Κατόπιν διαπραγματεύσεων που είχαν προηγηθεί μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, τα 210 οχήματα που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και εκπαιδευτικό υλικό από την Ευρώπη, την Τουρκία και την Συρία για την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας, έφτασαν με πλοίο υπό τουρκική σημαία στο αιγυπτιακό λιμάνι του Ελ-Αρίς, αργά χτες το βράδυ. Σήμερα αναμένεται να μεταβούν εκεί, με τέσσερις πτήσεις τσάρτερ, και οι 500 εθελοντές που συνοδεύουν το Καραβάνι.

Ads

Ισραηλινό πολεμικό πλοίο ακολουθούσε – προκλητικά, όπως σχολιάζουν οι ακτιβιστές που μεταδίδουν τις ειδήσεις – κατά πόδας το πλοίο με την ανθρωπιστική βοήθεια, παρ’ όλο που αυτό έπλευσε σε διεθνή και αιγυπτιακά χωρικά ύδατα. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι υπήρξε εξονυχιστικός «έλεγχος ασφαλείας» από την αιγυπτιακή κυβέρνηση πριν ξεκινήσουν από το Ελ-Αρίς τα αεροπλάνα που θα μεταφέρουν τους ακτιβιστές εκεί.

Παράλληλα, οι περισσότεροι από τους 1400 συμμετέχοντες στο Gaza Freedom March, την διεθνή πρωτοβουλία εθελοντών, που έχουν φτάσει στο Κάιρο προκειμένου να σπάσουν με πορεία την πολιορκία της Γάζας, παραμένουν στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα καθώς οι αρχές δεν τους έχουν επιτρέψει να περάσουν μέσω Ράφα. Μόνο μια μικρή αντιπροσωπεία 84 ατόμων έχει μπει στα αποκλεισμένα κατεχόμενα. Όσοι παραμένουν στο Κάιρο προβαίνουν σε συνεχείς διαμαρτυρίες προς την ισραηλινή πρεσβεία εκεί,

Η 85χρονη Εβραία επιζώσα του Ολοκαυτώματος, Χέντυ Έπσταϊν, συνεχίζει την απεργία πείνας που ξεκίνησε πριν από μία εβδομάδα περίπου, με αίτημα να σπάσει η πολιορκία της Γάζας. Μαζί της και 30 από τους συμμετέχοντες στο Gaza Freedom March, που ξεκίνησαν απεργία πείνας την 1η Ιανουαρίου.

Ads

Το δελτίο Τύπου των απεργών πείνας:

«Είμαστε τριάντα ακτιβιστές από όλον τον κόσμο, εμπνευσμένοι από την Χέντυ Έπσταϊν, την 85χρονη επιζώσα του Ολοκαυτώματος, η οποία ξεκίνησε απεργία πείνας στο Κάιρο για να ανοίξουν τα σύνορα της Γάζας στον υπόλοιπο κόσμο.

Αναγνωρίζουμε ότι οι Παλαιστίνιοι της Γάζας συνεχίζουν να πεινάνε για φαγητό, καταφύγιο και, πάνω απ’ όλα, ελευθερία.

Συνεχίζουμε να πεινάμε για δικαιοσύνη στην Γάζα και όλη την Παλαιστίνη. Αυτή τη στιγμή, ανακοινώνουμε ότι θα χαρούμε όταν χαρεί η Γάζα.

Μέχρι τότε, καθεμιά/καθένας από μας θα αποφασίσει τη στιγμή που θα τερματίσει την νηστεία της/του και θα ξαναβάλει φαγητό στο στόμα της/του.

Η ευχαρίστησή μας σ’ εκείνο το φαγητό θα είναι πάντοτε ανάμικτη με τον πόνο των Παλαιστινίων.

Καλούμε όλους τους ανθρώπους με συνείδηση στον κόσμο να ανανεώσουν την απόφασή τους για ειρήνη και δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη».