Στο κέντρο μεταγωγών του Χολόν μεταφέρθηκαν γύρω στις 22:00 ώρα Ελλάδος οι 16 επιβαίνοντες στο πλοίο Dignité του Στόλου της Ελευθερίας ΙΙ, το οποίο κατέλαβαν νωρίτερα σήμερα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Μεταξύ των επιβατών βρίσκεται και ο Βαγγέλης Πισσίας, από την ελληνική πρωτοβουλία Ένα Καράβι για τη Γάζα.

Ads

Μετά την κατάληψη του σκάφους, οι επιβάτες και το πλήρωμα του Dignité είχαν μεταφερθεί στο λιμάνι του Ασντότ, προκειμένου να υποβληθούν σε ανάκριση από την αστυνομία και τις μυστικές υπηρεσίες. Στο κέντρο μεταγωγών του Χολόν, όπου οδηγήθηκαν στη συνέχεια, αναμένεται να τους συναντήσει εκπρόσωπος της ελληνικής πρεσβείας στο Τελ Αβίβ. Εργαζόμενοι της πρεσβείας ανέφεραν στο tvxs.gr ότι πιθανότατα θα ζητηθεί από τους επιβάτες να υπογράψουν φόρμα απέλασής τους. Εάν δεν υπογράψουν, πιθανόν θα παραμείνουν στο Ισραήλ για να περάσουν από δίκη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz, στην επιχείρηση συμμετείχαν τρία πλοία του ισραηλινού ναυτικού και επτά πλοία των ειδικών δυνάμεων, διαφορετικών τύπων και μεγεθών. Επίσης, 150 στρατιώτες, μεταξύ των οποίων κομάντο της επίλεκτης ομάδας Shayetet 13. Το ισραηλινό ναυτικό παραδέχθηκε ότι δεν βρέθηκαν όπλα στο Dignite, η κατάληψη του οποίου έγινε περίπου 65 χιλιόμετρα από τις ακτές της Γάζας, σε διεθνή χωρικά ύδατα.

Η εκ νέου κατάληψη σκάφους του Στόλου της Ελευθερίας από τις ισραηλινές ειδικές δυνάμεις προκάλεσε για μία ακόμη φορά ευρύτατο κύμα διαμαρτυρίας. Στην Ελλάδα, διοργανώθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Σητεία, το Ηράκλειο, τα Χανιά, τα Τρίκαλα, τα Γιάννενα, την Πρέβεζα και αλλού. Όλες οι πρωτοβουλίες που απαρτίζουν το Στόλο εξέφρασαν την αγανάκτησή τους γι’ αυτή τη «νέα πράξη πειρατείας». Στο ίδιο μήκος κύματος και οι ανακοινώσεις πολιτικών κομμάτων και φορέων, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Οικολόγοι Πράσινοι, η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο, ο Σύλλογος Ιντιφάντα, η ομάδα του Άρδην-Ρήξη κ.ά.

Ads

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.,στην πρώτη, τηλεγραφική ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι για το περιστατικό, ανέφερε ότι μεταξύ των επιβαινόντων υπάρχει ένας Έλληνας,, «υπενθυμίζοντας» ότι είχε «αποθαρρύνει τη συμμετοχή Ελλήνων πολιτών στο εν λόγω εγχείρημα». Ο Β. Πισσίας ,στον οποίο αναφέρεται η ανακοίνωση, είχε συλληφθεί και κακοποιηθεί βάναυσα από τς δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ, στα αιματηρά γεγονότα που σφράγισαν, πέρυσι, την προσπάθεια του “Στολου της Ελευθερίας” να προσεγγίσει την Γάζα.

Στην ιδια ανακοίνωση δεν υπάρχουν αναφορές για τη νομιμότητα της ισραηλινής κατάληψης του πλοίου και της ακούσιας μεταφοράς των επιβατών του στο Ισραήλ. Αργότερα χθες, το υπουργείο προέβη σε διορθωτική επανάληψη της ανακοίνωσης, προσθέτοντας τη φράση ότι «είναι σε επικοινωνία με τις ισραηλινές αρχές και παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης. Από το Ισραήλ έχει ζητηθεί να μεριμνήσει για την ασφάλεια του Έλληνα πολίτη και τον ταχύτερο δυνατό επαναπατρισμό του».

