Στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα Μιχαήλ-Χρήστος Διάμεσης για το θέμα που δημιουργήθηκε με την ποδοσφαιρικής ομάδα της Γαλατάσαράι.

Ads

Υπενθυμίζεται πως για σήμερα Τρίτη (13/7) ήταν προγραμματισμένο το φιλικό παιχνίδι προετοιμασίας ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την Γαλατασαράι. Παρ’ όλο το φιλικό χαρακτήρα του αγώνα, επρόκειτο για το πιο σοβαρό τεστ των δύο ομάδων, ενόψει των υποχρεώσεων τους στα προκριματικά του UEFA Champions League. Ωστόσο η αποστολή της τουρκικής ομάδας, αν και προσγειώθηκε στο Ελευθέριος Βενιζέλος, επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη και το φιλικό ματαιώθηκε, καθώς υπήρξε εμπλοκή στο αεροδρόμιο με τα τεστ για τον κορωνοϊό των μελών της Γαλατασαράι και δεν τους επετράπη η είσοδος στη χώρα.

Στην Τουρκική αποστολή ζητήθηκε από τους υπεύθυνους στο αεροδρόμιο να υποβληθούν όλοι σε rapid test. Οι εκπρόσωποι της ομάδας ζήτησαν εξηγήσεις καθώς είχαν μαζί τους αρνητικά μοριακά τεστ 72ωρών, όπως προβλέπεται από τις οδηγίες, και αρνήθηκαν να υποβληθούν στη διαδικασία νέου ελέγχου. Από την πλευρά του ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, έδωσε εντολή να μην τους επιτραπεί η είσοδος τους.

Με ανακοίνωση της η Γαλατασαράι έκανε λόγο για ξεκάθαρη διάκριση, για τεστ PCR που έγιναν την Κυριακή και ισχύουν για 72 ώρες αλλά δεν έγιναν δεκτά, αλλά και για τον εξαιρετικά ακατάλληλο και αλαζονικό τρόπο που τους αντιμετώπισαν οι αρμόδιοι στην Ελλάδα. Η ανακοίνωση τελείωνε ως εξής: «περιμένουμε μια συγγνώμη από τις ελληνικές αρχές και τους αξιωματούχους για την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων».

Ads

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς πήρε θέση για τα γεγονότα στο Ελευθέριος Βενιζέλος τονίζοντας ότι κατόπιν δικής του εντολής δεν επετράπη η είσοδος της Γαλατάσαραϊ. Όπως υποστήριξε «για την είσοδο της αποστολής της Galatasaray εφαρμόζονται όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ 2978/τ.Β’ 7-7-2021 και σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 3 όπου προβλέπεται ρητά ότι όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και τρόπου εισόδου στη χώρα, υπόκεινται σε δειγματοληπτικό εργαστηριακό έλεγχο με την μέθοδο PCR ή έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού covid 19 (rapid test) στη βάση υγειονομικού αλγορίθμου».

Διευκρινίζοντας το ζήτημα του «δειγματοληπτικού ελέγχου», ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως «στην περίπτωση της Galatasaray το QR code του PLF έδειξε υποχρεωτικό rapid test για όλους τους εισερχόμενους (σημ: μέλη της αποστολής). Δεδομένης της άρνησής τους με εντολή μου δεν επετράπη η είσοδος των μελών της αποστολής στη χώρα μας».

Το θέμα άμεσα πήρε μεγάλες διαστάσεις με εμπλοκή και επικοινωνία των Υπουργών εξωτερικών, δηλώσεις των παραγόντων της Γαλατασαράι για προσβλητική συμπεριφορά, ασέβεια και παραβίαση δικαιωμάτων.

Οι διαρροές του Ολυμπιακού και η σιωπή για τις δηλώσεις του προέδρου της Γαλατασαράι

Από το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού βγαίνει πως η ερυθρόλευκη ΠΑΕ είχε ενημερώσει στην αλληλογραφία της με τη Γαλατά για τα όσα θα πρέπει να γίνουν, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα. «Τα μέτρα ισχύουν για όλους. Για όλες τις πτήσεις από το εξωτερικό υπάρχει δειγματοληπτικός έλεγχος. Δεν μπορούσε να γίνει εξαίρεση ειδικά για τη Γαλατασαράι. Αυτοί ήρθαν, είπαν ότι έχουν κάνει τα μοριακά, αλλά από την άλλη η Πολιτική Προστασία τονίζει ότι υπάρχει ένα πρωτόκολλο. Οι άνθρωποι της τουρκικής ομάδας αρνήθηκαν να κάνουν αυτόν τον έλεγχο κι έτσι φτάσαμε σε αυτό το σημείο», είπε ο ρεπόρτερ του Ολυμπιακού Κώστας Νικολακόπουλος στον Sport Fm. Επίσης από την ομάδα του Πειραιά διαρρέουν πως «και εμείς όταν πάμε σε μία χώρα, περιμένουμε για ώρες και ακολουθούμε τις ανάλογες διαδικασίες. Δεν καταλαβαίνουμε πού δημιουργήθηκε το πρόβλημα».

