Θύμα στοχευμένης επίθεσης ήταν η βρετανή βουλευτής Τζο Κοξ, όπως ανακοίνωσε η βρετανική αστυνομία. Οι αστυνομικές αρχές τόνισαν ότι έρευνες στρέφονται κατά προτεραιότητα στο ενδεχόμενο του «ακροδεξιού εξτρεμισμού» μετά τα νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως για τον δολοφόνο της Κοξ, Τόμας Μέιρ. 

Ads

Στο σπίτι του Τόμας Μέιρ βρέθηκαν ναζιστικά σύμβολα και βιβλία και ανάμεσά τους ένας οδηγός για το πώς να κατασκευάσει κανείς αυτοσχέδια όπλα. 

Ο  Τόμας Μέιρ φέρεται επίσης να είναι μέλος και μάλιστα αφοσιωμένο της νεοναζιστικής αμερικάνικης οργάνωσης «Εθνική Συμμαχία» και να έχει «μακρά ιστορία» ανάμιξης στον «λευκό εθνικισμό». 

Σύμφωνα με την οργάνωση Southern Poverty Law Center δαπάνησε πάνω από 620 δολάρια (550 ευρώ) για να αποκτήσει κείμενα της Εθνικής Συμμαχίας που καλεί στην εγκαθίδρυση ενός κράτους αποκλειστικά για λευκούς αλλά και στην εξάλειψη των Εβραίων. 

Ads

Επίσης φέρεται να είχε διασυνδέσεις με την ακροδεξιά οργάνωση του Λονδίνου «Springbok Club», που πραγματοποιούσε εδώ και χρόνια εκστρατεία υπέρ της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπενθυμίζεται ότι ο δολοφόνος της Τζο Κοξ πριν της επιτεθεί, φώναξε «Britain first» (Πρώτα η Βρετανία), που είναι το όνομα του ακροδεξιού κόμματος της χώρας. 

Ο αδερφός του δήλωσε πως ο Μέιρ δεν είχε εκφράσει ποτέ έντονες πολιτικές απόψεις. Υποστήριξε ακόμη ότι είχε ιστορικό ψυχικής νόσου και έπαιρνε φαρμακευτική αγωγή.  

Το ενδεχόμενο ο Τόμας Μέιρ, να είχε ψυχολογικά προβλήματα εξετάζεται από την αστυνομία. Οι αρχές ανέφεραν ότι όταν ανακρίθηκε για πρώτη φορά ήταν σε διαύγεια.