Η δήλωση του Μπενιαμίν Νετανιάχου στο ABC News ότι το Ισραήλ «θα έχει τη συνολική ευθύνη για την ασφάλεια» στη Γάζα για «αόριστο χρονικό διάστημα» μετά το τέλος του πολέμου σηματοδοτεί την πρώτη δημόσια παραδοχή του Ισραηλινού πρωθυπουργού για τα μακροπρόθεσμα σχέδιά του.

Ads

Ερωτηθείς για το ποιος θα πρέπει να κυβερνήσει τον παλαιστινιακό θύλακα μετά την (σ.σ. υποθετική) αποχώρηση της Χαμάς, ο Νετανιάχου απάντησε μόνο ότι πιστεύει πως «το Ισραήλ θα έχει τη συνολική ευθύνη για την ασφάλεια επ’ αόριστον», χωρίς να διευκρινίζει τι θα συνεπαγόταν η «συνολική ευθύνη για την ασφάλεια» στη Λωρίδα της Γάζας.

«Έχουμε δει τι συμβαίνει όταν δεν την έχουμε. Όταν δεν έχουμε αυτή την ευθύνη ασφάλειας, αυτό που έχουμε είναι η έκρηξη της τρομοκρατίας της Χαμάς σε μια κλίμακα που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε» δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στον David Muir του ABC.

Η τελευταία δήλωση Νετανιάχου διαφοροποιείται από τον μέχρι πρότινος δηλωμένο στόχο του Ισραήλ «να καταστρέψει τη Χαμάς και να εξαλείψει την πιθανότητα να επαναλάβει μια επίθεση όπως αυτή της 7ης Οκτωβρίου».

Ads

Διαφοροποιείται επίσης από τη μέχρι στιγμής ρητορική των ΗΠΑ, τον πλέον στενό σύμμαχο του Ισραήλ, καθώς ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έχει καταστήσει σαφές ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στο μέλλον του θύλακα, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που μίλησε στους New York Times υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος εδώ και χρόνια έχει μια αμφιλεγόμενη σχέση με τη Χαμάς, δεν έχει καταδικάσει δημοσίως τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, καθώς προσπαθεί να ισορροπήσει με τους Παλαιστίνιους, οι οποίοι αγωνίζονται υπό ισραηλινή στρατιωτική κατοχή στη Δυτική Όχθη και στους οποίους είναι σε μεγάλο βαθμό αντιδημοφιλής.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Τελ Αβίβ την περασμένη εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ βρίσκονταν σε συνομιλίες με το Ισραήλ και άλλους περιφερειακούς ηγέτες για το τι έρχεται «την επόμενη μέρα» και ότι δύο πράγματα ήταν σαφή: η Χαμάς δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία και το Ισραήλ δεν επιθυμεί να επανακαταλάβει τη Γάζα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει προειδοποιήσει ότι θα ήταν «μεγάλο λάθος» για το Ισραήλ να καταλάβει εκ νέου τη Γάζα, από την οποία αποσύρθηκε το 2005.

«Η τελική πράξη του Ισραήλ θα πρέπει να είναι ένα παλαιστινιακό κράτος» λέει ο Εχούντ Μπαράκ

«Νομίζω ότι υπάρχει ανάγκη στο Ισραήλ, κάτω από τις πιο βαριές και δύσκολες συνθήκες, να μη χάνουμε ποτέ τον στόχο» δήλωσε στο TIME ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Μπαράκ.

«Ο σωστός δρόμος είναι να κοιτάξουμε τη λύση των δύο κρατών, όχι λόγω της δικαιοσύνης προς τους Παλαιστίνιους, η οποία δεν είναι η κορυφαία στις προτεραιότητές μου, αλλά επειδή έχουμε μια επιτακτική ανάγκη να απεμπλακούμε από τους Παλαιστίνιους για να προστατεύσουμε τη δική μας ασφάλεια, το δικό μας μέλλον, τη δική μας ταυτότητα» είπε χαρακτηριστικά.

«Για να το θέσω αλλιώς: Πολλοί υποψιάζονται ότι θα είναι ο μακρύτερος και καταστροφικότερος πόλεμος του Ισραήλ, θα πρέπει να προετοιμάζεται για να κάνει οδυνηρές παραχωρήσεις μόλις τελειώσει» υπογράμμισε.

Διαφορετικά, προειδοποίησε ο Μπαράκ, «το Ισραήλ θα χάσει τη νομιμοποίησή του στα μάτια της διεθνούς κοινότητας».

«Δεν θα μπορέσει να συσπειρώσει τις αραβικές χώρες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της Γάζας. Και θα παραμείνει στοιχειωμένο από μια υπαρξιακή κρίση που απειλεί τον χαρακτήρα του έθνους ως εβραϊκής δημοκρατίας» τόνισε ο πρώην Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Για τον Μπαράκ, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός από το 1999 έως το 2001 και υπουργός Άμυνας από το 2007 έως το 2013, το θέμα είναι εν μέρει προσωπικό. Στην 75χρονη ιστορία του Ισραήλ, κανένας Ισραηλινός ηγέτης δεν έφτασε πιο κοντά στην εξασφάλιση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστίνιους.

Μέσα από μια σειρά διαπραγματεύσεων το 2000, με τη μεσολάβηση του Αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον, ο Μπαράκ έκανε την πρώτη «προσφορά» του Ισραήλ για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. Η πρόταση περιελάμβανε περίπου το 97% της Δυτικής Όχθης, όλη τη Γάζα -όπου τότε το Ισραήλ εξακολουθούσε να έχει εποίκους- και μια πρωτεύουσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Μιλώντας στο Politico, επισήμανε ότι ρητορική των Αμερικανών αξιωματούχων έχει αλλάξει τις τελευταίες ημέρες και γίνονται διαρκείς εκκλήσεις για «ανθρωπιστικές παύσεις».

«Ακούστε την κοινή γνώμη. Και πίσω από κλειστές πόρτες είναι περισσότερο ξεκάθαρο. Χάνουμε την κοινή γνώμη στην Ευρώπη και σε μία ή δύο εβδομάδες θα αρχίσουμε να χάνουμε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Και έπειτα από άλλη μία εβδομάδα, θα έρθει στην επιφάνεια η προστριβή με τους Αμερικανούς», τόνισε.

*Με πληροφορίες απόλ New York Times Politico, Time