Αποχαρακτηρίστικαν τελικά απόρρητα έγγραφα της δολοφονίας του Τζον Κένεντι, σχεδόν 60 χρόνια μετά, όπως είχε προαναγγείλει ο Τζο Μπάιντεν.

Ads

Ειδικότερα, περίπου 1,500 διαβαθμισμένα αρχεία σχετικά με τις έρευνες της αμερικανικής κυβέρνησης για την υπόθεση δόθηκαν στη δημοσιότητα, ενώ αναμένεται τον επόμενο χρόνο να κυκλοφορήσουν κάποια ακόμη.

Αξίζει να σημειωθεί πως η επιτροπή για τη δολοφονία του JFK, γνωστή ως “Commission Warren”, από το όνομα του προέδρου της Ερλ Ουόρεν, τότε πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, είχε καταλήξει το 1964 ότι ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, ένας πρώην κομάντο του πολεμικού ναυτικού που είχε ζήσει στη Σοβιετική Ένωση, είχε ενεργήσει μόνος στη δολοφονία του προέδρου Κένεντι, η οποία σημειώθηκε στις 22 Νοεμβρίου του 1963.

Τα αρχεία λοιπόν, περιλαμβάνουν τηλεγραφήματα της CIA, αλλά και έγγραφα για την επαφή του Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ με έναν πράκτορα της KGB δύο μήνες πριν από την ημέρα που ο 35ος πρόεδρός των ΗΠΑ έπεφτε νεκρός στο Ντάλας. Σύμφωνα με αυτά, δύο μήνες πριν σκοτώσει τον Τζον Κένεντι, ο Όσβλαντ συναντήθηκε με τον πρόξενο Βαλερί Βλαντιμίροβιτς Κοστικοφ, πράκτορα της KGB στην πόλη του Μεξικού. Η συνάντηση είχε αναφερθεί και σε προηγούμενα έγγραφα, ωστόσο τώρα προκύπτουν νέες λεπτομέρειες.

Ads

Ειδικότερα, σε ένα από τα τηλεγραφήματα, περιγράφεται πως ο Όσβλαντ τηλεφώνησε στην πρεσβεία της Σοβιετικής Ένωσης, ενώ βρισκόταν στην πόλη του Μεξικού, έτσι ώστε να ζητήσει βίζα για να επισκεφθεί τη χώρα. Επίσης, επισκέφθηκε την πρεσβεία της Κούβας. Στις 3 Οκτωβρίου, περίπου ένα μήνα πριν τη δολοφονία του Κένεντι, ο Όσβαλντ επέστρεψε στις ΗΠΑ περνώντας τα σύνορα του Τέξας.

Ένα άλλο έγγραφο, το οποίο χρονολογείται μια μέρα μετά τη δολοφονία, υποστηρίζει πως σύμφωνα με ένα τηλεφώνημα στην πόλη του Μεξικού, το οποίο υποκλάπηκε, ο Όσβαλντ επικοινώνησε με ένα αξιωματικό της KGB, ενώ βρισκόταν στη Σοβιετική πρεσβεία. Επίσης, οι μεξικανικές αρχές, μετά τη δολοφονία, συνέλαβαν έναν μεξικανό υπάλληλο της κουβανικής πρεσβείας, με τον οποίο είχε μιλήσει ο Όσβλαλντ, ο οποίος, σύμφωνα με τα έγγραφα, είχε δηλώσει πως ήταν «κομμουνιστής και θαυμαστής του Κάστρο».

Σε ένα ακόμη έγγραφο, το οποίο μάλιστα έχει την ένδειξη “Secret Eyes Only”, περιγράφονται να κυβερνητικά σχέδια των ΗΠΑ για δολοφονία του Φιντέλ Κάστρο, την ώρα που σε ένα άλλο φαίνεται η ανησυχία των αρχών, σχετικά με την επίπτωση που μπορεί να είχε μια συνέντευξη του Φιντέλ Κάστρο στο Associated Press, στον Όσβλαντ, ο οποίος έμενε στη Νέα Ορλεάνη, όπου η συγκεκριμένη συνέντευξη είχε δημοσιευθεί σε τοπική εφημερίδα. Εκεί ο Κάστρο έλεγε πως θα ακολουθήσουν αντίποινα εάν οι ΗΠΑ δολοφονούσαν κουβανούς ηγέτες.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως ειδικοί ερευνητές και ιστορικοί δεν θεωρούν πως το υλικό που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη θα περιέχει «συγκλονιστικές αποκαλύψεις» στο σύνολό του. Ωστόσο, με δεδομένες τις διάφορες θεωρίες συνομωσίας που διακινούνται για την υπόθεση της δολοφονίας, αρκετοί θεωρούν πως η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει πει τα πάντα στο κοινό.

Οι φάκελοι συλλέχθηκαν από μια επιτροπή αναθεώρησης που ιδρύθηκε από το Κογκρέσο το 1992.  Η έρευνά τους ολοκληρώθηκε το 1997 και εξέδωσαν την έκθεση, αλλά χιλιάδες έγγραφα παρέμειναν στα χέρια της αμερικανικής κυβέρνησης. Ο Λευκός Οίκος έχει ζητήσει από την υπηρεσία Εθνικών Αρχείων να ψηφιοποιήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα 250.000 έγγραφα που έχουν δοθεί έως τώρα στη δημοσιότητα (υπολογίζεται ότι αποτελούν περίπου το 90% του σχετικού φακέλου), έτσι ώστε κάθε ερευνητής ή απλός πολίτης να έχει πρόσβαση στο υλικό.