Προσωπικά δεδομένα και πληροφορίες για σχεδόν 1.000 μουσουλμάνους Βρετανούς φοιτητές θα διατεθούν στην CIA, στα πλαίσια της διμερούς συνεργασίας μετά το πρόσφατο περιστατικό τοποθέτησης βόμβας σε αμερικανικό αεροσκάφος. Την ίδια στιγμή, η καχυποψία των αρχών απέναντι σε μουσουλμάνους φοιτητές στη χώρα συνεχίζεται.

Ads

Η διάθεση αυτή των προσωπικών στοιχειών έχει προκαλέσει την αντίδραση των μουσουλμανικών οργανώσεων, καθώς και των ίδιων των φοιτητών. Οι τελευταίοι διαπιστώνουν ότι, ενώ δεν είναι τρομοκράτες, έχουν γίνει τώρα στόχος της αστυνομίας και φοβούνται ότι τα ονόματα τους θα συμπεριληφθούν στις γνωστές λίστες με τα ονόματα τρομοκρατών. Μέχρι στιγμής, μάλιστα, περισσότεροι από 50 μουσουλμάνοι φοιτητές έχουν δεχτεί επίσκεψη από την αστυνομία, η οποία όμως δεν έχει προβεί σε συλλήψεις.

Η συγκεκριμένη υπόθεση δημιουργεί σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο χρήσης προσωπικών δεδομένων αθώων ατόμων και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της καχυποψίας που επιδεικνύουν οι βρετανικές αρχές απέναντι σε μουσουλμάνους φοιτητές. Τα ερωτήματα αυτά, λοιπόν, έθεσαν ορισμένοι βουλευτές στο αγγλικό κοινοβούλιο, επικρίνοντας τις τρέχουσες πρακτικές της κυβέρνησης, διότι αποξενώνουν τη μουσουλμανική κοινότητα.

Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που οι βρετανικές αρχές επιφυλάσσουν «ξεχωριστή» αντιμετώπιση στους νεαρούς μουσουλμάνους φοιτητές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της συμπεριφοράς αυτής των αρχών αποτελεί η περίπτωση φοιτητών από το University College του Λονδίνου (UCL). Όταν, λοιπόν, οι αστυνομικοί επισκέφτηκαν το πανεπιστήμιο τον Ιανουάριο του 2010 η ένωση φοιτητών τους παρέδωσε απλόχερα τα στοιχεία μουσουλμάνων φοιτητών του πανεπιστημίου, οι οποίοι ήταν μέλη των οργανώσεων Ισλαμική Οργάνωση, Royal Free και Ιατρική Ισλαμική Οργάνωση. Οι αρχές ερευνούσαν και σε αυτή την περίπτωση τη βομβιστική απόπειρα των περασμένων Χριστουγέννων από τον Umar Farouk Abdulmutallab, φοιτητή του UCL την περίοδο 2005-2008 και πρόεδρο της Ισλαμικής Οργάνωσής του τα έτη 2006-07.

Ads

Την Ισλαμική αυτή Οργάνωση του UCL είχαν προσεγγίσει, βέβαια, στην αρχή οι βρετανικές αρχές, αλλά ο πρόεδρος της Mojeed Adams-Mogaji αρνήθηκε να δώσει τα προσωπικά δεδομένα των φοιτητών-μελών της οργάνωσης. «Ανησυχούσα για το τι θα έκαναν με τις πληροφορίες αυτές. Σε μια άλλη συνάντησή με την Μητροπολιτική Αστυνομία μας είπαν ότι θα κρατούσαν στο αρχείο τους τα στοιχεία αυτά για εφτά χρόνια και θα τα μοιράζονταν με οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία πληροφοριών τους τα ζητούσε.»

Σε δήλωσή της η αστυνομία ανέφερε ότι οι έρευνες αυτές αποτελούν απλά ένα σκέλος της έρευνας τους για την βομβιστική απόπειρα και απευθύνθηκαν στο πανεπιστήμιο για να ζητήσουν περισσότερες πληροφορίες για το παρελθόν του Umar Farouk Abdulmutallab.

«Τελείως ακατάλληλη» χαρακτηρίζουν, πάντως, ειδικοί και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων τη συμπεριφορά αυτή των βρετανικών αρχών, την ίδια στιγμή που οι μουσουλμάνοι φοιτητές και άλλων βρετανικών πανεπιστημίων, όπως του Dundee, διαμαρτύρονται για την στοχοποίησή τους από τις αρχές.

Πηγή: The Independent