Καθοριστικό ρόλο για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας από τον οίκο Standard & Poor’s, θα έχουν τα αποτελέσματα των Ευρωπαϊκών Συνόδων Κορυφής που θα γίνουν τον Μάρτιο και η μορφή που θα πάρει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ), ο οποίος θα διαδεχθεί από το 2013 το σημερινό Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Ads
Ο επικεφαλής του οίκου για την πιστοληπτική αξιολόγηση ευρωπαϊκών χωρών Μόριτς Κρέμερ, είπε στο Reuters. “Έχουμε δύο μεγάλες ανησυχίες. Η πρώτη αφορά το καθεστώς προτιμώμενου πιστωτή στο πλαίσιο του ΕΜΣ και η δεύτερη αφορά στους όρους που μπορεί να επιβάλει ο Μηχανισμός όσον αφορά την αναδιάρθρωση χρέους”.
Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρεται σε δηλώσεις του Μ. Κρέμερ σε συνέντευξη που έδωσε στο πλαίσιο του συνεδρίου Euromoney στο Λονδίνο, σύμφωνα με τις οποίες είναι πιθανή η περαιτέρω υποβάθμιση του αξιόχρεου κάποιων χωρών της Ευρωζώνης και είναι δυνατή μία χρεοκοπία της Ελλάδας. “Η διαβάθμιση που έχουμε δώσει στην Ελλάδα είναι μη επενδυτική εδώ και περίπου ένα χρόνο, επομένως υπάρχει σαφώς η πιθανότητα χρεοκοπίας”, είπε, προσθέτοντας ότι αν συμβεί, τότε οι επενδυτές θα λάβουν το 30% έως 50% της αξίας των ομολόγων.
Αναφερόμενος στη σημασία των συνόδων κορυφής της ΕΕ για την πιστοληπτική αξιολόγηση, ο Μ. Κρέμερ είπε: “Η ανησυχία μας έχει σχέση με δύο χαρακτηριστικά που πιστεύουμε ότι θα έχει ο ΕΜΣ – ότι θα θέτει τους κατόχους κρατικών ομολόγων σε δυσμενέστερη θέση όσον αφορά το καθεστώς πιστωτών και ότι θα εισάγει όρους για τη χορήγηση δανείων σε χώρες της Ευρωζώνης με δυσκολία πρόσβασης στις αγορές, που θα περιλαμβάνουν την αναδιάρθρωση του χρέους που κρατούν ιδιώτες”. Συνπεώς, πρόσθεσε, “ο Standard & Poor’s θα εξετάσει την υποβάθμιση των χωρών που είναι πιθανοί “πελάτες” του ΕΜΣ μετά το 2013″, προσθέτοντας ότι αυτές οι χώρες είναι “κατά πρώτο λόγο η Πορτογαλία και η Ελλάδα”.
Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα του Bloomberg, στο συνέδριο του Euromoney στο Λονδίνο διατυπώθηκε η προσδοκία από σχεδόν το σύνολο των 400 συνέδρων ότι μία ευρωπαϊκή χώρα θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της κατά την επόμενη διετία. Ο υπεύθυνος για επενδύσεις του κερδοσκοπικού κεφαλαίου (hedge fund) LNG Capital προέβλεψε ότι η αξία των ελληνικών ομολόγων θα μειωθεί κατά 50% και η περίοδος αποπληρωμής τους θα επιμηκυνθεί κατά 5 έως 10 χρόνια με μία σειρά από αναδιαρθρώσεις.
Τζ. Σόρος: Οι αγορές πιέζουν για αναδιάρθρωση χρέους
Την πεποίθησή του ότι οι χρηματοοικονομικές αγορές δεν θα δώσουν στις κυβερνήσεις τις ευρωζώνης το περιθώριο να καθυστερήσουν περαιτέρω την αναδιάρθρωση χρέους των πιο αδύναμων κρατών μελών -ιδίως της Ιρλανδίας- εξέφρασε από το Παρίσι ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος.
Όπως παρατήρησε ο κ. Σόρος, ενώ οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλώνουν αποφασισμένοι να προστατεύσουν την ευρωζώνη, προσπαθούν να αποφύγουν την αναδιάρθρωση του ελληνικού και ιρλανδικού χρέους φοβούμενοι για τις ζημιές που θα υποστούν οι ευάλωτες τράπεζες των δικών τους χωρών.
Ως εκ τούτου, η ΕΕ φαίνεται πως δεν σκοπεύει να λάβει επαρκή μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της νομισματικής ένωσης στη σύνοδο κορυφής στα τέλη Μαρτίου. «Αυτό που πετυχαίνουν με το να αποκλείουν την πιθανότητα αναδιάρθρωσης -από φόβο για μια νέα Lehman Brothers- και να επιμένουν ότι το παρόν χρέος είναι ιερό και απαραβίαστο είναι να δημιουργούν μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διεθνής επενδυτής.
«Πολύ αμφιβάλλω εάν οι αρχές έχουν την πολυτέλεια που είχαν πριν από τρία χρόνια να εξετάζουν το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης. Πιστεύω ότι οι αγορές θα ασκήσουν πιέσεις [προς αυτή την κατεύθυνση]», προειδοποιεί ο Τζορτζ Σόρος.
Επίσης, ο ιδρυτής της δεξαμενής σκέψεων «European Council on Foreign Relations», υπογράμμισε ότι στην Ιρλανδία, όπου τα κόμματα που κέρδισαν τις γενικές εκλογές -τα οποία είχαν εναντιωθεί στους όρους του μνημονίου της ΕΕ και του ΔΝΤ τον Νοέμβριο- ενδέχεται να ασκήσουν ισχυρές πιέσεις αναγκάζοντας τους ομολογιούχους στις εξασθενημένες τράπεζες να επωμιστούν τις ζημίες μαζί με τους φορολογούμενους. «Ουσιαστικά είναι άδικο που αναγκάζονται οι φορολογούμενοι και όχι οι ομολογιούχοι να απορροφήσουν αυτές τις ζημιές», τόνισε.
Διαβάστε σχετικά:
Αγωγή κατά της Moody’s προτείνουν 10 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ
Υποβάθμιση έξι ελληνικών τραπεζών από τη Moody΄s
S&P: Η ευρωζώνη θα κάνει ότι μπορεί για να αποτρέψει χρεοκοπία της Ελλάδας
Νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τη Moody’s
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >