Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Βρετανοί, προκειμένου να ψηφίσουν για την ίσως πιο απρόβλεπτη εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα.

Ads

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Τόρις του David Cameron προηγούνται σταθερά του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος του Gordon Brown, με την πρωτιά όμως να μην είναι το μεγάλο ζητούμενο τόσο, όσο η αυτοδύναμη κυβέρνηση. Οι Τόρις έχασαν το μεγάλο δημοσκοπικό προβάδισμα που είχαν από την προκήρυξη των εκλογών, με τους Φιλελεύθερους του Nick Clegg να παίρνουν μεγάλο μέρος από την εκλογική πίτα, ιδιαιτέρως μετά τις τρεις τηλεμαχίες των 3 υποψηφίων, που έκαναν επίσημη πρώτη στη Βρετανία.

Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα που ισχύει στη χώρα, οι Τόρις πρέπει να εξασφαλίσουν ποσοστό 6% – 9% για να κερδίσουν την πλειοψηφία των εδρών, ενώ οι Φιλελεύθεροι πιθανόν μείνουν στην Τρίτη θέση όσον αφορά τον αριθμό των εδρών στο κοινοβούλιο, ακόμη κι αν ξεπεράσουν σε ψήφους τους Εργατικούς.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειξαν ως πιθανότερο το ενδεχόμενο ούτε οι Συντηρητικοί, ούτε όμως και οι Εργατικοί να συμπληρώσουν το απαραίτητο ποσοστό για αυτοδύναμη κυβέρνηση, τίποτα όμως δεν θεωρείται δεδομένο, καθώς ποσοστό μεγαλύτερο του 50% του εκλογικού σώματος, δήλωνε μέχρι την τελευταία στιγμή αναποφάσιστο.

Ads