Οι διαδηλωτές που κατέλαβαν την κατοικία τόσο του πρωθυπουργού όσο και του προέδρου στη Σρι Λάνκα, δήλωσαν πως  θα συνεχίσουν την κατάληψη μέχρι να παραιτηθούν και οι δύο.

Ads

«Ο πρόεδρος πρέπει να παραιτηθεί, ο πρωθυπουργός πρέπει να παραιτηθεί και η κυβέρνηση πρέπει να φύγει», είπε σε συνέντευξη Τύπου στον τόπο διαμαρτυρίας ο θεατρικός συγγραφέας Ρουβάντιε Τσικέρα περιστοιχιζόμενος από άλλους ηγέτες του κινήματος.

Ο πρόεδρος Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα και ο πρωθυπουργός Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε σχεδιάζουν να παραιτηθούν, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της βουλής, υποκύπτοντας στις έντονες πιέσεις έπειτα από μια ημέρα διαδηλώσεων, κατά την οποία οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν έφοδο στην επίσημη προεδρική κατοικία και πυρπόλησαν την κατοικία του πρωθυπουργού στο Κολόμπο.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Μαχίντα Γιάπα Αμπεϊουαρντένα εκτίμησε ότι η απόφαση του Ρατζαπάξα να παραιτηθεί «ελήφθη προκειμένου να διασφαλιστεί η ειρηνική μετάβαση της εξουσίας», αν και οι λεπτομέρειες της μετάβασης δεν είναι ξεκάθαρες.

Ads

Ήδη δύο στενοί συνεργάτες του έχουν παραιτηθεί: ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου και ο υπουργός Μέσων Ενημέρωσης που εγκατέλειψε και τη θέση του επικεφαλής του προεδρικού κόμματος.

Ο ίδιος ο Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα φέρεται να έχει αναχωρήσει με πλοίο προς τη νότια Σρι Λάνκα, σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Σε κρίση εδώ και καιρό

Η χώρα βρισκόταν εδώ και καιρό σε οικονομική κρίση, με τους πολίτες να παίρνουν καύσιμα με το δελτίο και να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επισιτισμού και διαβίωσης. Επιπλέον, ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περίπου το 80% του πληθυσμού της χώρας αναγκάζεται να παραλείψει γεύματα.

 Παράλληλα, η χώρα είναι αντιμέτωπη με τεράστια έλλειψη συναλλάγματος, που δεν της επιτρέπει να εισάγει επαρκείς ποσότητες τροφίμων, καυσίμων, φαρμάκων και άλλων απαραίτητων προϊόντων, ενώ καθημερινά παρατηρούνται διακοπές ηλεκτροδότησης και ουρές στα πρατήρια καυσίμων.

Ακόμη, ο πληθωρισμός έφτασε το 54,6% τον Ιούνιο, με την κεντρική τράπεζα να προειδοποιεί ότι τους επόμενους μήνες ενδέχεται να φτάσει το 70%.

Η κυβέρνηση που πρόκειται τώρα να παραιτηθεί, είχε απευθυνθεί στο ΔΝΤ για «διάσωση», με τις συνομιλίες να καταρρέουν σε πρώτη φάση. Τώρα, το πολιτικό χάος που επικρατεί ενδέχεται να περιπλέξει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, ενώ το ΔΝΤ ελπίζει να βρεθεί λύση, έτσι ώστε να αρχίσουν ξανά οι συνομιλίες για το «πακέτο διάσωσης».

Έκπληκτοι οι πολίτες από τη χλιδή στο προεδρικό μέγαρο

Σήμερα έκπληκτοί πολίτες βρήκαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν το κτίριο του προεδρικού μεγάλου. Μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, κάποια κρατώντας όπλα, στέκονταν έξω από το συγκρότημα αλλά δεν εμπόδιζαν τους ανθρώπους να εισέλθουν.

Μεταξύ αυτών ήταν και η 61χρονη πωλήτρια μαντιλιών Μπ. Μ. Τσαντραουάθι η οποία περιπλανιόταν στον πρώτο όροφο του κτιρίου μαζί με την κόρη και τα εγγόνια της.

«Δεν έχω ξαναδεί ένα τέτοιο μέρος στη ζωή μου», δήλωσε καθισμένη σε έναν αναπαυτικό καναπέ. «Ζούσαν μέσα στην απόλυτη πολυτέλεια ενώ εμείς υποφέραμε», κατήγγειλε.

Όπως και οι περισσότεροι συμπολίτες της, η Τσαντραουάθι δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα λόγω του πληθωρισμού, της υποτίμησης του νομίσματος της χώρας, τις χρόνιες ελλείψεις καυσίμων και τις συνεχείς διακοπές ρεύματος.

Εκεί κοντά μια ομάδα ανδρών ήταν ξαπλωμένη σε ένα κρεβάτι, ενώ άλλοι ανέβαιναν με τη σειρά σε έναν διάδρομο γυμναστικής με μαγευτική θέα στους κήπους του μεγάρου.
Ξαπλωμένος σε έναν ξύλινο καναπέ ο Ουασάνθα Κουμάρα δήλωσε ότι πέρασε το βράδυ στο προεδρικό μέγαρο.

Το νερό στην πισίνα έχει βρομίσει και πλέον σήμερα κανείς δεν κολυμπάει σε αυτή.

Ο 33χρονος Κουμάρα, δημόσιος υπάλληλος, δήλωσε ότι επιθυμεί ο Ρατζαπάξα να τηρήσει τη δέσμευσή του και να παραιτηθεί την Τετάρτη 13 Ιουλίου.

«Αν δεν φύγει, θα συνεχίσω να έρχομαι εδώ και θα συνεχίσω να κοιμάμαι εδώ μέχρι να το πράξει», προειδοποίησε.

Οι ΗΠΑ ζητούν σταθερότητα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προέτρεψαν τους μελλοντικούς ηγέτες της Σρι Λάνκα να ενεργήσουν «ταχύτατα» για να αποκαταστήσουν την οικονομική σταθερότητα και να εκτονώσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, καθώς ο πρόεδρος Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα ανακοίνωσε την παραίτησή του κι εγκατέλειψε την κατοικία του, στην οποία εισέβαλαν διαδηλωτές.

Η νέα κυβέρνηση της Σρι Λάνκα θα πρέπει «να εργαστεί γρήγορα για να εντοπίσει και να εφαρμόσει λύσεις που θα επιφέρουν μακροπρόθεσμη οικονομική σταθερότητα και θα κατευνάσουν τη δυσαρέσκεια του λαού», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Μπανγκόκ, την οποία επισκέπτεται ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

Η Ουάσινγκτον προειδοποίησε τους υποστηρικτές της κυβέρνησης στη Σρι Λάνκα να μην επιτεθούν σε διαδηλωτές ή δημοσιογράφους, αλλά επέκριναν επίσης τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν χθες Σάββατο όταν διαδηλωτές εισέβαλαν στην προεδρική κατοικία.

Ο Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα είχε μια τεταμένη σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω των κατηγοριών για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια του αιματηρού εμφυλίου πολέμου στη Σρι Λάνκα, που διήρκεσε αρκετές δεκαετίες, αλλά και της στενής οικονομικής συνεργασίας του με την Κίνα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα προσφέρθηκαν να στηρίξουν τη νησιωτική χώρα.