Στις επικρίσεις του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Τζ. Σόρος, σύμφωνα με τις οποίες η γερμανική πολιτική απειλεί την Ευρώπη, απαντά ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, παρέχοντας πλήρη στήριξη στη Γερμανία και ειδικά στην Άγκελα Μέρκελ.

Ads

Όπως τόνισε κ. Τρισέ, η. Μέρκελ και η πολιτική που εφαρμόζει αποτελούν «παράδειγμα προς μίμηση για όλη την Ευρωζώνη. Οι ενέργειες της Μέρκελ θα τονώσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ νοικοκυριών, επενδυτών και επιχειρήσεων, βοηθώντας στη σταθεροποίηση της ανάκαμψης».

Απορρίπτοντας τις δηλώσεις Σόρος, υπογράμμισε ότι το ευρώ «είναι ένα πολύ αξιόπιστο νόμισμα που έχει διατηρήσει την αξία του από την γέννησή του και έχει εγγυηθεί τη σταθερότητα των τιμών στα 11,5 χρόνια ζωής του, με μέσο ετήσιο πληθωρισμό 1,98% στην Ευρωζώνη την περίοδο αυτή. Είναι ένα νόμισμα που εγγυάται τόσο σταθερές τιμές, είναι νόμισμα με αξία στα μάτια των εγχώριων και ξένων επενδυτών».

Από την πλευρά της, η κ. Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι η Γερμανία θα παραμείνει πιστή στο πρόγραμμα δημοσιονομικής πειθαρχίας, μιας και το έλλειμμα – ρεκόρ στην κεντρική κυβέρνηση για το 2010 δεν της αφήνει περαιτέρω περιθώρια. Παράλληλα, δεν δέχτηκε τις κριτικές ότι η Γερμανία δεν δίνει έμφαση σε μέτρα στήριξης της οικονομίας καθώς τόνισε ότι η χώρα ξοδεύει 2,1% του ΑΕΠ σε αυτά.

Ads