Τα πρόσφατα προβλήματα που αντιμετώπισε το ευρώ προσφέρουν μια ευκαιρία στην ΕΕ να ενισχύσει την οικονομική και πολιτική της ένωση κι όχι μόνον το κοινό της νόμισμα, δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Ads

Μιλώντας στο Άαχεν κατά τη διάρκεια τελετής στην οποία ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ τιμήθηκε με το Βραβείο Καρλομάγνος για τη συμβολή του στην ευρωπαϊκή ενότητα, η Μέρκελ σημείωσε ότι το μέλλον της ΕΕ διακυβεύεται από τις προκλήσεις στη νομισματική της ένωση.

«Αν αποτύχει το ευρώ, δεν αποτυγχάνει μόνο το νόμισμα. Αποτυγχάνει και η Ευρώπη και η ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Έχουμε ένα κοινό νόμισμα, αλλά όχι μια κοινή πολιτική και οικονομική ένωση. Αυτό ακριβώς είναι που πρέπει να αλλάξουμε. Αυτή η κρίση μας προσφέρει την ευκαιρία να το επιτύχουμε», σημείωσε.

Η κρίση για το μέλλον του ευρώ δεν «είναι απλώς μια οποιαδήποτε κρίση, είναι η μεγαλύτερη δοκιμασία που αντιμετώπισε η Ευρώπη από το 1990», αν όχι και στα χρόνια που προηγήθηκαν μετά την υπογραφή το 1957 της ιδρυτικής πράξης της Ρώμης, είπε και πρόσθεσε ότι: «Η δοκιμασία αυτή είναι υπαρξιακή — πρέπει να ξεπεραστεί. Αν δεν τα καταφέρουμε (να το κάνουμε αυτό), οι συνέπειες για την Ευρώπη και πέραν αυτής θα είναι αδύνατο να προβλεφθούν».

Ads

«Το ευρώ είναι κάτι περισσότερο από το νόμισμά μας. Είναι το απώτατο επίτευγμα της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης μέχρι στιγμής. Αντιπροσωπεύει το ευρωπαϊκό ιδεώδες. Και μένω προσηλωμένη στο όραμά μου, ότι μια μέρα όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ θα έχουν επίσης ως νόμισμά τους το ευρώ», υπογράμμισε. «Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να επαγρυπνούν για τη σταθερότητα του ευρώ και οφείλουμε να κρατήσουμε την υπόσχεση αυτή», κατέληξε.

Όσο αφορά στην ελληνική κρίση, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, δήλωσε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει μέχρι και το τελευταίο Ευρώ στους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνέντευξή του στην δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση. Διευκρίνισε ακόμα πως η χώρα μας δεν θέλει να της χαριστεί τίποτε και πως η στήριξη που της παρέχεται είναι δάνεια.

Πάντως, ο πρόεδρος γενικός-διευθυντής της “Deutsche Bank” Γιόσεφ Ακερμαν έθεσε σήμερα στη διάρκεια σημερινής τηλεοπτικής εκπομπής εν αμφιβόλω τη δυνατότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει το εξωτερικό χρέος της. «Πρέπει να βοηθήσει η Ευρώπη την Ελλάδα στην εξυπηρέτηση του χρέους της ώστε να μην φθάσει στη στάση πληρωμών, κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά τις γερμανικές τράπεζες», υπογράμμισε ο Ακερμαν. Τόνισε ακόμα ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης του ενός τρισ.ευρώ «θα βοηθήσει την Ισπανία και την Ιταλία», «ενώ για την Πορτογαλία τα πράγματα θα είναι δυσκολότερα».

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Επιτροπής των Βρυξελλών, Ζοζέ Ντουράο Μπαρόζο, απηύθυνε σήμερα έκκληση προς την «Ομάδα των 20» (G20) να συμφωνήσει με την ΕΕ στη διάρκεια της διμερούς συνόδου κορυφής στο Τορόντο τον ερχόμενο μήνα (26 και 27 Ιουνίου) αναφορικά με τη νέα φορολόγηση των πιστωτικών ιδρυμάτων, του “κύκλου εργασιών” τους, «ώστε σε μέλλουσα οικονομική κρίση να μην είναι οι φορολογούμενοι που θα πληρώσουν, για να ξεπεραστεί».