Επεισόδια ξέσπασαν στην πρωτεύουσα της Χιλής εξαιτίας της αύξησης στις τιμές των εισιτηρίων των δημοσίων συγκοινωνιών. 

Ads

Διαδηλωτές ακόμη και μαθητές πλημμύρισαν τους σταθμούς του μετρό διαμαρτυρόμενοι για τις αυξήσεις ενώ μέσα στη νύχτα οι διαμαρτυρίες επεκτάθηκαν σε όλο το Σαντιάγο.

Σε διάφορα μέρη της πόλης, διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα και συγκρούστηκαν με την αστυνομία, η οποία έκανε χρήση αντλιών νερού και δακρυγόνων.

Μάλιστα το πολυώροφο κτίριο όπου στεγάζεται η ιταλική εταιρεία Enel Green Energy στο Σαντιάγκο παραδόθηκε στις φλόγες. 

Ads

Εξαιτίας των επεισοδίων οι αρχές απέκλεισαν όλους τους σταθμούς του μετρό προκαλώντας χάος στην πόλη αφού η πλειοψηφία του πληθυσμού χρησιμοποιεί τα μέτρα σταθερής τροχιάς για τη μετακίνησή του. 

Ο πρόεδρος της Χιλής, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πρωτεύουσα που τέθηκε σε ισχύ από σήμερα και ανέθεσε σε στρατιωτικό την ευθύνη να εγγυηθεί την ασφάλεια.

«Κήρυξα κατάσταση έκτακτης ανάγκης και, για τον σκοπό αυτό, όρισα τον υποστράτηγο Χαβιέρ Ιτουριάγκα ντελ Κάμπο επικεφαλής της εθνικής προστασίας, σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας μας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Σεμπαστιάν Πινιέρα σε μήνυμα του από το προεδρικό μέγαρο.

Το μετρό του Σαντιάγο, το μεγαλύτερο (140 χλμ.) και το πιο σύγχρονο στη νότια Αμερική, θα μείνει κλειστό το Σαββατοκύριακο και ίσως ανοίξει σταδιακά την επόμενη εβδομάδα.