Με ερωτηματικά ξεκίνησε το υπουργικό συμβούλιο καθώς προσερχόμενος ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι φέρνει προτάσεις προς συζήτηση, ενώ η απόφαση με την έγκριση της τρόικας μπορεί να ληφθεί σε διάστημα δύο ή τριών μηνών. Η τρίτη κατά σειρά μείωση των επικουρικών συντάξεων, που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2012, αναμενόταν να «κλειδώσει» στο σημερινό υπουργικό, ωστόσο, η δήλωση του αρμόδιου υπουργού δεν αποκλείεται να συνιστά αναδίπλωση, μετά την κάθετη αντίθεση την οποία διεμήνυσε σε υψηλούς τόνους η ΝΔ. Έτσι, κατά πάσα πιθανότητα η σημερινή συνεδρίαση δεν θα καταλήξει σε αποφάσεις. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, επισήμανε σε σημερινές του δηλώσεις ότι η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τη ρύθμιση για τις επικουρικές συντάξεις στη Βουλή, ενώ ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ, Νίκος Νικολόπουλος, έθεσε θέμα παραίτησης του υπ. Εργασίας, Γιώργου Κουτρουμάνη.

Ads

Πάντως, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας η δέσμευση για τις περικοπές των επικουρικών προκύπτει τόσο από το μνημόνιο όσο και από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το οποίο περιλάμβανε σχέδιο για την αναδιάρθρωση των ασφαλιστικών ταμείων.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση της ΝΔ, η οποία χθες και σήμερα εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή της στις προωθούμενες μειώσεις, υπογραμμίζοντας ότι «συνεπής στη συμφωνία για τη δημιουργία και τη στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου δεν στηρίζει νέα μέτρα σε βάρος των χαμηλοσυνταξιούχων».
 
Συγκεκριμένα, ο τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του κόμματος Ν. Νικολόπουλος σημείωσε ότι «εντελώς αιφνιδιαστικά ο υπουργός Εργασίας κ. Κουτρουμάνης αναγγέλλει από τηλεοράσεως μεγάλες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, που θα εξαθλιώσουν ακόμη περισσότερο τον Έλληνα συνταξιούχο». «Εξαγγέλλει», πρόσθεσε, «συγχωνεύσεις επικουρικών ταμείων χωρίς μελέτη, τεκμηρίωση και σχέδιο, με πρόσχημα τη μείωση λειτουργικών δαπανών, αποκρύπτοντας την καταλήστευση των αποθεματικών τους τα τελευταία δύο χρόνια από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Όταν όλοι γνωρίζουν ότι τα αποθεματικά αυτά έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά από εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών χωρίς κρατικές επιχορηγήσεις και δεν επηρεάζουν τον προϋπολογισμό και το έλλειμμά του».

Εν τω μεταξύ, ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ Νίκος Νικολόπουλος, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΙ, προχώρησε ένα βήμα περισσότερο, θέτοντας θέμα παραίτησης του υπουργού Εργασίας Γ.Κουτρουμάνη. «Εάν ο κ. Κουτρουμάνης τα έχει κάνει θάλασσα, τότε θα πρέπει να παραιτηθεί» είπε χαρακτηριστικά

Ads

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στον ANT1, το πρωί της Τετάρτης, ο Γιάννης Μιχελάκης δήλωσε ότι η ΝΔ διαφωνεί με τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων και δεν πρόκειται να ψηφίσει τέτοια ρύθμιση στη Βουλή. Σημείωσε, δε, ότι αυτό το μέτρο δεν αναφέρθηκε κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού και πως τέτοιου είδους αποφάσεις είναι έργο της επόμενης κυβέρνησης.

Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί ότι εφόσον έρθει στη Βουλή ρύθμιση για μονιμοποίηση του χαρατσιού για τα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, η ΝΔ δεν θα την ψηφίσει. Ερωτηθείς, δε, για τον χρονικό ορίζοντα της κυβέρνησης Παπαδήμου, ο κ. Μιχελάκης τόνισε ότι αυτό το θέμα έχει ξεκαθαριστεί στη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών.

