Eνόψει της αναμενόμενης εξόδου του τουρκικού γεωτρύπανου στις 9 Αυγούστου  το Ισραήλ δέσμευσε δύο περιοχές για ναυτικές ασκήσεις νότια της Κρήτης.

Ads

Η δέσμευση των περιοχών από τις 26 Ιουλίου έως και τις 5 Αυγούστου έγινε μέσω του ελληνικού σταθμού NAVTEX του Ηρακλείου, σε μία ευθεία αμφισβήτηση από το Ισραήλ του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου. Οι δύο περιοχές ασκήσεων του ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται εντός του θαλάσσιου χώρου που η Τουρκία θεωρεί ότι βρίσκονται εντός της τουρκικής ΑΟΖ.

Πρόκειται για μία NAVTEX που δεσμεύει μέσω της Ελλάδας και όχι της Τουρκίας περιοχές από τις οποίες περνάει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που επικαλούνται «Τα Νέα» τόνιζαν ότι οι συνεργασίες που έχει χτίσει η Αθήνα, παράλληλα με τη Λευκωσία, στο πλαίσιο των τριμερών και πολυμερών σχημάτων είναι ιδιαίτερα ισχυρές και δεν αμφισβητούνται. Υπενθυμίζουν δε ότι ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των υπουργείων Άμυνας Ελλάδας και Ισραήλ είναι πάντα ανοικτός και ο συντονισμός μεταξύ των δύο χωρών διαρκής.

Ads