Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι πολεμικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να δηλώνει ότι «η πόλη της Γάζας είναι περικυκλωμένη, εμείς επιχειρούμε εντός της».

Ads

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός ή παράδοση καυσίμων στον παλαιστινιακό θύλακα μέχρι να απελευθερωθούν οι Ισραηλινοί όμηροι που κρατά η Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου. Κάλεσε επίσης τους κατοίκους της Γάζας να «φύγουν προς τα νότια».

«Δεν θα σταματήσουμε» είπε ο Νετανιάχου, συνέντευξη Τύπου, με τον τελευταίο απολογισμό των θυμάτων στον παλαιστινιακό θύλακα να αριθμεί 10.305 νεκρούς – μεταξύ των οποίων 4.237 παιδιά, 2.719 γυναίκες και 631 ηλικιωμένοι, ενώ τουλάχιστον 25.000 έχουν τραυματιστεί.

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ δήλωσε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα βρίσκονται «στην καρδιά της πόλης της Γάζας». «Ήρθαν από το βορρά και το νότο. Έκαναν έφοδο σε πλήρη συντονισμό μεταξύ χερσαίων, εναέριων και θαλάσσιων δυνάμεων» είπε χαρακτηριστικά σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου.

Ads

«Κάνουν ελιγμούς πεζοί, τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης, μαζί με στρατιωτικούς μηχανικούς από όλες τις κατευθύνσεις και έχουν έναν στόχο – τους τρομοκράτες της Χαμάς στη Γάζα, τις υποδομές τους, τους διοικητές τους, τα καταφύγια, τα δωμάτια επικοινωνίας» συνέχισε.

Πρόταση Μπάιντεν για τριήμερη κατάπαυση πυρός

Τριήμερη κατάπαυση πυρός πρότεινε στον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προκειμένου να συμφωνήσει η Χαμάς στην απελευθέρωση περισσότερων ομήρων, όπως μετέδωσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios που επικαλείται Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους τους οποίους δεν κατονομάζει.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Αμερικανός αξιωματούχος ενημέρωσε το Axios για διαβουλεύσεις μεταξύ ΗΠΑ, Ισραήλ και Κατάρ σχετικά με το προτεινόμενο σχέδιο, το οποίο προβλέπει πως «η Χαμάς θα απελευθέρωνε 10-15 ομήρους» και στο διάστημα της «τριήμερης κατάπαυσης του πυρός» η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση «θα ταυτοποιούσε όλους τους ομήρους» και θα έδινε στη δημοσιότητα «λίστα με ονόματα».

Αμερικανοί και ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι «ο Νετανιάχου είπε στον Μπάιντεν πως δεν εμπιστεύεται τη Χαμάς» και ότι δεν πιστεύει πως (η Χαμάς) προτίθεται να αποδεχθεί συμφωνία για τους ομήρους.

Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, ενώ εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σημείωσε πως δεν σχολιάζει τις ιδιωτικές συνομιλίες του προέδρου Μπάιντεν.

«Ζωτική ανάγκη» η κατάπαυση του πυρός

Έκκληση για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα απευθύνουν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», τονίζοντας ότι είναι «ζωτική ανάγκη» και «απαραίτητη προϋπόθεση» για την οργάνωση της ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό.

«Ο πληθυσμός είναι ανυπεράσπιστος και οι διασώστες είναι πρακτικά ανίσχυροι. Αντιμέτωπη με μια σφαγή, η κατάπαυση του πυρός είναι μια ζωτική έκτακτη ανάγκη», δήλωσε η επικεφαλής της ανθρωπιστικής οργάνωσης, Κλερ Μαγκόν, σε συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά γραφεία των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα».

«Σήμερα, υπάρχουν μόνο ψευδείς ενδείξεις ανθρωπιάς και ατέρμονες συζητήσεις», υποστήριξε η Μαγκόν, αναφερόμενη στις «τακτικές παύσεις» που συζητήθηκαν μεταξύ Ισραήλ και Ουάσιγκτον για να επιτραπεί η ανθρωπιστική βοήθεια.

Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», οι οποίοι απασχολούν περίπου 300 Παλαιστίνιους υπαλλήλους, μπόρεσαν να απομακρύνουν από τη Γάζα 22 μέλη τους πριν από λίγες ημέρες.

«Η κατάσταση στη Γάζα ήταν αβάσταχτη από την αρχή, κανένα μέρος στη Λωρίδα δεν είναι ασφαλές, είναι ένας ολοκληρωτικός πόλεμος, μια τραγωδία χωρίς διέξοδο», δήλωσε ο Λουί Μποντουάν-Λαρμάν ,διευθυντής επικοινωνίας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την Παλαιστίνη. Μίλησε για « βόμβες που πέφτουν παντού» και τους υπερπλήρεις καταυλισμούς του ΟΗΕ όπου δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι συνωστίζονται σε καταστροφικές συνθήκες.

«Στο Χαν Γιουνίς στοιβάζονταν περίπου 45.000 άνθρωποι, έχοντας οκτώ τουαλέτες και δύο ώρες νερό κάθε 12 ώρες», είπε.

Ο επικεφαλής του προγράμματος Έκτακτης Ανάγκης της οργάνωσης, Μισέλ-Ολιβιέ Λαχαριτέ, μίλησε για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. «Υπάρχουν 3.500 κρεβάτια στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων 2.000 στο βορρά, ενώ ο αριθμός των τραυματιών, σύμφωνα με τις αρχές της Γάζας, είναι 25.000», είπε ο Λαχαριτέ. «Μόνο μια κατάπαυση του πυρός μπορεί να καταστήσει δυνατή την οργάνωση βοήθειας και να υπάρξει μια ανθρωπιστική απάντηση», τόνισε, σημειώνοντας ότι περίπου 500 φορτηγά με βοήθεια εισήλθαν σε ένα μήνα στη Γάζα, ενώ κανονικά αυτός ο αριθμός ήταν καθημερινός, πριν τον πόλεμο.

ΠΟΥ: Τίποτα δεν δικαιολογεί τη φρίκη που υφίστανται οι άμαχοι

Το «επίπεδο του θανάτου και της δυστυχίας» στον πόλεμο του Ισραήλ είναι «δυσθεώρητο» και δύσκολο να κατανοηθεί, δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Μιλώντας στη Γενεύη, ο εκπρόσωπος του οργανισμού Κρίστιαν Λιντμάιερ δήλωσε ότι έχουν σημειωθεί περισσότερα από 100 πλήγματα σε εγκαταστάσεις υγείας από την έναρξη της σύγκρουσης.

«Κατά μέσο όρο περίπου 160 παιδιά σκοτώνονται κάθε μέρα. Τίποτα δεν δικαιολογεί τη φρίκη που υφίστανται οι άμαχοι στη Γάζα» τόνισε.

Νωρίτερα, ο Λιντμάιερ δήλωσε ότι άνθρωποι στη Γάζα υποβάλλονται σε επεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένων ακρωτηριασμών, χωρίς αναισθησία.