στο οποίο να μπορούν να προστατευτούν από τα ισραηλινά πυρά. Τραγικές εικόνες από την επίθεση σε σχολείο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, κτίριο στο οποίο είχαν αναζητήσει καταφύγιο εκατοντάδες άνθρωποι.

«Βρισκόμασταν μέσα στο σχολείο. Κάποιοι ήταν στις τάξεις και κάποιοι άλλοι έξω στην αυλή και ξαφνικά μας χτύπησαν τέσσερις οβίδες» λέει η Σομπέγια αλ Καφάρμα, η οποία γλίτωσε με ελαφρά τραύματα. «Φύγαμε από τα σπίτια μας όταν μας είπαν να τα εκκενώσουμε, πήγαμε σε αυτό το σχολείο αλλά και πάλι μας βομβάρδισαν» προσθέτει.

Το Ισραήλ σε ανακοίνωσή του υποστήριξε ότι απάντησε σε εχθρικά πυρά, κατηγορεί τη Χαμάς για ρίψη ρουκετών στην περιοχή και αναφέρει ότι είχε προειδοποιήσει τους πολίτες να εγκαταλείψουν το καταφύγιο τους αλλά η Χαμάς τους εμπόδισε. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της UNRWA Κρις Γκάνες δήλωσε ότι είχαν δοθεί στον ισραηλινό στρατό οι συντεταγμένες του Καταφυγίου στην Μπέιτ Χανούν και η Αρμοστεία «είχε επιχειρήσει να συντονίσει με το στρατό ένα χρονικό ‘παράθυρο’ για τη διαφυγή των αμάχων, αλλά αυτό ποτέ δεν δόθηκε». Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Φάουζι Μπαρχούμ έκανε λόγο για «φρικτή σφαγή» και «τεράστιο έγκλημα πολέμου», προειδοποιώντας ότι «το Ισραήλ θα πληρώσει πολύ ακριβό τίμημα» για το βομβαρδισμό του σχολείου.

Βίαιες συγκρούσεις στη Δυτική Όχθη

Τουλάχιστον ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και 200 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια βίαιων συγκρούσεων μεταξύ τουλάχιστον 10.000 παλαιστίνιων διαδηλωτών και του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού οι διαδηλωτές έκαιγαν ελαστικά και έριχναν βόμβες μολότοφ και κροτίδες στους στρατιώτες και τους συνοριοφύλακες, που όπως είπε ανταπέδωσαν. Ωστόσο δεν σχολίασε αν έγινε χρήση πραγματικών πυρών κατά των διαδηλωτών.

Απαγόρευση διαδηλώσεων στην Γαλλία

Η γαλλική Αστυνομία αποφάσισε να απαγορεύσει πορεία διαμαρτυρίας κατά της ισραηλινής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία ήταν προγραμματισμένη για το Σάββατο στο Παρίσι.

Η κίνηση των γαλλικών Αρχών έρχεται στον απόηχο των βίαιων επεισοδίων που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια προηγούμενων αντι-ισραηλινών διαδηλώσεων, τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

Φωτογραφίες από την επίθεση στο σχολείο καταφύγειο – Προσοχή σκληρές εικόνες