Η οικονομική κρίση πλήττει και τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Τουρκίας – Ελλάδας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet, την περίοδο του τελευταίου οκταμήνου πάρα πολλοί Τούρκοι εξαγωγείς, οι οποίοι πραγματοποιούν εμπορικές συναλλαγές με την Ελλάδα, άρχισαν τις νομικές διαδικασίες επειδή δεν εισέπραξαν τα χρήματά τους.

Ads

Σημειώνεται ότι το 2008 ο όγκος εμπορικών συναλλαγών με την Ελλάδα είχε ανέλθει στα 3,6 δις. δολάρια, όμως το 2009 παρουσίασε μια υστέρηση 1 δις. δολαρίων. 
Στην ανταπόκριση του Murat İlem από την Αθήνα με τίτλο «Από το γείτονα επιταγή άνευ αντικρίσματος», επισημαίνεται ότι οι Έλληνες εισαγωγείς, οι οποίοι έχουν επηρεασθεί περισσότερο από την κρίση, άρχισαν να απομακρύνονται από τις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες ζητούν σοβαρές εγγυήσεις όσον αφορά το θέμα των πληρωμών, και να προσεγγίζουν, ως εναλλακτική λύση, την Τουρκία.

Το άρθρο συνεχίζει ότι οικονομικοί παράγοντες αναφέρουν ότι ο πλέον σημαντικός λόγος της προσέγγισης αυτής είναι ότι οι Τούρκοι εξαγωγείς στο θέμα των πληρωμών είναι περισσότερο ελαστικοί. Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν επίσης ότι οι Τούρκοι εξαγωγείς στην περίπτωση αυτή αναλαμβάνουν μεγάλα ρίσκα.
Μάλιστα,ο Εμπορικός Ακόλουθος της τουρκικής Πρεσβείας στην Αθήνα, Bülent Tuncer, μιλώντας στην εφημερίδα επεσήμανε ότι οι τουρκικές εταιρείες, οι οποίες θα πραγματοποιήσουν εξαγωγές στην Ελλάδα, θα πρέπει να αποφεύγουν να συναλλάσσονται με ανοικτό λογαριασμό. 
 


Ο ίδιος χαρακτηριστικά ανέφερε: «Οι εξαγωγείς μας, εάν χρησιμοποιήσουν τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται στο διεθνές εμπόριο, θα προφυλαχτούν από το να περιέλθουν σε δύσκολη θέση. Μέσα σε μια εβδομάδα για τις ακάλυπτες επιταγές θα πρέπει να αποτείνονται στις αρμόδιες τράπεζες» και συνέχισε ότι οι Τούρκοι εξαγωγείς για τα μητρώα των Ελλήνων συνομιλητών τους μπορούν να απευθύνονται στην πρεσβεία, τονίζοντας παράλληλα ότι κάθε χρόνο το Τμήμα του εργάζεται προκειμένου να απαντήσει στις αιτήσεις περίπου 5.000 τουρκικών εταιρειών. 
 


Ads

Ένα άλλο σημείο αναζήτησης των Τούρκων εξαγωγέων για τις ακάλυπτες επιταγές, τις οποίες κρατούν στα χέρια τους, είναι οι Έλληνες δικηγόροι γνώστες της τουρκικής γλώσσας. Ο Κωνσταντινουπολίτης δικηγόρος Γρηγόρης Αθανασιάδης αναφέρει στην εφημερίδα ότι υπάρχουν πάρα πολλές προσελεύσεις για το θέμα αυτό και ότι ορισμένοι Τούρκοι εξαγωγείς έχουν εισπράξει τα χρήματά τους ενώ άλλοι πάλι συνεχίζουν τις νομικές διαδικασίες.