Την παύση εισαγωγής προϊόντων τροφίμων από την Ιαπωνία λόγω ανησυχιών ότι μπορεί να έχουν μολυνθεί από ραδιενέργεια, αποφάσισε η Ιταλία, σύμφωνα το υπουργείο Υγείας της χώρας. Η ανακοίνωση είχε αρχικά γίνει από τον υπουργό Υγείας Φερούτσο Φάτσιο αργά χθες το βράδυ στη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής.

Ads

«Δεν είναι μεγάλο πρόβλημα επειδή τα προϊόντα (τροφίμων) που εισάγονται από την Ιαπωνία είναι λίγα και τα ιαπωνικά εστιατόρια στην Ιταλία χρησιμοποιούν ντόπιο ψάρι», δήλωσε ο Φάτσιο, ο οποίος ανακοίνωσε παράλληλα ότι «η απαγόρευση θα ισχύσει για προϊόντα τροφίμων, κυρίως ψάρια και λαχανικά, που χρονολογούνται από τις 11 Μαρτίου, την ημέρα που ο σεισμός και το τσουνάμι προκάλεσαν ζημιές σε αρκετούς πυρηνικούς αντιδραστήρες στην Ιαπωνία με αποτέλεσμα να διαρρεύσει ραδιενέργεια».

Παράλληλα, η αεροπορική εταιρεία Alitalia ανακοίνωσε σήμερα πως θα εκτρέψει προς την Οσάκα όλες τις προγραμματισμένες πτήσεις της προς το Τόκιο και θα ορίσει ένα ειδικό εισιτήριο ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν στην Ιταλία επιβάτες που δεν έχουν κρατήσεις.

Εν τω μεταξύ, οι εξελίξεις στην ιαπωνία με τους πυρηνικούς αντιδραστήρες προκάλεσαν εκ νέου τη συζήτηση στην Ιταλία για την ασφάλεια της πυρηνικής ενέργειας. Η Ιταλία δεν έχει πυρηνικούς σταθμούς, έπειτα από ένα δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε μετά την καταστροφή του Τσερνόμπιλ το 1986. Όμως η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι λέει πως σχεδιάζει να αρχίσει να κατασκευάζει πυρηνικούς σταθμούς ενέργειας ως το 2013.

Ads

Ο γνωστός τραγουδιστής Αντριάνο Τσελεντάνο, σε γραπτή έκκλησή του που δημοσιεύεται από την εφημερίδα Corriere Della Sera, ζητά από τους ιταλούς να πούνε «όχι» στην πυρηνική ενέργεια.

Πιο συγκεκριμένα, ο Τσελεντάνο, στο άρθρο του με τίτλο «η ραδιενεργή παγίδα», τονίζει: «εν μέσω μιας φοβερής τραγωδίας όπως αυτής που ζει η Ιαπωνία, όπου η φωτιά, το νερό, και ιδίως η επικινδυνότατη πυρηνική μόλυνση, σβήνουν τόσες ζωές, ο ιταλός πρωθυπουργός δεν το βάζει κάτω. Έσπευσε να ζητήσει από τους διάφορους εκπροσώπους του να δηλώσουν ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας θα προχωρήσει. Η λαϊκή βούληση πριν 24 χρόνια απέρριψε τους πυρηνικούς αντιδραστήρες. Αλλά για τον Μπερλουσκόνι δεν είναι αρκετό. Γράφει την λαϊκή βούληση στα παλιά του τα παπούτσια».

Ο ιταλός τραγουδιστής, καλεί στην συνέχεια τους ιταλούς να στηρίξουν το δημοψήφισμα με το οποίο, το αντιπολιτευόμενο κόμμα «Ιταλία των Αξιών», στις 12 και 13 Ιουνίου, θα προσπαθήσει να μπλοκάρει το πυρηνικό πρόγραμμα της κυβέρνησης του Μπερλουσκόνι.