Βέτο για το ζήτημα της ελληνικής οικονομίας φαίνεται πως άσκησε η Γαλλία στη Γερμανία, με τον Νικολά Σαρκοζί να απειλεί τη Γερμανία πως θα αποχωρήσει από την ευρωζώνη σε περίπτωση που δεν δεχόταν να συνδράμει στο σχέδιο σωτηρίας της Ελλάδας. Το παραπάνω αποκαλύπτει το σημερινό φύλλο της εφημερίδας El Pais.

Ads

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Νικολά Σαρκοζί απαίτησε την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες την ανάληψη «συνολικής δέσμευσης, ώστε όλοι να βοηθήσουν την Ελλάδα, κάθε ένας ανάλογα με τις δυνατότητές του, διαφορετικά η Γαλλία θα επανεξετάσει τη συμμετοχή της στο ευρώ». Την αποκάλυψη φέρεται να έκανε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης με τα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας την Τετάρτη, ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουΐς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο.

Η γαλλίδα υπουργός Οικονομίας, Κριστίν Λαγκάρντ, χαρακτήρισε το δημοσίευμα ως «φήμες που δεν έχουν καμία απολύτως βάση» και «σχεδόν υβριστικές».

«Έχω να πω μόνο αυτό: αυτές οι φήμες είναι πλήρως αβάσιμες, αυτό είναι απολύτως σαφές και δεν έχω να κάνω κανένα άλλο σχόλιο. Θεωρώ ότι είναι τελείως προσβλητικό», δήλωσε η γαλλίδα υπουργός.

Ads

Αυτή η πληροφορία «στερείται κάθε βάσης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, πηγή από την Ισπανική κυβέρνηση, ενώ η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Μαρία Τερέσα Φερνάντεθ ντε λα Βέγκα, σε συνέντευξη Τύπου, τόνισε: «Από ότι γνωρίζω αυτή η πληροφορία δεν είναι σωστή».

Σε διάψευση του δημοσιεύματος προχώρησε και η Γερμανία, με την αναπληρώτρια εκπρόσωπο Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης Ζαμπίνε Χάιμπαχ, να σημειώνει ότι «αυτή πληροφορία δεν ευσταθή».

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ συναντήθηκαν την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες για να εγκρίνουν σχέδιο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, μέσω ενός μηχανισμού δανειοδότησης ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ σε διάστημα τριών ετών από την ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η απόφαση για τη διάσωση ης Ελλάδας δεν ελήφθη εύκολα, κυρίως εξαιτίας της αρνητικής στάσης της Γερμανίας.

Στο μεταξύ, την αμφιβολία του για το κατά πόσο η Ελλάδα είναι σε θέση να αποπληρώσει το σύνολο του χρέους της, εξέφρασε χθες ο πρόεδρος της Deutsche Bank, Γιόζεφ Ακερμαν. «Η κατάσταση της Ελλάδας πρέπει να σταθεροποιηθεί, διότι, εάν η χώρα καταρρεύσει, αυτό είναι βέβαιο ότι θα μολύνει και άλλες», προειδοποίησε. «Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί μια αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, η οποία πρέπει να παραμείνει το ύστατο μέσον», σχολίασε επίσης ο Ακερμαν.

Η δήλωση Άκερμαν σχολιάστηκε δεικτικά από τον γερμανικό Τύπο και ιδιαίτερα από την Financial Times Deutschland. «Ο πρόεδρος της Deutsche Bank, η άποψη του οποίου θεωρείται βαρύνουσα στις αγορές, έχασε μία ευκαιρία να κλείσει το στόμα του», αναφέρει το σημερινό κύριο άρθρο της εφημερίδα. «Μερικές φορές είναι καλύτερα να μην λέγεται τίποτε», είναι ο υπότιτλος του άρθρου. «Οι πολιτικοί, οι κεντρικοί τραπεζίτες και τα υψηλόβαθμα στελέχη των αγορών προσπάθησαν επίπονα τις τελευταίες ημέρες να μην “πυροδοτήσουν τη συζήτηση” για τυχόν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Λοιπόν, ο Ακερμαν έσπασε το ταμπού», αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο. Αναφορικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, ο Ακερμαν πιστεύει περισσότερο στις δυνατότητες σταθεροποίησης της Ιταλίας και της Ισπανίας και στην ικανότητά τους να εξυπηρετήσουν το χρέος τους. «Για την Πορτογαλία θα είναι πιο δύσκολο», είπε.