Εκείνο όμως που προκαλεί εντύπωση είναι πως δεν έχει διαψευστεί επίσημα από τους ερυθρόλευκους η δήλωση του προέδρου της Γαλατασαράι Μπουράκ Ελμά: «Πρόκειται για πολιτικό γεγονός και από τον Ολυμπιακό μας διαβεβαίωσαν πως νιώθουν ντροπή». Λέει αλήθεια ο πρόεδρος της Γαλατά; Υπερβάλει; Λέει ψέματα; Από τον Ολυμπιακό μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση.

Τα ερωτήματα

Τα γεγονότα είναι συγκεκριμένα, ωστόσο τα ερωτήματα είναι αρκετά. Από τη μία, η τουρκική πλευρά θα πρέπει να απαντήσει για τους λόγους που αρνήθηκαν όλα τα μέλη της να κάνουν rapid test και να διευκρινίσει τις καταγγελίες περί απαράδεκτης στάσης των ελληνικών αρχών. Όμως στην καταγγελία της τουρκικής ομάδας καλείται να απαντήσει και η ελληνική πλευρά. Πώς γίνεται όλα τα μέλη της αποστολής να μιλούν για κακή συμπεριφορά των υπευθύνων στο Ελ. Βενιζέλος και να δημιουργείται ζήτημα ενώ η ομάδα έφτασε στην Αθήνα για έναν φιλικό αγώνα, στο πλαίσιο των εξαιρετικών σχέσεων που έχει με τον Ολυμπιακό;

Επίσης οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να απαντήσουν πώς γίνεται ο αλγόριθμος να έβγαλε δειγματοληπτικά τεστ στο σύνολο της αποστολής της Γαλατασαράι; Ισχύει το ίδιο για όλους τους ταξιδιώτες από την Τουρκία; Πότε είναι δειγματοληπτικός και πότε καθολικός ο έλεγχος όσων επισκέπτονται τη χώρα μας; Διότι η κοινή υπουργική απόφαση που επικαλείται ο κ. Χαρδαλιάς μιλάει για δειγματοληπτικό έλεγχο.

Τέλος δεν είναι λίγοι αυτοί που συνδέουν το περιστατικό με το προ μίας εβδομάδας ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών» και τα δημοσιευμένα sms από τα «πακιστανικά» τηλέφωνα των αρμόδιων αξιωματικών στον έλεγχο του αεροδρομίου, βάσει των οποίων ο Νίκος Χαρδαλιάς φέρεται να έδωσε εντολή να προσπεράσουν τον έλεγχο εμπύρετα μέλη της αποστολής της Φενέρμπαχτσέ, η οποία στις 22 Οκτωβρίου 2020 αγνωνιζόταν με τον Παναθηναϊκό για τη Euroleague; Ο Νίκος Χαρδαλιάς διέψευσε την «Εφ.Συν.» με ανακοίνωση του και ανέφερε πως πρόκειται για συκοφαντικό δημοσίευμα, το οποίο με μεθοδευμένο τρόπο κατασκευάζει αθλιότητες εις βάρος μου προσωπικά και τον εμπλέκει σε ενέργειες για τις οποίες ουδεμία γνώση είχα ή έχω, τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου στην Πολιτική Προστασία. Σημειώνεται πως η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών διέταξε έρευνα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. 

Για το επεισόδιο που προκλήθηκε με τη Γαλατασαράι, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία εξέδωσε ανακοίνωση θέτοντας το ζήτημα των υγειονομικών πρωτοκόλλων στις πύλες εισόδου της χώρας. «Όλοι οι ταξιδιώτες που έρχονται στην Ελλάδα οφείλουν να τηρούν μέχρι κεραίας τα υγειονομικά πρωτόκολλα στις πύλες εισόδου, χωρίς καμία έκπτωση. Ωστόσο, δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι ο κ. Χαρδαλιάς επιχειρεί με τζάμπα μαγκιές να εκμεταλλευθεί το χθεσινό περιστατικό, μήπως και ξεχαστούν οι αποκαλύψεις της περασμένης εβδομάδας για την εντολή του να περάσουν εμπύρετα μέλη της αποστολής της Φενερμπαχτσέ στη χώρα και τα “πακιστανικά” τηλέφωνα που χρησιμοποιούν οι υφιστάμενοί του».