Μιλώντας επιπλέον στον ΒΗΜΑ 99,5 επιβεβαίωσε, τις πληροφορίες ότι έχουν δοθεί οδηγίες στους υπουργούς της ΝΔ να αναδείξουν τη διαφωνία του κόμματος μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Κριτική από το ΣΥΝ στη ΝΔ

Κριτική στη Νέα Δημοκρατία για τη στάση της στο θέμα της μείωσης των επικουρικών συντάξεων επιφύλαξε πάντως ο εκπρόσωπος ΣΥΝ Π. Σκουρλέτης. Συγκεκριμένα κατηγόρησε τη ΝΔ ότι όλο το τελευταίο διάστημα «παραδέρνει ανάμεσα στο ρόλο του συνεγγυητή του νέου μνημονίου και της νέας δανειακής σύμβασης από τη μια και στις αντιπολιτευτικές κορώνες από την άλλη». Θυμίζει ακόμη στη ΝΔ «πως στο προϋπολογισμό του 2011, που μόλις πριν από λίγες μέρες ψήφισε η ίδια ως ισότιμος εταίρος της τριμερούς συγκυβέρνησης, προβλέπεται ρητώς η δραστική μείωση των δαπανών για τις επικουρικές συντάξεις».
 
«Προς τι λοιπόν τα άσφαιρα πυρά και οι ανέξοδες δηλώσεις περί μη ψήφισης των ρυθμίσεων για τη μείωση των επικουρικών συντάξεων εκ μέρους των στελεχών της ΝΔ; Πρόκειται για διχασμό της πολιτικής υπόστασης της παράταξης ή απλή υποκρισία;» διερωτάται και προσθέτει: «Ας αποφασίσουν και κυρίως ας δώσουν εξηγήσεις προς τους πολίτες που κάποτε τους πίστεψαν».

ΓΣΕΕ: Οι περικοπές των επικουρικών δεν βοηθούν τη βιωσιμότητα των ταμείων

Την έντονη διαφωνία της με τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων και την ενοποίηση των ταμείων επικουρικής ασφάλισης, εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ. «Η εύκολη λύση των περικοπών δεν έχει κανένα αποτέλεσμα για τη βιωσιμότητα των ταμείων, γιατί το πρόβλημα δεν είναι οι παροχές αλλά οι εισφορές και τα έσοδα τα οποία λόγο της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, της ανεργίας και της εισφοροκλοπής έχουν μειωθεί δραματικά» τονίζει η Συνομοσπονδία και υποστηρίζει ότι οι περικοπές και «οι ισοπεδωτικές ενοποιήσεις ακυρώνουν τον ίδιο τον θεσμό των επικουρικών, οδηγώντας τους συνταξιούχους στη φτώχεια και στην εξαθλίωση».

Πάταξη της εισφοροδιαφυγής ή νέες οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις;
 
Στο Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητηθούν επίσης μέτρα πάταξης της εισφοροδιαφυγής, που μεγαλώνει τη «μαύρη» τρύπα στα Ταμεία και η οποία απειλεί με νέα οριζόντια περικοπή των κύριων συντάξεων, σύμφωνα με το υπ. Εργασίας εντός του 2012.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αυστηρότερη αντιμετώπιση των οφειλετών, με την παραπομπή στο αυτόφωρο οφειλετών με οφειλές πάνω από 150.000 ευρώ, ενώ ήδη το ΙΚΑ προχωρεί σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και κατασχέσεις.
 
Ήδη, η διοίκηση του ΙΚΑ έχει εκδώσει εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο με την οποία ζητεί από τις κατά τόπους αρμόδιες διευθύνσεις την «άμεση και απόλυτη εφαρμογή των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης και του μέτρου της κατάσχεσης εις χείρας τρίτων σε όσους εργοδότες οφείλουν και με δική τους ευθύνη δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή σε προσωρινό διακανονισμό».
 
Στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη μείωση της εισφοροδιαφυγής, αλλά και του κόστους εργασίας εντάσσεται και η μείωση κατά 10% των εισφορών στις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στις διαδικασίες ηλεκτρονικού ελέγχου μέσω της κάρτας εργασίας.
 
Τέλος, στο Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητηθούν επίσης θέματα που αφορούν τα άτομα με αναπηρία.