Στη στάση των ελληνικών αρχών, απάντησε με ανακοίνωσή της η ελληνική Πρωτοβουλία Ένα Καράβι για τη Γάζα. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Το ΥΠΕΞ με σημερινή ανακοίνωσή του σχετικά με την κατάληψη, από τις ισραηλινές ναυτικές δυνάμεις, του υπό γαλλική σημαία σκάφους “Dignité/Al Karama” με 16 επιβαίνοντες -μεταξύ των οποίων και ο συντονιστής της ελληνικής Πρωτοβουλίας Βαγγέλης Πισσίας- που εκπροσωπούν την διεθνή αποστολή “Freedom Flotilla II – Stay Human”, για μια ακόμα φορά μας εκπλήσσει και μας υποχρεώνει να την σχολιάσουμε.

Το ΥΠΕΞ, μάλλον “άθελά” του, μπερδεύει το ρόλο του, ενδύεται αυτόν του δωσίλογου. Αντί να υποστηρίξει -ως οφείλει- τον Έλληνα πολίτη που συνελήφθη για μια ακόμα φορά παράνομα σε διεθνή ύδατα από στρατιωτικές δυνάμεις άλλης χώρας, προσπαθεί να δημιουργήσει για τον συλληφθέντα ένα προφίλ παρανομούντος, καθιστώντας έτσι πιο εύκολο τον κατασταλτικό ρόλο των ισραηλινών αρχών που -όπως αποδεικνύεται από “διαρροές” των μυστικών τους υπηρεσιών προς φιλικά τους μέσα-, έχουν ήδη στοχοποιήσει τον Βαγγέλη Πισσία.

Το ΥΠΕΞ, μάλλον “άθελά” του, μπερδεύει το ρόλο του, ενδύεται αυτόν του ταξιδιωτικού πράκτορα. Θεωρεί ότι εξαντλεί την συνταγματική του υποχρέωση προάσπισης των Ελλήνων πολιτών που συμμετέχουν σε μια καθόλα νόμιμη αποστολή, απλά υπενθυμίζοντας την ανακοίνωση της 22ας Ιουνίου με την οποία αποθάρρυνε τους Έλληνες πολίτες να συμμετέχουν, έτσι όπως ακριβώς θα έκανε κάθε ταξιδιωτικός πράκτορας ενημερώνοντας εκδρομείς για τους κινδύνους που θα διατρέξουν αν επιλέξουν πακέτα διακοπών σε επίφοβους προορισμούς.

Το ΥΠΕΞ, μάλλον “άθελά” του, μπερδεύει το ρόλο του, ενδύεται αυτόν του εκπαιδευόμενου υπολιμενάρχη. Εμφανίζει έντεχνα τον απόπλου από το Καστελόριζο με προορισμό την Αλεξάνδρεια και την εν πλω απόφαση για αλλαγή πλεύσης προς τη Γάζα, ως ατόπημα, όπως ακριβώς θα έκανε κάθε δόκιμος λιμενικός που αγνοεί πως η αλλαγή προορισμού πλεύσης αποτελεί τον κανόνα και όχι την εξαίρεση της ναυσιπλοΐας.

Στην πρόσθετη παράγραφο της διορθωμένης ανακοίνωσης που λίγη ώρα αργότερα το ΥΠΕΞ εξέδωσε, φαίνεται ότι προσπαθεί να πείσει για την επανένδυση στο θεσμικό του ρόλο. Για το μόνο που μας πείθει είναι ότι βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τις ισραηλινές αρχές, όχι βέβαια από ενδιαφέρον για την ασφάλεια του Βαγγέλη Πισσία, αλλά για την προώθηση των συμφερόντων του νέου “στρατηγικού εταίρου” της χώρας.