Συναντήσεις με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ και τον παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλα θα έχει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη (31/1). Η περιοδεία Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή αποκτά επείγοντα χαρακτήρα μετά από κάποια από τα χειρότερα επεισόδια βίας των τελευταίων ετών.

Ads

Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιδρομή του ισραηλινού στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη την Πέμπτη (26/1), σε μια από τις πιο θανατηφόρες επιχειρήσεις των τελευταίων δεκαετιών. Το Ισραήλ δήλωσε ότι στόχευε μαχητές της Ισλαμικής Τζιχάντ και αργότερα έπληξε περιοχές στη Λωρίδα της Γάζας που ελέγχεται από τη Χαμάς, ως απάντηση σε ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από παλαιστινιακό έδαφος. Την Παρασκευή, ένας Παλαιστίνιος ένοπλος σκότωσε επτά άτομα έξω από μια συναγωγή σε μια συνοικία εποίκων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και ακολούθησε άλλη μια επίθεση το Σάββατο.

Ο Μπλίνκεν θα ζητήσει «να ληφθούν ευρέως μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βεντάντ Πατέλ, καταδικάζοντας ως «φρικτή» την επίθεση στη συναγωγή. «Το πιο σημαντικό πράγμα βραχυπρόθεσμα είναι να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε κάποια ηρεμία», δήλωσε από το Κάιρο ο Μπλίνκεν, σε συνέντευξή του στο Al Arabiya.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ζήτησε επίσης αυτοσυγκράτηση μετά την τελευταία αναζωπύρωση της βίας. Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Νετανιάχου την Κυριακή (29/1), ο Μακρόν «υπενθύμισε την ανάγκη να αποφύγουμε όλοι τα μέτρα που ενδέχεται να τροφοδοτήσουν το σπιράλ της βίας», ανέφερε το Ελιζέ.

Ads

Εξέφρασε επίσης την «ετοιμότητά του να συμβάλει στην επανάληψη του διαλόγου μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών», σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Η πρόσφατη έξαρση της βίας είναι επίσης πιθανό να απασχολήσει τις σημερινές συνομιλίες μεταξύ του Μπλίνκεν και του Αιγύπτιου προέδρου Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι, ο παραδοσιακός ρόλος της χώρας ως μεσολαβητή στη Μέση Ανατολή τον έχει βοηθήσει να παραμείνει βασικός εταίρος των ΗΠΑ παρά την κριτική του προέδρου Τζο Μπάιντεν όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι ΗΠΑ, με τη στενή σχέση τους με το Ισραήλ, έχουν ιστορικά αναλάβει ηγετικό ρόλο στη διπλωματία της Μέσης Ανατολής. Ωστόσο, οι ειδικοί αμφισβητούν κατά πόσον ο Μπλίνκεν θα μπορούσε να επιτύχει κάποια σημαντική πρόοδο.

«Το καλύτερο που μπορούν να κάνουν είναι να διατηρήσουν τα πράγματα σταθερά για να αποφύγουν έναν ακόμη Μάιο του 2021», δήλωσε ο Άαρον Ντέιβιντ Μίλερ, ένας βετεράνος διαπραγματευτής των ΗΠΑ, αναφερόμενος στη σύρραξη των 11 ημερών που έληξε με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου για κατάπαυση του πυρός.

Η επίσκεψη του Μπλίνκεν στο Ισραήλ αντανακλά την βούληση της Ουάσιγκτον για γρήγορη επανασύνδεση με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος επέστρεψε στην εξουσία και ηγείται σήμερα της πιο ακροδεξιάς κυβέρνησης στην ιστορία του Ισραήλ. Οι σχέσεις της με την κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ήταν εμφανώς τεταμένες, κυρίως όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αλλά το γεγονός ότι οποιαδήποτε αναβίωση της συμφωνίας του 2015 βρίσκεται σήμερα στο κενό αναμένεται να διευκολύνει τον διάλογο.

Κατά την επίσκεψή του ο Μπλίνκεν θα επιμείνει στο πόσο σημαντικό είναι να «διατηρηθεί το ιστορικό στάτους κβο» στην Πλατεία των Τεμενών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Η επίσκεψη στις αρχές Ιανουαρίου στον ιερό αυτόν τόπο του ακροδεξιού Ισραηλινού πολιτικού και νέου υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, είχε προκαλέσει κύμα διεθνών επικρίσεων.

Οι συμφωνίες του Αβραάμ, η διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και αραβικές χώρες, αναμένεται επίσης να βρεθεί στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών, με τον Νετανιάχου να καλλιεργεί ελπίδες ότι σε αυτές θα ενταχθεί η Σαουδική Αραβία.