Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον δήλωσε πως η  νατοϊκή συμμαχία θα αναλάβει δράση σε περίπτωση που Σουηδία και Φινλανδία δεχθούν πίεση από την Ρωσία ή άλλον αντίπαλο πριν γίνουν πλήρη μέλη του ΝΑΤΟ.

Ads

Όπως σχολίασε, «είναι αδιανόητο οι σύμμαχοι να μην αναλάβουν δράση, αν η Σουηδία και η Φινλανδία βρεθούν υπό οποιοδήποτε είδος πίεσης».

Μεταξύ άλλων δήλωσε πως η διαδικασία ένταξης των δύο χωρών είναι η πιο γρήγορη στη σύγχρονη ιστορία του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας πως όλοι οι σύμμαχοι έχουν ολοκληρώσει τις εθνικές διαδικασίες που αφορούν στην ένταξη.

Αναφορικά με το μνημόνιο που υπέγραψαν η Σουηδία, η Φινλανδία και η Τουρκία, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ ανέφερε πως «όλοι συμφωνούν στη σημασία του».

Ads

«Καλωσορίζω τα μεγάλα, σταθερά βήματα που κάνει η Σουηδία για να εφαρμόσει το τριμερές μνημόνιο, βάζοντας τέλος στους περιορισμούς για τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία, ενισχύοντας σημαντικά τη συνεργασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, απαγορεύοντας τη συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις συμπεριλαμβανομένου του PKK και εργαζόμενη για τον κοινό μηχανισμό εφαρμογής σε ζητήματα όπως οι εκδόσεις (καταζητούμενων) και η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας» επισήμανε.

Από την πλευρά του ο Κρίστερσον δήλωσε: «Είμαστε απόλυτα δεσμευμένοι στη συμφωνία μεταξύ της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Τουρκίας και κάνουμε ό,τι μπορούμε, όσο πιο σύντομα μπορούμε για την εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων.

Ζαχάροβα: Το ΝΑΤΟ έρχεται όλο και πιο κοντά σε σύγκρουση με τη Ρωσία

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα,παράλληλα δήλωσε ότι η στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο και οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία φέρνουν τις χώρες του ΝΑΤΟ πιο κοντά στην ανοιχτή σύγκρουση με τη Ρωσία.

«Φαίνεται ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ αγωνίζονται να προμηθεύσουν το καθεστώς του Κιέβου με όπλα και πυρομαχικά, να παράσχουν πληροφορίες, να εκπαιδεύσουν προσωπικό και να εκδώσουν οδηγίες για την εκτέλεση πολεμικών επιχειρήσεων, πλησιάζοντας έτσι όλο και πιο κοντά στην επικίνδυνη γραμμή άμεσης ένοπλης σύγκρουσης με τη Ρωσία», είπε η Ζαχάροβα κατά το συνέδριο για δημοσιογράφους, όπως αναφέρει το TASS.

Η Ζαχάροβα πρόσθεσε ότι η συνολική στρατιωτική βοήθεια της Δύσης στην Ουκρανία ανέρχεται σε 42,3 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά προέρχονται από τις ΗΠΑ, αναφέρει το RIA Novosti.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εκτίμησε επίσης ότι η παροχή όπλων στην Ουκρανία από την ΕΕ καθιστά το μπλοκ συμμέτοχο στην σύγκρουση, ενώ πρόσθεσε ότι οι χώρες που παρέχουν όπλα στο Κίεβο «είναι σπόνσορες της τρομοκρατίας».