Δεν ήταν μόνο οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες που παρακολουθούσαν την Τουρκία. Η αμερικανική NSA και η βρετανική GCHQ την είχαν στην λίστα των «χωρών στόχων παρακολούθησης», την ίδια ώρα μάλιστα που συνεργάζονταν με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες για παρακολουθήσεις του PKK, σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel που επικαλείται τα έγγραφα του Έντουαρντ Σνόουντεν. Η Άγκυρα, όπως έκανε και στην περίπτωση της Γερμανίας, κάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη για εξηγήσεις. 

Ads

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, στέλεχος της αμερικανικής NSA έφτασε το 2006 να υπερηφανεύεται ότι η υπηρεσία «είχε απόλυτη επιτυχία στην παρακολούθηση των υπολογιστών της τουρκικής ηγεσίας». Ανάλογη ήταν και η «επιτυχία» στην παρακολούθηση των επικοινωνιών των τουρκικών διπλωματικών αποστολών στην Ουάσινγκτον και στις κεντρικές εγκαστάσεις του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Την ίδια στιγμή η συνεργασία της NSA με τις τουρκικές υπηρεσίες ήταν στενή όσον αφορά την παρακολούθηση του κουρδικού PKK. Το περιοδικό υποστηρίζει ότι παραδίδονταν πληροφορίες και δεδομένα στην Άγκυρα που «συνέβαλαν στην εξόντωση ή τον εντοπισμό ηγετικών στελεχών του κινήματος».

Η συνεργασία ήταν τόσο στενή που υπήρξαν περίοδοι που παραδίδονταν κάθε έξι ώρες στοιχεία για τη θέση των κινητών τηλεφώνων ηγετικών στελεχών του PKK -και σε περιόδους στρατιωτικών επιχειρήσεων, αναφέρεται, ακόμη και ανά ώρα.

Ads

Όσον το Λονδίνο, το ενδιαφέρον «επικεντρωνόταν» σε ζητήματα ενέργειας. Στόχος ήδη από το 2008 ήταν ιδιαίτερα η πρόσβαση στις επικοινωνίες του τουρκικού Υπουργείου Ενέργειας αλλά και τριών επιχειρήσεων.