Τουλάχιστον 1.100 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από το συριακό στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας κατά τη δίμηνη εκστρατεία καταστολή των διαδηλώσεων με κεντρικό αίτημα τον εκδημοκρατισμό στη Συρία, ανακοίνωσε την Τρίτη η συριακή οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Sawasiah.

Ads

Η οργάνωση υπογράμμισε ότι έχει στη διάθεσή της τα ονόματα των 1.100 ανθρώπων, οι οποίοι, όπως διευκρινίζει, σκοτώθηκαν κυρίως στην κοιλάδα Χαουράν, στη νότια Συρία, από όπου ξεκίνησαν στις 18 Μαρτίου οι κινητοποιήσεις.

Ο απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε απότομα όταν αυξήθηκαν και οι διαδηλώσεις και επεκτάθηκαν πέραν του νοτίου τμήματος της χώρας και την καταστολή τους ανέλαβε ο στρατός, προσθέτει η οργάνωση στην ανακοίνωσή της.

Η Sawasiah, που έχε ιδρυθεί από το Σύρο δικηγόρο και υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μοχάμαντ αλ Χασάνι, επισημαίνει ότι έχει πληροφορίες για το θάνατο άλλων 200 αμάχων, αλλά διευκρινίζει ότι δεν έχει στη διάθεσή της τα ονόματά τους.

Ads

Οι συριακές αρχές επιρρίπτουν την ευθύνη για τους περισσότερους θανάτους αμάχων σε «ένοπλες ομάδες δολιοφθορέων», οι οποίες υποστηρίζονται από ισλαμιστές και δυνάμεις εκτός της χώρας και οι οποίες, όπως επισημαίνουν οι αρχές, έχουν σκοτώσει περισσότερους από 120 στρατιώτες και αστυνομικούς.

Ωστόσο, σύμφωνα με υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ορισμένοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από πράκτορες της ασφάλειας επειδή αρνήθηκαν να πυροβολήσουν αμάχους.

Οι συριακές αρχές έχουν απαγορεύσει την πρόσβαση στη χώρα των περισσότερων διεθνών μέσων ενημέρωσης από τότε που ξέσπασαν οι κινητοποιήσεις, πριν από δύο μήνες, καθιστώντας πολύ δύσκολη την επαλήθευση των απολογισμών των θυμάτων της βίας.

Μεταρρυθμίσεις υπόσχεται ο αλ Άσαντ

Στο μεταξύ, ο Σύρος πρόεδρος διαβεβαίωσε το Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ ότι η συριακή ηγεσία θα κάνει το παν για την ελεύθερη έκφραση της βούλησης των πολιτών και έχει σκοπό τους τις μεταρρυθμίσεις, ανακοίνωσε πριν από λίγο η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.

«Σε συνέχεια της τηλεφωνικής συνομιλίας των δύο ηγετών από 6 Απριλίου και ενόψει της επίσκεψής του στη Γαλλία για τη Σύνοδο των Οκτώ, ο κ. Μεντβέντεφ εξέφρασε τη θέση αρχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας ως προς τις εξελίξεις στη Συρία και την ελπίδα ότι η πορεία των μεταρρυθμίσεων, που έχει διακηρύξει ο πρόεδρος Άσαντ θα ακολουθηθεί από τη συριακή ηγεσία με τη μέγιστη ενεργητικότητα, σε ευρύ διάλογο με την κοινή γνώμη της χώρας», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα οι δύο πρόεδροι.

Προ ημερών, ο Μεντβέντεφ είχε σαφώς διακηρύξει ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξει οποιοδήποτε ψήφισμα για τη Συρία αντίστοιχο εκείνου που επέτρεψε τη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη «όσο και να μου το ζητήσουν οι φίλοι μου».

Πάντως, η Ελβετία αποφάσισε να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία του Σύρου προέδρου, ευθυγραμμιζόμενη με τα μέτρα που επιβλήθηκαν από τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς, δήλωσαν σήμερα οι ελβετικές αρχές,

Θεωρώντας τον Ασαντ ως «οργανωτή και εκτελεστή της καταστολής κατά των διαδηλωτών» στη Συρία, η Ελβετία αποφάσισε να παγώσει τα ενδεχόμενα περιουσιακά του στοιχεία στη Συνομοσπονδία, αναφέρει το υπουργείο Οικονομίας σε ανακοίνωση του.

Στις 18 Μαΐου, η Ελβετία είχε εκδώσει μια πρώτη διάταξη για την επιβολή μέτρων κατά της Συρίας, ανάμεσα τους ένα εμπάργκο για στρατιωτικό υλικό και αντικείμενα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για εσωτερική καταστολή. Αυτή η διάταξη επιβάλλει επίσης ταξιδιωτικούς περιορισμούς και οικονομικές κυρώσεις, ανάμεσα τους το πάγωμα οικονομικών πόρων για 13 μέλη του καθεστώτος της Δαμασκού.