Στη σκιά της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου που έκρινε συνταγματική τη συμμετοχή της Γερμανίας στο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, αρχίζει την Πέμπτη σήμερα στο γερμανικό κοινοβούλιο η συζήτηση για την αύξηση των πόρων και τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του προχωρινού μηχανισμού ευρωστήριξης (EFSF).

Ads

Το νομοσχέδιο προβλέπει την αύξηση της γερμανική συμμετοχής στον μηχανισμό στήριξης από τα 123 στα 211 δισ. ευρώ. Επίσης, προβλέπεται η ενίσχυση του EFSF με περισσότερες αρμοδιότητεςμ, καθώς θα μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα χωρών-μελών της Ευρωζώνης και να καθορίζει πιστωτικά όρια.

Τα βλέμματα, ωστόσο, είναι στραμμένα στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου, με δεδομένο ότι ένα μεγάλο μέρος των βουλευτών της συμπολίτευσης αναμένεται να καταψηφίσει το σχέδιο νόμου ή να απέχει της ψηφοφορίας.

Αν το νομοσχέδιο δεν εγκριθεί στη βουλή με τις ψήφους των κυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) και Φιλελευθέρων (FDP), αλλά απαιτηθεί η συμβολή των βουλευτών της αντιπολίτευσης, θεωρείται απίθανη η επιβίωση του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ads