Είκοσι πέντε μη κυβερνητικές οργανώσεις καταδίκασαν την «ηθική αποτυχία της διεθνούς κοινότητας» την ώρα που η «ανθρωπότητα ψυχορραγεί» στο Χαλέπι, σε μια κοινή διακήρυξη που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα από το Γκαζιάντεπ, στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Ads

«Την ώρα που οι διπλωμάτες της διεθνούς κοινότητας συναντώνται στη Γενεύη, τη Νέα Υόρκη και σήμερα στις Βρυξέλλες, η ανθρωπότητα πνέει τα λοίσθια στο Χαλέπι», τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, καταγγέλλουν οι 25 μη κυβερνητικές οργανώσεις που προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια σε περισσότερους από 5 εκατομμύρια Σύρους.

Οι πρώτες ομάδες αμάχων και ανταρτών άρχισαν να απομακρύνονται από τις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες του Χαλεπιού σήμερα, μια επιχείρηση η οποία θα σηματοδοτήσει μια κεφαλαιώδους σημασία νίκη των κυβερνητικών δυνάμεων.

Η προέλαση των κυβερνητικών δυνάμεων αναδεικνύει «το κενό, την αναποτελεσματικότητα και την ηθική αποτυχία της διεθνούς κοινότητας» κατήγγειλαν οι οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η Ένωση Οργανώσεων Διάσωσης και Ιατρικής Περίθαλψης, η Αμερικανοσυριακή Ιατρική Εταιρεία και η Syria Relief.

Ads

Περίπου 50.000 εγκλωβισμένοι στο ανατολικό Χαλέπι

Περίπου 50.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, παραμένουν εγκλωβισμένοι στο ανατολικό Χαλέπι, κατά την εκτίμηση που διατύπωσαν ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα και ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Μαρκ Ερό.

«Υπάρχουν 50.000 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 40.000 είναι άμαχοι, που είχαν την ατυχία να κατοικούν σε αυτό το τμήμα της πόλης. Οι υπόλοιποι είναι μαχητές, μεταξύ 1500 και 5000 και οι οικογένειές τους» δήλωσε ο Μιστούρα κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Γάλλο ΥΠΕΞ στο Παρίσι.

«Χωρίς την επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας ή (την εφαρμογή) μιας εκεχειρίας, το Ιντλίμπ θα είναι το επόμενο Χαλέπι» προειδοποίησε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Η Τουρκία από την πλευρά της υπολογίζει τον αριθμό των αμάχων που θα μπορούσαν να απομακρυνθούν από την συριακή πόλη μεταξύ 80.000 και 100.000.