Σε απάντηση των δηλώσεων αυτών, σήμερα η γερμανική κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι δεν αμφισβητεί την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να ανορθώσει τα δημόσια οικονομικά της. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν βλέπει κανένα λόγο αυτή τη στιγμή να ασχοληθεί με τέτοια σενάρια», απάντησε σήμερα η εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης, Σαμπίνε Χάϊμπαχ, και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση κρίνει ρεαλιστικό το σταθεροποιητικό πρόγραμμα» που υιοθέτησε η Αθήνα από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Δεν υπάρχει καμια αμφιβολία σχετικά με την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει αυτό το πρόγραμμα στη διάρκεια των επομένων ετών και να υπερβεί τα προβλήματά της», υπογράμμισε η κα Χάϊμπαχ.

Την ίδια στιγμή, η Moody’s, σε έκθεσή της, δίνει πιθανότητα 80% στο ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.

«Είναι πιθανή η υποβάθμιση [του ελληνικού χρέους] κατά περισσότερες από μία βαθμίδες», αναφέρει σε σημερινή του δήλωση ο διεθνής οίκος αξιολόγησης. Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Απριλίου είχε προβεί σε υποβάθμιση της χώρας στο Α3 από Α2.

«Η ειδική βαρύτητα της υποβάθμισης θα εξαρτηθεί από το πόσες πιθανότητες έχει η Ελλάδα να προσαρμοστεί στους όρους του πακέτου της ΕΕ και του ΔΝΤ καθώς και από τα επίπεδα στα οποία θα σταθεροποιηθεί ή θα αντιστραφεί η πορεία του χρέους», επισημαίνει η Moody’s στην έκθεση της, σημειώνοντας ότι «η εμβέλεια του υφιστάμενου προγράμματος δημοσιονομικής λιτότητας συνεπάγεται αυξημένο πολιτικό κίνδυνο, καθώς ο ελληνικός λαός καλείται να αποδεχθεί ιδιαίτερα απαιτητικούς όρους».

Καθησυχαστικός για τον πληθωρισμό ο Τρισέ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλόντ Τρισέ εμφανίστηκε καθησυχαστικός σχετικά με ανησυχίες περί εκδήλωσης πληθωριστικών πιέσεων ως αποτέλεσμα του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων που έχει θέσει σε εφαρμογή η ΕΚΤ.

«Θα ανακτήσουμε την επιπρόσθετη ρευστότητα που διοχετεύσαμε στο σύστημα με την αγορά των ομολόγων» δήλωσε ο κος Τρισέ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt. «Δεν θα υπάρξει ποσοτική χαλάρωση» επέμεινε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, κάτι που σημαίνει ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να τυπώσει χρήμα για να χρηματοδοτήσει τις αγορές της. «Το συμβούλιο της ΕΚΤ δεν θα ανεχθεί τον πληθωρισμό», πρόσθεσε.

Ο κ. Τρισέ αναφέρθηκε και στον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραματίζει η Γερμανία για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη. «Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωζώνη και μια χώρα προικισμένη με μια παράδοση υγιών δημοσίων οικονομικών».

Σε χαμηλά 18μήνου το ευρώ, ισχυρές πιέσεις δέχεται ο ΧΑ

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 μηνών ωθείται το ευρώ, πέφτοντας κάτω από τα 1,25 δολάρια ΗΠΑ, ενώ νέο ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε σήμερα η τιμή του χρυσού, φτάνοντας μια ανάσα από τα 1.250 δολάρια η ουγκιά.

Την ίδια ώρα, έντονα πτωτικά κινείται και σήμερα το ελληνικό Χρηματιστήριο Αξιών, με τις τράπεζες να χάνουν άνω του 3%, οδηγώντας το Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 1.670,22 μονάδων, με πτώση -2,71%. Ο τζίρος διαμορφώνεται στα 67,92 εκατ. ευρώ ενώ το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού διαμορφώνεται στις 508,8 μονάδες βάσης.

Ειδικότερα, το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα διαπραγματεύεται στα 1,2435 δολάρια με πτώση 0,70%, κοντά στα χαμηλά ημέρας των 1,2432 δολαρίων. Έναντι του γεν το ευρώ σημειώνει απώλειες 1,11% στα 114,78 γεν, ενώ κινείται σταθεροποιητικά έναντι της στερλίνας στις 0,8570 στερλίνες με οριακή πτώση 0,09%.

Μεγάλη πτώση καταγράφουν και τα χρηματιστήρια της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, τα οποία χάνουν άνω του 3% και του 2,50% αντίστοιχα.

Συνάντηση των G7 για την Ελλάδα και την κρίση στην ευρωζώνη

Τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών των G7 πραγματοποιήθηκε σήμερα με θέμα την κρίση που ξέσπασε στη ζώνη του ευρώ μετά τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, Ναότο Καν, «ενημερωθήκαμε για τις προσπάθειες που καταβάλλονται στην Ευρώπη για τη σταθεροποίηση του ευρώ», ενώ σημείωσε ότι εξετάστηκαν «διάφορα θέματα», χωρίς ωστόσο να υπάρξουν περαιτέρω διευκρινίσεις.