Καθυστερεί η κατάθεση του νομοσχεδίου για την τρίτη κατά σειρά μείωση των επικουρικών συντάξεων, μετά την κάθετη αντίθεση την οποία διεμήνυσε σε υψηλούς τόνους η ΝΔ. Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο του σημερινού υπουργικού συμβουλίου, στη διάρκεια του οποίου ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος ζήτησε από τους υπουργούς να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το θέμα.

Ads

 
Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επισήμανε ότι αν η μεταρρύθμιση αυτή δεν ολοκληρωθεί ως τα μέσα Ιανουαρίου, τότε θα υπάρξει μεγάλη δυσκολία με την τρόικα σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική αξιολόγηση, ενώ εξίσου μεγάλη δυσκολία θα σημειωθεί και στην πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων. Ο τελικός στόχος είναι να παρουσιαστεί συγκεκριμένο νομοσχέδιο ως τις 15 Ιανουαρίου.
 
Σε παρέμβασή του, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ανέφερε ότι ο βαθμός πίεσης της τρόικας συναρτάται από τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση.
 
Στο υπουργικό συμβούλιο συμφωνήθηκε οι προτάσεις που παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, να αποτελέσουν την βάση περαιτέρω διερεύνησής, καθώς και βάση κατάθεσης προτάσεων αλλά και διαβουλεύσεων – αν χρειαστεί – με τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.
 
Ειδικότερα, επί του συγκεκριμένου θέματος, ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας, ζήτησε από τον κ. Κουτρουμάνη τις αναλογιστικές μελέτες και το σύνολο των προτάσεων προκειμένου να τις μελετήσουν οι επιτελείς της ΝΔ και να διαμορφώσουν τις δικές τους απόψεις τις οποίες στη συνέχεια θα συζητήσουν με το υπουργείο Εργασίας.
 
Νωρίτερα, η ΝΔ αντέδρασε έντονα στη ρύθμιση, με τον εκπρόσωπο του κόμματος, Γιάννη Μιχελάκη να τονίζει σε σημερινές του δηλώσεις ότι η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τη ρύθμιση για τις επικουρικές συντάξεις στη Βουλή, και τον τομεάρχη Εργασίας της ΝΔ, Νίκο Νικολόπουλο να θέτει θέμα παραίτησης του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κουτρουμάνη.
 
Μετά τις παραπάνω αντιδράσεις, ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υποστήριξε πως ο ίδιος δεν επρόκειτο να εισηγηθεί συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, διευκρινίζοντας πάντως ότι η συγκεκριμένη δέσμευση προβλέπεται από το επικαιροποιημένο μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, στο οποίο προσδιορίζονται σαφή ποσά που πρέπει να μειωθούν ανά έτος.
 
Επιπλέον, ο Γιώργος Κουτρουμάνης ανέφερε ότι έχει ενημερώσει την τρόικα ότι πιθανόν οι ρυθμίσεις στο συγκεκριμένο θέμα να καθυστερήσουν έναν ή δυο μήνες και ότι είναι ανοικτός σε προτάσεις κι από άλλα κόμματα ώστε εντός του Ιανουαρίου να ψηφιστούν οι αλλαγές. Ακόμη, αντέκρουσε τις αιτιάσεις της ΝΔ για την αξιοπιστία των αναλογιστικών μελετών, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πιστοποιήσει πλήρως την Εθνική Αναλογιστική Αρχή.
 
Πάντως, οι περικοπές, όποτε κι αν αποφασιστούν, θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2012.

Αντιδράσεις

Εν τω μεταξύ, η συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο για το ζήτημα των επικουρικών συντάξεων προκάλεσε την αντίδραση των κομμάτων και της ΓΣΕΕ.
 
«Η συγκυβέρνηση έγινε για να μην αφήσει τίποτα όρθιο. Τα κόμματα της πλουτοκρατίας είναι συνένοχα γι’ αυτά που έγιναν και για τα χειρότερα που φέρνουν σε βάρος του λαού για να προστατεύσουν την κερδοφορία των μονοπωλίων. Οι διαφορές τους δεν έχουν σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα», τονίζεται, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση του ΚΚΕ.
 
Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε ότι «η κυβέρνηση αυτή συγκροτήθηκε μόνο για μια συγκεκριμένη αποστολή. Οι επιμέρους αυτές πολιτικές παρεμβάσεις, προϋποθέτουν κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε τη μετατροπή της από μεταβατική σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, διαφορετικά πολιτικές “a la carte” δεν μπορούμε να τις παρακολουθήσουμε».
 
Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ και της Επιτροπής εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης ανέφερε σχετικά ότι «η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ακροδεξιάς μαζί με τη τρόικα, παρά τη σημερινή αναβολή λήψης απόφασης και τα κολπάκια άνευ ουσίας της ΝΔ, έχουν συμφωνήσει να εξαερώσουν και ουσιαστικά να καταργήσουν τις επικουρικές συντάξεις και αμέσως μετά να μετατρέψουν τις κύριες συντάξεις σε παιδικά φιλοδωρήματα και τους συνταξιούχους σε πάμφτωχους ζητιάνους». Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους να εντείνουν τους αγώνες τους για να διώξουν και αυτή την κυβέρνηση το γρηγορότερο δυνατό, πριν καταστρέψει ανεπανόρθωτα τα πάντα.
 
«H κυβερνητική επιλογή για νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων είναι καταδικαστική για τους συνταξιούχους και δεν αποτελεί λύση για την επιβίωση των ταμείων, που πάσχουν κύρια από την εισφοροδιαφυγή, την εισφοροαπαλλαγή, την εισφοροαποφυγή και την καλπάζουσα ανεργία. Πρέπει να εγκαταλειφθεί πάραυτα», σχολίασε από την πλευρά του, ο υπεύθυνος για θέματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρης Χατζησωκράτης.
 
Σχολιάζοντας τη στάση της ΝΔ για το θέμα, τόσο το ΚΚΕ όσο και η Δημοκρατική Αριστερά την κατηγόρησαν για εμπαιγμό.

Ads

Την έντονη διαφωνία της στη νέα κυβερνητική επίθεση κατά των επικουρικών συντάξεων εξέφρασε η ΓΣΕΕ, τονίζοντας ότι θα οδηγήσουν συνταξιούχους στη φτώχεια και την εξαθλίωση. «Οι συνταξιούχοι, όπως και οι εργαζόμενοι, έχουν φτάσει στα έσχατα όρια και δεν έχουν άλλες αντοχές», αναφέρει χαρακτηριστικά η Συνομοσπονδία.

«Όχι» στη μείωση των επικουρικών και από τον Π. Ευθυμίου
 
Τη διαφωνία του για τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, εξέφρασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.
 
«Δεν είμαι καθόλου σύμφωνος και έχω πει εξαρχής ότι δεν πρέπει να θιγούν οι μισθοί και οι συντάξεις και ιδίως οι χαμηλοί μισθοί και οι χαμηλές συντάξεις», δήλωσε ο Π. Ευθυμίου και έκανε λόγο για λάθος προβλέψεις του Μνημονίου. Τόνισε ακόμη ότι το μεγαλύτερο λάθος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ είναι ότι δεν υπήρξε φορολογική και κοινωνική δικαιοσύνη.